Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιχμή του δόρατος οι πράσινες επενδύσεις στη Mytilineos

Τα έργα ΑΠΕ, οι μονάδες αποθήκευσης, η επέκταση στα PPAs και το πρασίνισμα του αλουμινίου στο επίκεντρο. Γιατί οι επόμενοι διαγωνισμοί της ΡΑΕ για ΑΠΕ μπορεί να είναι διαφορετικοί. Πώς επηρεάζει το αυξημένο κόστος ρύπων.

Αιχμή του δόρατος οι πράσινες επενδύσεις στη Mytilineos

Γυρίζει οριστικά σελίδα η Mytilineos και με γοργό βηματισμό οδεύει σταθερά προς τη νέα, πράσινη εποχή. Αιχμή του δόρατος θεωρείται το κολοσσιαίο, όπως το χαρακτήρισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Mυτιληναίος, επενδυτικό πρόγραμμά της, που θα οδηγήσει σε μετασχηματισμό της δραστηριότητάς της. Από το «πρασίνισμα» του αλουμινίου έως τα έργα ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένων και των θαλάσσιων αιολικών, τις μονάδες αποθήκευσης, καθώς και την επέκταση στα PPAs, η κατεύθυνση είναι σαφής.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο κ. Mυτιληναίος κατά τη διάρκεια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, στην Ελλάδα ξεκινά εντός του θέρους η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 572 MW, μέρος των οποίων είναι και τα 140 MW που «κλείδωσαν» ταρίφες στον πρόσφατο διαγωνισμό της ΡΑΕ. Τα πάρκα αυτά είναι τμήμα του χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών αδειών που απέκτησε η Mytilineos, στις αρχές του έτους, από την Egnatia Group, συνολικής ισχύος περίπου 1,5 GW.

Επίσης, η Mytilineos διαθέτει 300 MW αιολικής ενέργειας εν λειτουργία ή κατασκευή, ενώ για την κατασκευή επιπλέον 100 MW η τελική επενδυτική απόφαση αναμένεται ως τα τέλη του έτους. Η εταιρεία έχει γνωστοποιήσει το ενδιαφέρον της και για πλωτά θαλάσσια πάρκα και επίκειται η δημοσιοποίηση σύμπραξης με ξένη εταιρεία για την υλοποίηση ανάλογων projects στη χώρα μας.

Στο εξωτερικό, η Mytilineos έχει στο χαρτοφυλάκιό της φωτοβολταϊκά 507 MW υπό κατασκευή, από τα οποία τα πρώτα 120 MW στην Αυστραλία παραδίδονται από μέρα σε μέρα. Άλλα 444 MW είναι έτοιμα για κατασκευή, ενώ 788 MW είναι υπό κατασκευή τέλη του 2021, αρχές του 2022. Το σύνολο του χαρτοφυλακίου της εταιρείας στο εξωτερικό υπολογίζεται συνολικά σε 1.739 MW, ενώ υπάρχει και pipeline για 4.000 MW σε πρώιμο ή μεσαίο στάδιο αδειοδότησης. Η Mytilineos, εξάλλου, έχει σχεδιασμό και για 25 μονάδες αποθήκευσης, για το «ξεκλείδωμα» των οποίων αναμένει το νομοθετικό πλαίσιο το φθινόπωρο.

Ταυτόχρονα, μετά το πρώτο διμερές συμβόλαιο PPA που συμφώνησε με την Egnatia Group, είναι σε διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους και για νέα PPAs. Ο κ. Mυτιληναίος εξέφρασε την άποψη ότι η αγορά των PPAs θα εξελιχθεί και στη χώρα μας, είναι μια λύση για όλους, στον βαθμό που τελειώνουν οι εγγυημένες τιμές για τις ΑΠΕ. Η εταιρεία δηλώνει «πανέτοιμη», με δυνατότητα να κλείσει παρόμοια συμβόλαια «σε καλές τιμές».

Επέκταση συνεργασίας με Total Eren

Ο κ. Mυτιληναίος ανακοίνωσε ότι θα επεκταθεί η συνεργασία με την Total Eren, για λογαριασμό της οποίας η Mytilineos ανέλαβε τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου Tutly, στο Ουζμπεκιστάν, συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ. Όπως είπε, οι συζητήσεις αφορούν σε δύο νέα έργα στην Ισπανία, καθώς και έργα στην Αφρική.

Το κόστος CO2

Υπ’ αριθμόν ένα θέμα σε όλες τις συνάξεις των ηγετών του κόσμου είναι πλέον η αύξηση των τιμών των ρύπων CO2. Και μπορεί το Χρηματιστήριο Ρύπων να θεωρείται το εργαλείο της Ε.Ε. να επιβάλλει δεσμεύσεις στις εταιρείες για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, ωστόσο, οι αυξήσεις των τιμών των ρύπων σε συνδυασμό με τη συνακόλουθη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου οδηγούν σε αυξήσεις των χονδρεμπορικών τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη, που μετακυλίονται στη λιανική αγορά.

Αυτό συνιστά, όπως είπε ο κ. Mυτιληναίος, μεγάλο πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ετσι, η Ε.Ε. προσπαθεί να το αντιμετωπίσει με την επιβολή φόρου άνθρακα στις εισαγωγές προϊόντων με υψηλή ένταση εκπομπών. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται στις 14 Ιουλίου.

Το αυξημένο κόστος των ρύπων επηρεάζει τη Mytilineos σε δύο μέτωπα. Αφενός, στο κόστος του αλουμινίου και στην ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται στη μονάδα παραγωγής, γι' αυτό και ελήφθη η απόφαση για το «πρασίνισμα» του αλουμινίου. Αφετέρου, στον τομέα της προμήθειας ηλεκτρισμού, καθώς επηρεάζει τις πολιτικές μάρκετινγκ προς τους πελάτες της.

Διαγωνισμοί για ΑΠΕ

Την εκτίμησή του ότι πιθανόν οι επόμενοι διαγωνισμοί της ΡΑΕ για νέα ισχύ από ΑΠΕ να είναι διαφορετικοί, διατύπωσε ο κ. Mυτιληναίος, «εφόσον η πολιτεία θέλει να προχωρήσουν και τα αιολικά έργα».

Για τα φωτοβολταϊκά προέβλεψε ότι θα ανακοπεί η μείωση των ταριφών, γιατί ήδη υπάρχουν τα πρώτα δείγματα αύξησης των τιμών για βασικά στοιχεία της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v