Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκρηκτικό το επενδυτικό ενδιαφέρον για αποθήκευση ενέργειας

Η ισχύς των αιτήσεων στα μέσα του 2021 υπερβαίνει τα 9 GW. Ποια είναι τα αδειοδοτημένα και ώριμα έργα αποθήκευσης. Ποιες οι ανάγκες του διασυνδεδεμένου συστήματος και τι γίνεται με τα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Ολη η εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών.

Εκρηκτικό το επενδυτικό ενδιαφέρον για αποθήκευση ενέργειας

Πολύ μεγάλο εμφανίζεται το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα της αποθήκευσης στη χώρα μας.

Η ισχύς των αιτήσεων στα μέσα του 2021 υπερβαίνει τα 9 GW, με το μεγαλύτερο μέρος να έχει μετατραπεί σε άδειες παραγωγής, υπερκαλύπτοντας τις ανάγκες του εθνικού συστήματος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Στα αδειοδοτημένα και ώριμα έργα αποθήκευσης περιλαμβάνεται ο αντλησιοταμιευτικός σταθμός Αμφιλοχίας, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ισχύος 680 MW, και διάρκειας 6 ωρών, που έχει ενταχθεί στα έργα Ευρωπαϊκού Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI).

Οι ανάγκες αποθήκευσης του ελληνικού διασυνδεδεμένου συστήματος ως το 2030 εκτιμώνται σε 2-3 GW, με βάση μελέτη του ΕΜΠ που έγινε πριν από ένα χρόνο για λογαριασμό της ΡΑΕ.

Το πλαίσιο, οι δυνατότητες, οι προοπτικές και οι προϋποθέσεις για την αποθήκευση ενέργειας περιγράφονται στην Έκθεση της Επιτροπής Ειδικών, υπό τον καθηγητή του ΕΜΠ Σταύρο Παπαθανασίου και η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στην Επιτροπή συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΥΠΕΝ, της ΡΑΕ, του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ, του ΚΑΠΕ και του ΔΑΠΕΕΠ.

Στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, από την άλλη πλευρά, η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας είναι εφικτή μέσω των υβριδικών σταθμών και σήμερα λειτουργούν δύο ανάλογα έργα, στην Τήλο και την Ικαρία. Σύμφωνα με στοιχεία της Έκθεσης, έχουν εκδοθεί άδειες παραγωγής για πάνω από 160 υβριδικούς σταθμούς, με εγγυημένη ισχύ που υπερβαίνει τα 550 MW και ισχύ μονάδων ΑΠΕ άνω του 1 GW.

Υπό αξιολόγηση βρίσκονται περισσότερες από 40 αιτήσεις, που προσθέτουν ισχύ περίπου 50% της ήδη αδειοδοτημένης. Τα επίπεδα αυτά υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνατότητες υποδοχής των μη διασυνδεδεμένων νησιών, ενόψει και της επικείμενης διασύνδεσής τους με το ηπειρωτικό σύστημα. Όπως επισημαίνεται στην Έκθεση, το επενδυτικό ενδιαφέρον μπορεί να υποστηρίξει επαρκώς ανταγωνιστικές διαδικασίες, για την υλοποίηση σημαντικής ισχύος στα συστήματα των νησιών.

Για την υλοποίηση των προτάσεων που περιλαμβάνονται στην Έκθεση σχετικά με τις μονάδες αποθήκευσης θα χρειαστούν νομοθετικό πλαίσιο, ρυθμιστικές αποφάσεις, τροποποιήσεις στους Κανονισμούς των Αγορών, τους Κώδικες, τα Εγχειρίδια και τις τεχνικές οδηγίες εφαρμογής τους, καθώς και παρεμβάσεις στα πληροφοριακά και τεχνικά συστήματα υποστήριξης των Αγορών και λειτουργίας του συστήματος και του δικτύου.

Μια σύνθετη εργασία, δηλαδή, που θα απαιτήσει καλό και ταχύ συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να ετοιμαστεί έγκαιρα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που περιγράφεται στην Έκθεση, το νομοθετικό πλαίσιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Οκτωβρίου και στο ενδιάμεσο διάστημα προτείνεται να προχωρήσουν οι σχετικές μελέτες και η διαμόρφωση των κανονιστικών κειμένων.

Από κει και πέρα, όλες οι υπόλοιπες τεχνικές αποφάσεις, μεθοδολογίες και προσαρμογές, που περιγράφονται αναλυτικά, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το πρώτο τρίμηνο του 2023, για να γίνουν πράξη και στη χώρα μας τα συστήματα αποθήκευσης.

** Δείτε όλη την εισήγηση της Επιτροπής στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v