Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλη αύξηση κερδών για την Titan το 1ο εξάμηνο

Τα καθαρά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν κατά σχεδόν 159%. Στα 821,1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ο κύκλος εργασιών. Ανασταλτικός παράγοντας για τα EBITDA η άνοδος των τιμών ενέργειας. Οι προοπτικές.

Μεγάλη αύξηση κερδών για την Titan το 1ο εξάμηνο

Κέρδη υπερδιπλάσια σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και αύξηση κύκλου εργασιών και EBITDA εμφάνισε το α’ εξάμηνο του 2021 η Titan Cement.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 58 εκατ. ευρώ από 22,4 εκατ. ευρώ πέρυσι (+158,9%), ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 4,4% στα 821,1 εκατ. ευρώ από 786,3 εκατ. ευρώ και τα EBITDA κατά 4,2% στα 142,6 εκατ. ευρώ από 136,8 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε η Titan Cement, ο όγκος των πωλήσεων κινήθηκε ανοδικά σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σε επίπεδο ομίλου, οι πωλήσεις τσιμέντου και κλίνκερ, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών, αυξήθηκαν κατά 11% λόγω αύξησης της ζήτησης στις περισσότερες αγορές. Οι πωλήσεις αδρανών υλικών και έτοιμου σκυροδέματος αυξήθηκαν κατά 4% και 5% αντίστοιχα.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα €821,1 εκατ., παρουσιάζοντας άνοδο 4,4% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2020, χάρη στη βελτίωση όγκων και τιμών. Η εξασθένηση του αμερικανικού δολαρίου και των συνδεδεμένων με αυτό νομισμάτων περιόρισαν την αύξηση του κύκλου εργασιών σε ευρώ. Σε τοπικά νομίσματα, η αύξηση ήταν 11,7%. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα €142,6 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 4,2% (και 10,3% σε τοπικά νομίσματα), καθώς η άνοδος των τιμών ενέργειας και ναύλων λειτούργησε ανασταλτικά. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας υπερδιπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν στα €58,0 εκατ. έναντι €22,4 εκατ. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, υποβοηθούμενα από τη σημαντική μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων.

Στην ανακοίνωσή της η Titan σημειώνει πάντως ότι οι περισσότερες χώρες όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος δεν ήταν μεταξύ των περιοχών που είχαν δεχτεί ισχυρό πλήγμα στις αρχές της πανδημίας και κατά συνέπεια, τα αποτελέσματα του ομίλου το πρώτο εξάμηνο του 2020 είχαν επιδείξει ανθεκτικότητα και είχαν βελτιωθεί σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Ως προς το β' τρίμηνο, ο κύκλος εργασιών της Titan ήταν αυξημένος κατά 12,2% στα 450,3 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη κατά 11,8% στα 42,7 εκατ. ευρώ, όμως τα EBITDA μειώθηκαν κατά 10,1% στα 86,5 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Titan, οι επιδόσεις του δεύτερου τριμήνου κατέδειξαν περαιτέρω τη θετική επίδραση από τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη των αγορών, την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης και τη συσσωρευμένη ζήτηση. Όπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2021, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του δεύτερου τριμήνου του 2021 θα ήταν κατά περίπου €10 εκατ. υψηλότερα, εάν το εκτιμώμενο κόστος συντήρησης δεν είχε μετατεθεί στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Tο δεύτερο τρίμηνο του 2021, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου σημείωσε αύξηση 12,2% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και διαμορφώθηκε στα €450,3 εκατ. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) μειώθηκαν κατά 10,1%, κυρίως λόγω της αναβολής της αναστολής λειτουργίας του εργοστασίου στο Pennsuco στις ΗΠΑ και της μετάθεσης των συναφών δαπανών στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 αντί του πρώτου τριμήνου το 2020, αλλά και λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας και ναύλων που είχαν αντίκτυπο σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους (NPAT) για το τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα €42,7 εκατ., σε σύγκριση με €38,2 εκατ. κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου, δήλωσε πως «βλέπουμε θετικές προοπτικές για αύξηση του κύκλου εργασιών, με βελτίωση τόσο σε όγκους όσο και σε τιμές. Βραχυπρόθεσμα όμως, η εκτίναξη των ναύλων και των τιμών ενέργειας δεν επιτρέπουν τη μετάφραση της αύξησης των πωλήσεων σε βελτίωση των περιθωρίων».

