Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα δώσει ρεύμα το φωτοβολταϊκό των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη

Το έργο είναι προϋπολογισμού 130 εκατ. €, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και από ιδίους πόρους των ΕΛΠΕ και θα παράγει 350 GWh/έτος.

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα δώσει ρεύμα το φωτοβολταϊκό των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη

«Έως τον τέλος Δεκεμβρίου του 2021 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής του φωτοβολταϊκου πάρκου ισχύος 204 MW» που κατασκευάζουν τα ΕΛΠΕ στα διοικητικά όρια των δήμων Κοζάνης και Εορδαίας, ενώ «η ένταξή του στο διασυνδεμένο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022», δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε δημοσιογράφους της περιοχής ο Σωτήρης Καπέλος, διευθυντής λειτουργίας των «ΕΛΠE Ανανεώσιμες» και υπεύθυνος του έργου.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 130 εκατ. €, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και από ιδίους πόρους των ΕΛΠE και θα παράγει 350 GWh/έτος. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε ότι κατά την εμπορική λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου θα απασχολούνται από 20-30 άτομα σε ειδικότητες όπως της ασφάλειας του χώρου των εγκαταστάσεων, του καθαρισμού και της αποψίλωσης.

Ο κ. Καπέλος δήλωσε ότι στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι να προχωρήσει στη δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας εντός του χώρου του πάρκου, εξήγησε ότι έχει εξευρεθεί ο χώρος και θα είναι μια έκταση περίπου 30 στρεμμάτων όπου θα αναπτυχθούν συστοιχίες από κοντέινερ και θα είναι οι μπαταρίες αποθήκευσης έως 100 MW. H εταιρεία -πρόσθεσε- «βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης».

Σε ό,τι αφορά τα ανταποδοτικά τέλη υπέρ των τοπικών κοινωνιών επεσήμανε ότι κατ' έτος θα αποδίδεται το 3% υπέρ του Δήμου Κοζάνης και Εορδαίας, δηλαδή περίπου 500.000 € /έτος για 20 χρόνια, ενώ από τα παραπάνω ποσά θα επιδοτούνται οι ηλεκτροδοτήσεις κατοικιών των δημοτικών διαμερισμάτων σε Σιδερά, Λιβερά και Ασβεστόπετρα, που συνορεύουν με το φωτοβολταϊκό πάρκο.

Ο κ. Καπέλος ανέφερε ότι η JUWI Hellas S.A., που κατασκευάζει το πάρκο, έχει αναθέσει αρκετές υπεργολαβίες σε τοπικές κατασκευαστικές εταιρείες της Κοζάνης και Εορδαίας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως υψηλό το επίπεδο των κατασκευαστικών εταιρειών της περιοχής που συμμετέχουν στο έργο.

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v