Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΔΜΗΕ: Αναψε πράσινο φως η Κομισιόν για πώληση έως 40% της Αριάδνη

Θετική η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα σχέδια για πώληση μειοψηφικής συμμετοχής της Αριάδνη Interconnection. Τυπικές οι διαδικασίες για την εκκίνηση του διεθνούς διαγωνισμού.

ΑΔΜΗΕ: Αναψε πράσινο φως η Κομισιόν για πώληση έως 40% της Αριάδνη

Δεν αποκλείει η Κομισιόν τη διάθεση μειοψηφικού πακέτου της Αριάδνη Interconnection, θυγατρικής κατά 100% του ΑΔΜΗΕ, που υλοποιεί το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Αυτή την άτυπη ενημέρωση είχε πριν από δύο εβδομάδες από τη ΡΑΕ ο ΑΔΜΗΕ. Σε αυτή τη φάση, οι νομικές υπηρεσίες του Ρυθμιστή ετοιμάζουν την επίσημη απάντηση που θα κοινοποιηθεί προς τον Διαχειριστή. Το Euro2day.gr επιχείρησε να καταγράψει και τις θέσεις της ΡΑΕ για το θέμα αυτό, αλλά δεν κατέστη δυνατό.

Σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ, ο Διαχειριστής, ως όφειλε θεσμικά, είχε αποστείλει τον περασμένο Οκτώβριο επιστολή προς τη ΡΑΕ, με την οποία απηύθυνε το ερώτημα για τη δυνατότητα μερικής ιδιωτικοποίησης της Αριάδνη, με βάση το ενωσιακό δίκαιο. Στην επιστολή δεν θιγόταν η δυνητική συμμετοχή της State Grid, μετόχου του ΑΔΜΗΕ από το 2017 (24%) στη διαγωνιστική διαδικασία. Αφορούσε αποκλειστικά στην προοπτική διάθεσης ποσοστού έως 40% της Αριάδνη σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Τον Φεβρουάριο, φέτος, η ΡΑΕ έστειλε αίτημα στις Βρυξέλλες για τη γνωμοδότηση επί του θέματος από την Κομισιόν. Η θετική απάντηση ήρθε στα τέλη Ιουνίου και γνωστοποιήθηκε άτυπα στον ΑΔΜΗΕ, χωρίς να περιλαμβάνει άλλες παραμέτρους για τους όρους του διαγωνισμού.

Σε κάθε περίπτωση, ο Διαχειριστής αναμένει και την επίσημη απάντηση της ΡΑΕ και όπως επισήμαναν πηγές του, το επόμενο βήμα του θα είναι να σχεδιάσει το πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας και να εκκινήσει άμεσα τον διεθνή διαγωνισμό για την πώληση έως 40% της Αριάδνη σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Η State Grid έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση έως 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Αριάδνη σε έναν ενδεχόμενο μελλοντικό διαγωνισμό πώλησης. Μάλιστα, είχε υπογραφεί σχετική συμφωνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος το 2019 μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Κινέζων, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης, τότε, του προέδρου της Κίνας Xi Jinping στην Ελλάδα. Μία ημέρα πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, εκπρόσωποι της State Grid συναντήθηκαν με τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, με το ΥΠΕΝ να χαρακτηρίζει «θετική την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Αριάδνη».

Ο ΑΔΜΗΕ επιδιώκει την πώληση έως 40% του μετοχικού κεφαλαίου της Αριάδνη, σε μια προσπάθεια να εισρεύσουν και ιδιωτικά κεφάλαια για την ολοκλήρωση της «μεγάλης» διασύνδεσης της Κρήτης, η οποία «τρέχει» με γοργούς ρυθμούς και υπολογίζεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2023. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.

Η Αριάδνη Interconnection έχει συσταθεί με μετοχικό κεφάλαιο 200 εκατ. ευρώ. Για τη χρηματοδότηση του έργου έχει συναφθεί δανεισμός ύψους 400 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕΠ και τη Eurobank και για την κάλυψη επιπλέον 400 εκατ. ευρώ έχουν δρομολογηθεί οι σχετικές διαδικασίες μέσω ΕΣΠΑ. Πρόθεση του ΑΔΜΗΕ, εφόσον προχωρήσει και ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης του 40% της Αριάδνη, ο επενδυτής ή οι επενδυτές που θα επιλεγούν, να είναι συνεγγυητές του δανεισμού της εταιρείας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v