Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Frigoglass: Σε 12-18 μήνες η αποκατάσταση της ζημιάς στη Ρουμανία

Οι ασφαλιστικές θα αναλάβουν όλα τα κόστη. Τα όρια αποζημίωσης κρίνονται επαρκή για όλες τις εργασίες αποκατάστασης του εργοστασίου. Θετικά μηνύματα από τις πωλήσεις μετά την πτώση του α’ τριμήνου.

Frigoglass: Σε 12-18 μήνες η αποκατάσταση της ζημιάς στη Ρουμανία

Σε ανακατασκευή του εργοστασίου της στη Ρουμανία, που υπέστη σοβαρές ζημιές μετά την πυρκαγιά της 5ης Ιουνίου, προχωρά η Frigoglass, που βλέπει επίσης τα μεγέθη της να ανακάμπτουν μετά την πτώση στο α’ τρίμηνο. 

Σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχε η διοίκηση της εταιρείας, με επικεφαλής τον Χαράλαμπο Δαυίδ χθες, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, οι πρώτες ύλες δεν επηρεάστηκαν από τη φωτιά και μεταφέρθηκαν στο εργοστάσιο της Ρωσίας, το οποίο έχει την παραγωγική ικανότητα να υποστηρίξει περισσότερες παραγγελίες και να καλύψει το προσωρινό κενό που αφήνει η Ρουμανία. Πάντως για το 2022 η διοίκηση της εταιρείας αναζητά και εναλλακτικές προοπτικές στο παραγωγικό δίκτυο. Διερευνάται επίσης στην Τιμοσοάρα η ανάπτυξη προσωρινής γραμμής για συναρμολόγηση ψυγείων με απορρόφηση εργαζομένων του εργοστασίου, οι οποίοι εξάλλου διαθέτουν την αναγκαία τεχνογνωσία. 

Η διοίκηση της Frigοglass σημείωσε ότι το εργοστάσιο είναι ασφαλισμένο από παγκοσμίου εμβέλειας ασφαλιστικές εταιρείες που καλύπτουν υλικές ζημιές αλλά και ζημιές από τη διακοπή της δραστηριότητας. Μάλιστα τα όρια αποζημίωσης κρίνονται επαρκή για όλες τις εργασίες αποκατάστασης του εργοστασίου, έργο που υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε 12-18 μήνες. Εξάλλου, οι σχετικές εργασίες δεν αφορούν μόνο το κτήριο αλλά και τον εξοπλισμό. Μάλιστα για την ανακατασκευή του κτηρίου υπολογίζεται ότι απαιτούνται περίπου 5-6 μήνες, ενώ ο χρόνος αναμένεται περιορισμένος λόγω της υποστηρικτικής στάσης των τοπικών αρχών σε διαδικασίες όπως οι αδειοδοτήσεις.

Πρόβλημα ωστόσο εντοπίζεται με τους χρόνους παράδοσης νέων μηχανημάτων. Η διοίκηση της Frigοglass μελετά ανασχεδιασμό γραμμών παραγωγής, καθώς πλέον υπάρχουν νέες τεχνολογίες που πρέπει να υιοθετηθούν και γι’ αυτό είναι πιθανό η διαδικασία αποκατάστασης να διαρκέσει έως 18 μήνες. 

Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε επιπλέον κόστη προκύψουν, είτε στην παραγωγή της Ρωσίας ή σε άλλα εναλλακτικά πλάνα, θα ενσωματωθούν στον υπολογισμό των διαφυγόντων κερδών από τη διακοπή δραστηριοτήτων λόγω της πυρκαγιάς και άρα θα καλυφθούν από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια. 

