Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Τέσσερα σχήματα στην επόμενη φάση του project Sunshine

Στις 26 Ιουλίου θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές. Ποιοι πέρασαν στη δεύτερη φάση. Οι ανατροπές στα σχήματα και οι νέοι παίκτες. Προς πώληση μη εξυπηρετούμενες και ρυθμισμένες απαιτήσεις από μικρομεσαίες.

Πειραιώς: Τέσσερα σχήματα στην επόμενη φάση του project Sunshine

Τέσσερα σχήματα πέρασαν στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, την οποία «τρέχει» η Πειραιώς, για την πώληση συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης (Leasing), μεικτής λογιστικής αξίας 535 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επόμενη φάση του διαγωνισμού βρίσκονται τα private equity funds Bain και Fortress, η καναδική εταιρεία Canadian Professional Insurance Broker (CPIB) μαζί με την ισπανική εταιρεία διαχείρισης επισφαλών περιουσιακών στοιχείων Hipoges καθώς και το σχήμα DEVA-Qquant.

Από την τετράδα απουσιάζει η Davidson Kempner, που συμπεριλαμβανόταν αρχικώς στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ενώ αποσύρθηκε η Intrum, η οποία αρχικώς συζητούσε τη σύμπραξη με την ισπανική DEVA. Για πρώτη φορά, διεκδικούν την αγορά χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα η ισπανική DEVA και η καναδική CPIB, η οποία αποτελεί παραδοσιακό επενδυτή των private equity funds.

Οι επενδυτές καλούνται να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές στις 26 Ιουλίου καθώς στόχος της Πειραιώς είναι να υπογραφεί δεσμευτική συμφωνία εντός του τρίτου τριμήνου. Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα επιδιώκει να ολοκληρώσει φέτος το τεράστιο πρόγραμμα εξυγίανσης του ισολογισμού και η ταχύτερη του αναμενομένου υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την τιτλοποίηση Sunrise 1 δημιουργεί προσδοκίες ότι θα το επιτύχει.

Στην πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου επιβεβαίωσε ότι ο όμιλος στοχεύει στην ολοκλήρωση του clean-up φέτος, εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί, ανοίγει τον δρόμο, σύμφωνα με αναλυτές, για χαμηλότερες προβλέψεις και υψηλότερη κερδοφορία το 2022 σε σχέση με τις κατευθύνσεις που έχει δώσει η Πειραιώς Financial Holdings.

Tο χαρτοφυλάκιο Sunshine περιλαμβάνει περίπου 5.000 συμβάσεις leasing 2.300 επιχειρήσεων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων (περίπου 80%) είναι μικρομεσαίες. Το 65% των προς πώληση συμβάσεων leasing είναι μη εξυπηρετούμενες και το υπόλοιπο 35% ρυθμισμένες.

Η αξία των εξασφαλίσεων, που έχουν οι εν λόγω συμβάσεις, υπολογίζεται σε περίπου 240 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ αφορούν στην αξία των ενεχυριασμένων ακινήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v