Ακρίτας: Νέα μονάδα μοριοσανίδος το καλοκαίρι

Στα τέλη του καλοκαιριού αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και να ξεκινήσει η πλήρης λειτουργία της νέας μονάδας μοριοσανίδας της Ακρίτας. Για το 2001 ο τζίρος αυξήθηκε κατά 6,2%, ενώ τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν κατά 12,9%.

Ακρίτας: Νέα μονάδα μοριοσανίδος το καλοκαίρι
Μια νέα φάση δυναμικής ανάπτυξης σηματοδοτεί το 2002 για τη βιομηχανία επεξεργασίας ξύλου Ακρίτας Α.Ε., καθώς στα τέλη του θέρους θα ξεκινήσει η πλήρης λειτουργία της νέας μονάδας μοριοσανίδος, συνολικού προϋπολογισμού 16 δισ. δρχ., η οποία θα αναδείξει την εταιρία ως μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς μοριοσανίδος στη Νοτιανατολική Ευρώπη.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική επένδυση, με ορίζοντα 20ετίας, που εξασφαλίζει στην Ακρίτας δυναμική πορεία κατά τα επόμενα χρόνια, η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί και στα μεγέθη της. Ηδη, από τις αρχές του έτους εγκαθίσταται ο υπερσύγχρονος μηχανολογικός εξοπλισμός στις νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις της εταιρίας, που θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν πλήρως στα τέλη Αυγούστου, και τα νέα προϊόντα, με το διακριτικό τίτλο AKRIPAN, θα τοποθετηθούν στην αγορά από το φθινόπωρο.

Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που άντλησε η Ακρίτας Α.Ε. από το ΧΑΑ προορίζεται για τη νέα μονάδα μοριοσανίδος. Σύμφωνα με την έκθεση διάθεσης κεφαλαίων που δόθηκε στη δημοσιότητα, μέχρι τις 31/12/2001 διατέθηκε το ποσό των 13.707.795 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα προς διάθεση 17.620.158 ευρώ πρόκειται να απορροφηθούν στους επόμενους μήνες, οπότε ολοκληρώνεται και το 3ετές επενδυτικό πρόγραμμα της Ακρίτας 2000-2002, που υποστηρίχθηκε χρηματοδοτικά από την κεφαλαιαγορά. Ηδη, για τη μονάδα μελαμίνης, που λειτουργεί εδώ και έξι μήνες, έχει διατεθεί συνολικά το ποσό των 2.511.101 ευρώ, για την αποπεράτωση του κέντρου διανομής στη Μαγούλα Αττικής 1.854.480 ευρώ και για το ιδιόκτητο κτίριο γραφείων της εταιρίας, στην Αλεξανδρούπολη, 635.323 ευρώ.

Κατά το 2001 ο κύκλος εργασιών της Ακρίτας παρουσίασε αύξηση κατά 6,2% και διαμορφώθηκε στα 22.330.807 ευρώ έναντι 21.022.891 ευρώ το 2001 και τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 2.395.791 ευρώ έναντι 2.749.338 ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Η απόκλιση κατά 12,9% που καταγράφεται στην κερδοφορία της εταιρίας αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες του περασμένου Δεκεμβρίου, που έπληξαν ιδιαίτερα το Νομό Εβρου, με αποτέλεσμα να σημειωθούν επί σειρά ημερών σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες και στην κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών. Επιπλέον, από το Σεπτέμβριο του 2001 στον κλάδο της ξυλείας παρατηρείται όξυνση του ανταγωνισμού, με κύριο χαρακτηριστικό τη συρρίκνωση των τιμών των τελικών προϊόντων.

Η διοίκηση της Ακρίτας έχει προχωρήσει σε ανανέωση και εμπλουτισμό της ιστοσελίδας της στο Διαδίκτυο, στο πνεύμα των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εταιρίας (www.akritas.gr) παρουσιάζεται από τις αρχές του έτους και η νέα εταιρική της ταυτότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v