Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κερδοφόρο 1ο εξάμηνο μετά από χρόνια για την Επίλεκτος

Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, η εταιρεία σημειώνει κερδοφόρο εξάμηνο χωρίς τη στήριξη από έκτακτα αποτελέσματα. Ώθηση από την ανοδική ζήτηση και τις υψηλές τιμές στα νήματα. Παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο.

Κερδοφόρο 1ο εξάμηνο μετά από χρόνια για την Επίλεκτος

Πολύ ικανοποιητικά εξελίχθηκε για την εταιρεία Επίλεκτος το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς, καθώς -σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς- η εισηγμένη εταιρεία αναμένεται να εμφανίσει κερδοφόρο αποτέλεσμα, λόγω της βελτίωσης που παρουσίασαν τα αποτελέσματα τόσο της κλωστοϋφαντουργικής δραστηριότητας, όσο και αυτής των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Πρόκειται για το πρώτο κερδοφόρο εξάμηνο που σημειώνει ο όμιλος εδώ και πάρα πολλά χρόνια, χωρίς την στήριξη από έκτακτης φύσεως αποτελέσματα.

Η Eπίλεκτος κλείνει την οικονομική της χρήση την 30η Ιουνίου κάθε έτους και κατά το δεύτερο μισό του 2020 (πρώτο εξάμηνο της χρήσης 2020-2021) είχε σημειώσει κύκλο εργασιών 12,85 εκατ. ευρώ (έναντι 15,58 εκατ.) και ζημία 541 χιλ. ευρώ έναντι -864 χιλ. κατά την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης.

Ωστόσο κατά το δεύτερο μισό της χρήσης (πρώτο εξάμηνο 2021) η Επίλεκτος κατάφερε να σημειώσει κερδοφόρο αποτέλεσμα, καθώς:

  • Εκμεταλλεύθηκε την σαφώς ανοδική ζήτηση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που προήλθε από τις αγορές του εξωτερικού, καθώς και τις πολύ αυξημένες τιμές του νήματος στις διεθνείς αγορές. Ο συνδυασμός αυτό οδήγησε σε αυξημένο κύκλο εργασιών και σε διευρυμένο περιθώριο κέρδους.
  • Πέρα από το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 9,99 Mw που βρίσκεται εδώ και χρόνια σε λειτουργία, συνεχίστηκε κατά τη συγκεκριμένη περίοδο η βελτίωση της επίδοσης της μονάδας παραγωγής από καύση βιοαερίου (5,252 Mw) στα Φάρσαλα, η οποία μπαίνει ολοένα και περισσότερο σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας.

Το σύνολο των παραπάνω εξελίξεων μπορεί αναμφίβολα να προκαλεί ανακούφιση στη διοίκηση του εισηγμένου ομίλου, πλην όμως σε καμιά περίπτωση δεν την εφησυχάζει, καθώς είναι αβέβαιο το για πόσο χρονικό διάστημα θα συνεχιστεί η τόσο υψηλή ζήτηση νημάτων στις διεθνείς αγορές.

«Θεωρώ σίγουρο πως θα έχουμε ένα τουλάχιστον καλό εξάμηνο μπροστά μας και πιθανότατα τμήμα του 2022» σημειώνει παράγοντας του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου, προσθέτοντας ωστόσο ότι: «Τα προβλήματα στο χώρο μας παραμένουν και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από την Πολιτεία. Μεταξύ πολλών άλλων, το κόστος της ενέργειας και το μη μισθολογικό κόστος θα πρέπει να μειωθούν. Επίσης, για αρκετές εταιρείες υπάρχει ζήτημα χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να έχουν παραγγελίες από το εξωτερικό, στις οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν λόγω έλλειψης ρευστότητας. Φαύλος κύκλος».

Τέλος, η εισηγμένη προσανατολίζεται σε βάθος χρόνου να προχωρήσει στην παράλληλα εισαγωγή των μετοχών της θυγατρικής της Eπίλεκτος Ενεργειακή στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (είναι ήδη εισηγμένη στη Νέα Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου), πλην όμως δεν αναμένεται κάποια σχετική απόφαση στο προσεχές διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v