Οι προοπτικές

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Titan, η κατασκευαστική δραστηριότητα αποδείχτηκε ανθεκτική παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού. Με την παραδοχή ότι η χειρότερη φάση της παγκόσμιας πανδημίας έχει περάσει, οι προοπτικές των αγορών και η δυναμική της ζήτησης είναι σε θέση να στηρίξουν την ανάπτυξη το 2021 κι έπειτα. Συγχρόνως όμως η λειτουργική κερδοφορία περιορίζεται από την εκτίναξη των ναύλων και των τιμών ενέργειας όπως επίσης και από τις δυσκολίες που παρατηρούνται στην εύρυθμη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω της απότομης ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας.

Στις ΗΠΑ, οι δαπάνες για αγορά κατοικίας και έργα υποδομών εκτιμάται ότι θα εξακολουθήσουν να οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης. Τα προς εκτέλεση έργα της TITAN America είναι ήδη πολυπληθή και αυξάνονται περαιτέρω. Παράλληλα όμως, η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, οι δυσκολίες εφοδιασμού και το αυξανόμενο κόστος επηρεάζουν όλη την αλυσίδα προστιθέμενης αξίας του κλάδου.

Στην Ελλάδα, η ζήτηση είναι σε αναπτυξιακή πορεία, χάρη στην ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας στα κύρια αστικά κέντρα, σε συνδυασμό με πολλά περιφερειακά έργα υποδομών σε όλη τη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς συντελείται μέχρι στιγμής χωρίς τη συμβολή των μεγάλων έργων υποδομής που έχουν προγραμματιστεί. Τα εν λόγω έργα εκτιμάται ότι θα τονώσουν τη ζήτηση δομικών υλικών προς τα τέλη του έτους - αρχές του 2022, θέτοντας τα θεμέλια για ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Ο Όμιλος θα συνεχίσει να αξιοποιεί το διεθνές εμπορικό δίκτυο που διαθέτει, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της δυναμικής που διαμορφώνεται από την προσφορά και τη ζήτηση σε όλες τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται. Ωστόσο, η στενότητα που παρατηρείται σήμερα στην αγορά διακίνησης εμπορευμάτων και η εκτίναξη των ναύλων, θα επηρεάσουν την κερδοφορία των εξαγωγών, για όσο διάστημα διαρκέσουν αυτές οι συνθήκες.

Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η δυναμική του κλάδου αναμένεται να διατηρηθεί. Η κατασκευαστική δραστηριότητα στην αγορά κατοικίας, τα ιδιωτικά έργα σε εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα, όπως και τα έργα υποδομής συνθέτουν συνδυαστικά το πλαίσιο της ζήτησης που ποικίλλει ανά χώρα. Οι μακροοικονομικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές, με συνεχή εισροή επενδύσεων στην περιοχή.

Στην Αίγυπτο, οι αρχές θέσπισαν πρόσφατα (με ισχύ από την 1η Ιουλίου) ποσοστώσεις παραγωγής για όλες τις τσιμεντοβιομηχανίες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μακροχρόνιες διαρθρωτικές ανισορροπίες της αγοράς. Παρόλο που είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί ο πλήρης αντίκτυπος αυτού του μέτρου, η επίτευξη μιας ευνοϊκότερης ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση των τιμών. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις καλύτερες μακροοικονομικές προοπτικές και την ανάκαμψη της ζήτησης τσιμέντου αναμένεται να οδηγήσουν σε βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας.

Στην Τουρκία, η κυβερνητική πολιτική θα συνεχίσει να ενισχύει την κατασκευαστική δραστηριότητα, παρά την εύθραυστη οικονομική κατάσταση.

Στην Βραζιλία, η Εθνική Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών (SNIC) εκτιμά ότι το 2021 η κατανάλωση τσιμέντου θα αυξηθεί κατά 6% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020, με τις ανακαινίσεις κατοικιών και τα νέα κατασκευαστικά έργα να οδηγούν την αύξηση της ζήτησης. Οι δείκτες εμπιστοσύνης καταναλωτή αλλά και κατασκευών κινούνται ανοδικά, αποτυπώνοντας τη δραστηριότητα της αγοράς κατοικιών και τις δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομών, με θετικές προοπτικές για τον κλάδο το 2022.

***Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Titan Cement επισυνάπτονται στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v