Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βιοτέχνες-Θεσσαλονίκη: Άδικο το σύστημα ρύθμισης οφειλών

"Οι πολύ μικρές και μικρές βιοτεχνικές επιχειρήσεις έχουν πληγεί δυσανάλογα από την πανδημία, με ορατό το κίνδυνο κλεισίματος τους", αναφέρει ανακοίνωση και επισημαίνει "δυο πολύ σημαντικές αδυναμίες". Τι προτείνουν.

Βιοτέχνες-Θεσσαλονίκη: Άδικο το σύστημα ρύθμισης οφειλών

"Η πολιτεία κατά την σχεδίαση της συγκεκριμένης ρύθμισης δεν έπρεπε να εφαρμόσει οριζόντια κριτήρια όπως τα εξαγγελθέντα χωρίς να λάβει υπ’ όψιν το μέγεθος του οικονομικού πλήγματος που δέχθηκε η κάθε επιχείρηση κατά την διάρκεια της πανδημίας", αναφέρει ανακοίνωση. "Η ρύθμιση παρότι είναι αναγκαία και κινείται στην σωστή κατεύθυνση, παρόλα αυτά εμφανίζει 2 πολύ σημαντικές αδυναμίες", σημειώνει.

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

"Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης άκουσε με προσοχή την εξαγγελθείσα από τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που έχουν ήδη βεβαιωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας (από Μάρτιο 2020 έως σήμερα), κατά την συζήτηση στην Βουλή του σχεδίου νόμου για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας θέλει να επισημάνει ότι οι πολύ μικρές και μικρές βιοτεχνικές επιχειρήσεις έχουν πληγεί δυσανάλογα από την πανδημία, με ορατό το κίνδυνο κλεισίματος τους.

Η πολιτεία κατά την σχεδίαση της συγκεκριμένης ρύθμισης δεν έπρεπε να εφαρμόσει οριζόντια κριτήρια όπως τα εξαγγελθέντα χωρίς να λάβει υπ’ όψιν το μέγεθος του οικονομικού πλήγματος που δέχθηκε η κάθε επιχείρηση κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Συνεπώς, η ρύθμιση παρότι είναι αναγκαία και κινείται στην σωστή κατεύθυνση, παρόλα αυτά εμφανίζει 2 πολύ σημαντικές αδυναμίες καθώς:

  1. Δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της την μείωση του κύκλου εργασιών της κάθε επιχείρησης λόγω της πανδημίας κατά τον υπολογισμό του αριθμού και ύψους των δόσεων αλλά αντιμετωπίζει όλες τις επιχειρήσεις με τον ίδιο τρόπο ισοπεδωτικά.
  2. Δεν περιλαμβάνει καμία πρόνοια για οποιαδήποτε κούρεμα των οφειλών για τις επιχειρήσεις που παρουσίασαν τεράστια μείωση κύκλου εργασιών σε σχέση με το μέγεθος τους και κινδυνεύουν να κλείσουν. Αντιθέτως η ρύθμιση των 72 δόσεων είναι και έντοκη.

Καλούμε λοιπόν την πολιτεία να λάβει υπόψη της τις παραπάνω προτάσεις της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης έτσι ώστε να θεσμοθετήσει ένα δικαιότερο σύστημα ρύθμισης των οφειλών λόγω της πανδημίας, και όχι ένα οριζόντιο και εν πολλοίς άδικο σύστημα, το οποίο θα είναι ταυτόχρονα αποτελεσματικό και αποδοτικό, παρέχοντας πραγματικά την δυνατότητας στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με βιώσιμο τρόπο και να μην κλείσουν. Στην απευκταία αυτή περίπτωση και η πολιτεία δεν θα βγει ωφελημένη καθώς δεν θα πετύχει και τους στόχους που θέτει για την είσπραξη των οφειλόμενων".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v