Το χρονικό

Αναφορικά με αυτό καθαυτό το γεγονός, η διοίκηση της εταιρείας, στο περιθώριο της χθεσινής συνέλευσης, σημείωσε ότι το πολύ δυσάρεστο για την εταιρεία γεγονός στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας έλαβε χώρα Σάββατο βράδυ προς Κυριακή κι επομένως δεν ήταν κανείς στο εργοστάσιο. Οπότε δεν υπήρχαν θύματα. Σημειωτέον η θυγατρική της Frigοglass είναι μεγάλος εργοδότης στη Ρουμανία, απασχολώντας 1.000 εργαζόμενους. Ο κ. Δαυίδ αναφέρθηκε στην άμεση ανταπόκριση των τοπικών αρχών και στην κατάσβεση της πυρκαγιάς σε πέντε ώρες από την εμφάνισή της. Αναφορικά με τη ζημιά, σημειώνεται ότι πριν από 1-1,5 χρόνο στην αποθήκη πρώτων υλών, στο τέλος του χώρου παραγωγής είχε κατασκευαστεί υποδομή τοίχους πυροπροστασίας (firewalls). Οπότε με την εκδήλωση της πυρκαγιάς κατέβηκαν αυτόματα οι πόρτες και δεν επηρεάστηκε ο χώρος των πρώτων υλών. Αυτό βοήθησε την εταιρεία στην παραγωγική της συνέχεια. Δεν επηρεάστηκαν τα έτοιμα ψυγεία και όλα μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς αποθήκες σε μεγάλη απόσταση από το εργοστάσιο της Τιμισοάρα. 

Οι επιδόσεις

Εν τω μεταξύ, βελτίωση επιδόσεων εμφανίζει η Frigοglass, σε συνέχεια των δυσμενών επιδόσεων του α’ τριμήνου. Υπενθυμίζεται ότι στο α’ τρίμηνο εμφάνισε μείωση πωλήσεων κατά 29,4% λόγω της συνεχιζόμενης επίδρασης των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία, των αρνητικών επιπτώσεων από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες καθώς και της σύγκρισης με το προ της πανδημίας α’ τρίμηνο του 2020.

Ο Απρίλιος έδειξε αύξηση 30%, όπως και ο Μάιος ενώ πάνω από τα περσινά επίπεδα κινούνται οι πωλήσεις τον Ιούνιο. Σε συνέχεια της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο της Ρουμανίας, οι επιπτώσεις στα μεγέθη του β’ εξαμήνου αναμένονται μικρές, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας ενώ συνολικά αναμένονται καλύτερες επιδόσεις από το β’ εξάμηνο του 2020, παρά τις όποιες επιβαρύνσεις από την αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων, όπως το μέταλλο και του μεταφορικού κόστους. Μάλιστα όπως αναφέρθηκε, έχουν γίνει αυξήσεις τιμών που θα καλύψουν τις όποιες επιβαρύνσεις.

Ο κλίβανος στη Νιγηρία

Σημειώνεται ότι η Frigοglass υλοποιεί επενδυτικό πλάνο 15 εκατ. ευρώ, όπως και πέρυσι. Σχετικά με τη Νιγηρία, η διοίκηση του ομίλου σημείωσε ότι η ανακατασκευή του φούρνου ολοκληρώθηκε την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Υπενθυμίζεται η προσωρινή διακοπή λειτουργίας ενός από τους κλιβάνους στη χώρα, που αναμενόταν να ανακτηθεί πλήρως κατά το β’ εξάμηνο του έτους. Το έργο ανακατασκευής του κλιβάνου είχε προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2020 αλλά πήγε πίσω ένα χρόνο λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας. Ξεκίνησε 15 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε σε πολύ σύντομο χρόνο σε σχέση με τα διεθνή standards. Απασχολήθηκαν 200 άτομα στην ανακατασκευή για την ταχύτατη παράδοση του έργου. Πρόκειται για μονάδα παραγωγής γυαλιού που διοχετεύεται στην αγορά, με παραγωγική ικανότητα 50% πάνω από τη μονάδα που αντικαταστάθηκε, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας. Μάλιστα για το 2021, αναμένεται αύξηση του περιθωρίου λειτουργικού κέρδους του κλάδου της υαλουργίας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v