Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάκτωρ: Η κεφαλαιακή ενίσχυση και η αλλαγή μετοχικών συσχετισμών

Τη διάθεση των 120,5 εκατ. ευρώ περιγράφει το ενημερωτικό δελτίο της επικείμενης ΑΜΚ. Αναφορές στις επίδικες υποθέσεις και στις καταγγελίες της Greenhill περί ακύρωσης της ΑΜΚ. Η πρόβλεψη για αλλαγή των μετοχικών συσχετισμών υπέρ της Reggeborgh.

Ελλάκτωρ: Η κεφαλαιακή ενίσχυση και η αλλαγή μετοχικών συσχετισμών

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου Ελλάκτωρ με τη Reggeborgh Invest, με ποσοστό συμμετοχής 28,2% στο μετοχικό κεφαλαίο του ομίλου να έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει στην αύξηση, εξασκώντας πλήρως τα δικαιώματά της.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της ΑΜΚ που δημοσιοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ, εφόσον η προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 120,5 εκατ. ευρώ καλυφθεί πλήρως, τα καθαρά έσοδα -μετά την αφαίρεση εξόδων 1,6 εκατ. ευρώ- θα ανέλθουν σε 118,9 εκατ. ευρώ και όπως είναι ήδη γνωστό, εξ αυτών τα 98,6 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της 100% θυγατρικής ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, εντός 3 μηνών από την ολοκλήρωση της αύξησης.

Το παραπάνω ποσό θα αποπληρώσει το ομολογιακό δάνειο 50 εκατ. ευρώ (το οποίο αντλήθηκε στις 17.05.2021 για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων ως ενδιάμεση χρηματοδότηση). Το υπολειπόμενο ποσό 48,6 εκατ. ευρώ θα καλύψει υποχρεώσεις για την έξοδο της Άκτωρ από δραστηριότητες σε Αυστραλία, Βραζιλία, Αγγλία, αλλά και για την κάλυψη υποχρεώσεων προς προμηθευτές και υπεργολάβους στην ελληνική αγορά.

Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο ποσό των 20 εκατ. ευρώ από την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου θα διατεθεί για τις προσεχείς επενδύσεις του ομίλου στον τομέα των ΑΠΕ.

Πέραν των στοιχείων για την αξιοποίηση των πόρων της ΑΜΚ στο ενημερωτικό δελτίο του ομίλου Eλλάκτωρ γίνεται αναλυτική αναφορά στις κανονιστικές και εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται η επιστολή καταγγελίας της Greenhill Investments Limited, με την οποία ζητά τη μη έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε., με τη διοίκηση της Eλλάκτωρ να αναφέρει πως «δεν νομιμοποιείται να προσβάλει την απόφαση της Τ.Γ.Σ., διότι δεν νομιμοποιείτο να συμμετάσχει στην Τ.Γ.Σ., τυχόν δε αγωγή ακύρωσης ή αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εκτιμάται ότι θα απορριπτόταν ως απαράδεκτη». Σημειώνεται επίσης πως μέχρι σήμερα δεν έχει επιδοθεί στην εταιρεία αγωγή ή αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Greenhill Investments Ltd.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο Ενημερωτικό Δελτίο πάντως, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης θα αλλάξουν οι ισορροπίες μεταξύ των βασικών μετόχων, με το ποσοστό της Reggeborgh να αυξάνεται στο 42,30% και της Greenhill Investments να υποχωρεί στο 20,32%, εφόσον δεν εξασκήσει τα δικαιώματά της.

Το σενάριο αυτό βασίζεται στην προϋπόθεση ότι οι μέτοχοι θα ασκήσουν τα δικαιώματά τους σύμφωνα με τις σχετικές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει. Μέχρι στιγμής, επίσημη δέσμευση συμμετοχής έχει εκφράσει μόνο η Reggeborgh. 

Στο ενημερωτικό καταγράφεται επίσης ότι υπάρχουν επίδικες υποθέσεις με την πρώην διοίκηση Eλλάκτωρ για την παροχή σημαντικών χρηματικών ποσών έως 510.000 ευρώ προς συνεργάτες της διοίκησης, αλλά και πως διατηρείται σε εξέλιξη διαχειριστικός έλεγχος, γεγονός που οδήγησε και στη μη έγκριση της συνολικής διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου της προηγούμενης περιόδου, τόσο από το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο όσο και από την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική θέση του ομίλου, επισημαίνεται πως η διοίκηση θεωρεί ότι ο όμιλος έχει επαρκείς πόρους για να αποπληρώσει ή να αναχρηματοδοτήσει το χρέος για τους επόμενους 12 μήνες. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του κλάδου Κατασκευής την 31.12.2020 ήταν 1,627 δισ., εκ των οποίων 1,058 δισ. αφορούν έργα στο εξωτερικό.

Μεταξύ των σημαντικότερων κινδύνων για τον Όμιλο που περιγράφονται, είναι η μη ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού μετά το 2024, η οποία ενδέχεται να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα αποτελέσματα του Ομίλου, καθώς παράγει ένα σημαντικό τμήμα των λειτουργικών ταμειακών ροών του Ομίλου. Για τη χρήση του 2020 συνεισέφερε 151,6 εκατ. στα συνολικά έσοδα του Ομίλου, ύψους 892,3 εκατ. και 105,6 εκατ. στα συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), ύψους 30 εκατ. ευρώ.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v