Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Ξεκινά ο διαγωνισμός πώλησης ναυτιλιακών δανείων

Μη εξυπηρετούμενα καθώς και κάποια ενήμερα ναυτιλιακά δάνεια, μικτής λογιστικής αξίας 600 εκατ. ευρώ, πουλά η τράπεζα. Απεστάλησαν οι συμβάσεις εμπιστευτικότητας. Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού.

Πειραιώς: Ξεκινά ο διαγωνισμός πώλησης ναυτιλιακών δανείων

Την τελευταία πώληση μεγάλου χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενες απαιτήσεις ξεκινά η Πειραιώς, εισερχόμενη στην τελική φάση υλοποίησης του προγράμματος επιθετικής εξυγίανσης του ισολογισμού της.

Προ ημερών εστάλησαν σε επενδυτές οι συμβάσεις εμπιστευτικότητας για το project Dory, την πώληση, δηλαδή, χαρτοφυλακίου απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα και κάποια ενήμερα ναυτιλιακά δάνεια, μικτής λογιστικής αξίας περίπου 600 εκατ. ευρώ. Η περίμετρός του περιλαμβάνει περίπου 60 δάνεια 25 εταιρειών, μεταξύ των οποίων μεγάλα ονόματα της ελληνόκτητης ναυτιλίας.

Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο Δ' τρίμηνο της φετινής χρονιάς, ενώ ως σύμβουλος της Πειραιώς λειτουργεί μεγάλη ελεγκτική εταιρεία. Πρόκειται για την τελευταία πώληση χαρτοφυλακίου που δρομολογεί η Πειραιώς, στο πλαίσιο της επιθετικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της, κατά 19,3 δισ. ευρώ, μέσω τεσσάρων τιτλοποιήσεων μεγάλης κλίμακας και δύο πωλήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα επιδιώκει να ολοκληρώσει, φέτος, το τεράστιο πρόγραμμα εξυγίανσης του ισολογισμού και η εντός στόχου έναρξη του project Dory, σε συνδυασμό με την ταχύτερη του αναμενομένου υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την τιτλοποίηση Sunrise 1, θέτει τις βάσεις επιτυχίας.

Στη δεύτερη φάση της έχει περάσει η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση περίπου 5.000 συμβάσεων Leasing (project Sunshine), με τέσσερα σχήματα να παλεύουν για την απόκτησή του. Στα... σκαριά βρίσκεται και η δεύτερη τιτλοποίηση Sunrise (Sunrise 2), η οποία θα περιλαμβάνει κυρίως ρυθμισμένα δάνεια όλων των κατηγοριών, μικτής λογιστικής αξίας περίπου 4 δισ. ευρώ.

Θα ακολουθήσουν κάποιες πωλήσεις μεμονωμένων εταιρικών δανείων, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι έχουν ολοκληρωθεί διαγωνισμοί για τα εναπομείναντα στον ισολογισμό της Πειραιώς δάνεια Λογοθέτη, τα οποία περνούν στην Davidson Kempner καθώς και για τα δάνεια Παπαναγιώτου, που αποκτήθηκαν από εταιρεία συμφερόντων Παπαλέκα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία για την από κοινού με τη Eurobank πώληση των απαιτήσεων έναντι του ξενοδοχειακού ομίλου Κυπριώτης.

Στην πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου επιβεβαίωσε ότι ο όμιλος στοχεύει στην ολοκλήρωση του clean-up φέτος, εξέλιξη που, αν επιβεβαιωθεί, ανοίγει τον δρόμο, σύμφωνα με αναλυτές, για χαμηλότερες προβλέψεις και υψηλότερη κερδοφορία το 2022, σε σχέση με τις κατευθύνσεις που έχει δώσει η Πειραιώς Financial Holdings.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v