Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παζάρι Eurobank με Pimco με στόχο το 17,3% της Ελληνικής Τράπεζας

Στο μικροσκόπιο η απόκτηση του ποσοστού της Pimco στο κυπριακό πιστωτικό ίδρυμα, μέσω του αμερικανικού ομίλου Poppy Sarl. Δυνητικοί πωλητές και οι Ρώσοι του Wargaming Group, που ελέγχουν το 20,2% της κυπριακής τράπεζας.

Παζάρι Eurobank με Pimco με στόχο το 17,3% της Ελληνικής Τράπεζας

Το ποσοστό 17,3% που κατέχει η Pimco στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου μέσω της εταιρείας Poppy Sarl έχει βάλει στο στόχαστρό της η Eurobank, στο πλαίσιο της στρατηγικής απόφασης αύξησης της συμμετοχής της στο κεφάλαιο της κυπριακής τράπεζας.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί επιδιώκουν την αποεπένδυσή τους από το κυπριακό πιστωτικό ίδρυμα και ήδη πραγματοποιούνται διερευνητικές επαφές με τη διοίκηση της Eurobank.

Πλην της Pimco, σε τροχιά αποεπένδυσης βρίσκεται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και η ρωσικών συμφερόντων εταιρεία Wargaming Group Limited, η οποία κατέχει ποσοστό 20,2% στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας.

Η Eurobank εξαγόρασε το 9,9% της κυπριακής τράπεζας, ενώ σύντομα το ποσοστό της θα ανέλθει στο 12,6% καθώς το fund Third Point Hellenic Recovery Fund, L.P προχωρά στην πώληση του συνόλου των μετοχών που διαθέτει στην Ελληνική Τράπεζα. Στοχεύει στην απόκτηση ισχυρού ποσοστού, έτσι ώστε να ελέγξει το κυπριακό πιστωτικό ίδρυμα.

Ισχυρή ρευστότητα

Το βασικό πλεονέκτημα της Ελληνικής Τράπεζας είναι, όπως εξηγούν στο Euro2day.gr πηγές με γνώση των μεγεθών του κυπριακού πιστωτικού ιδρύματος, η ισχυρή ρευστότητα ύψους 5,6 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της (NPEs).

Η Ελληνική Τράπεζα έχει προχωρήσει σε σημαντικές κινήσεις, με στόχο την εκκαθάριση του ισολογισμού της και σήμερα ο δείκτης NPEs διαμορφώνεται στο 15,8%, με το net NPEs ratio να κινείται στο 2,7%. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 ratio διαμορφώνεται στο 20,2% ενώ η τράπεζα διαθέτει 29,8% μερίδιο αγοράς στις καταθέσεις και 21,4% στις χορηγήσεις. Το δίκτυό της μετρά 191 καταστήματα και απασχολεί 2.610 μόνιμους εργαζόμενους.

Συμπληρωματικές

Η Ελληνική Τράπεζα Κύπρου και η θυγατρική που διατηρεί η Eurobank στο νησί είναι με βάση τις εργασίες τους ιδιαίτερα συμπληρωματικές καθώς η πρώτη έχει διείσδυση κυρίως στο retail, ενώ η δεύτερη επικεντρώνει τη δραστηριότητά της στο private banking και στο corporate, γεγονός που δεν αποκλείει τη συγχώνευσή τους. Η Eurobank Cyprus, η οποία έχει παρουσία με 8 μονάδες business/private banking centers διαθέτει σημαντικά μερίδια στην αγορά, με το σύνολο του ενεργητικού της να ανέρχεται σε 6,852 δισ. ευρώ.

Οι καταθέσεις της διαμορφώνονται στα 5,462 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,532 δισ. ευρώ είναι εταιρικές και 1,930 δισ. ευρώ προθεσμιακές. Το χαρτοφυλάκιο των χορηγήσεων διαμορφώνεται στα 2,019 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,851 δισ. ευρώ αφορά επιχειρηματικά δάνεια. Με βάση τις οικονομικές καταστάσεις του πρώτου 3μηνου του 2021, τα καθαρά κέρδη της Eurobank Cyprus ανήλθαν σε 11,5 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v