Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζα Πειραιώς: Πώς είδαν τα αποτελέσματα 7 επενδυτικοί οίκοι

Ποιες είναι οι συστάσεις και οι τιμές στόχοι για την μετοχή της τράπεζας. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η εικόνα στα κεφάλαια. Οι προσδοκίες για γρήγορη πρόοδο στο σχέδιο εξυγίανσης του ισολογισμού.

Τράπεζα Πειραιώς: Πώς είδαν τα αποτελέσματα 7 επενδυτικοί οίκοι

Οι Goldman Sachs, JP Morgan, Wood & Company, NBG Securities, Pantelakis Securities και Axia Research βλέπουν με θετικό μάτι τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου που ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς ενώ η BofA Research είναι ακόμα επιφυλακτική.

Οι συστάσεις τους είναι: Goldman Sachs ουδέτερη με τιμή στόχο 1,47 ευρώ, JP Morgan ουδέτερη με τιμή στόχο 1,90 ευρώ, BofA Research υποαπόδοση με τιμή στόχο 1,40 ευρώ, Wood & Company ουδέτερη με τιμή στόχο 1,90 ευρώ, NBG Securities ουδέτερη με τιμή στόχο 1,50 ευρώ, Pantelakis Securities ουδέτερη με τιμή στόχο 1,40 ευρώ και Axia αγορά με τιμή στόχο 2,15 ευρώ.

Η αμερικανική JP Morgan αξιολογεί θετικά τις επιδόσεις της Τράπεζας Πειραιώς στο πρώτο εξάμηνο και επισημαίνει ότι οι βασικές τάσεις είναι από τις πιο ισχυρές εδώ και πολύ καιρό, με αύξηση δανείων, έσοδα από προμήθειες και κόστος προβλέψεων σε καλύτερα επίπεδα από τις προσδοκίες τους. Το κόστος των 2,04 δισ. ευρώ αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό το σχέδιο μετασχηματισμού με προβλέψεις για τρεις τιτλοποιήσεις NPEs και το μέγεθος της είναι καλύτερο από τις εκτιμήσεις των 2,2 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω υψηλότερων συναλλαγών και άλλων εσόδων καθώς και καλύτερα έσοδα από προμήθειες.

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ένα σύνολο αποτελεσμάτων, με καθαρές ζημίες ύψους 2 δισ. ευρώ, λόγω της μεγάλης ζημιάς που προέκυψε από την πώληση NPEs, η οποία μείωσε τον δείκτη NPEs της τράπεζας από 45% το 2020 σε 23% τώρα. Από την άλλη πλευρά, το "βασικό κόστος κινδύνου" μειώθηκε από 2% το 4Q20, σε 1,4% το 1Q21 και σε 1,1% το 2Q21, και τα βασικά έσοδα αυξήθηκαν και ξεπέρασαν σημαντικά τις προσδοκίες του consensus.

Πιο επικριτική η Βank of America Global Research, εξηγεί ότι κάποιοι είδαν με θετικό μάτι τα αποτελέσματα, αλλά για αυτούς υπήρχαν μερικοί τομείς που προκαλούν ανησυχία, όπως για παράδειγμα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μετακινήθηκε από 46% (1ο τρίμηνο 21) σε 23% (καλή πρόοδος), αλλά ο δείκτης CET1 FL proforma μειώθηκε επίσης, από 13,6% σε 9,4% (8,8% FL), τοποθετώντας την Πειραιώς χαμηλά μεταξύ των τραπεζών της ΕΕ και για αυτό διατηρεί την underperform σύσταση της.

Από τη πλευρά, οι αμοιβές εκτινάχθηκαν στα €101 εκατ. μετά από αδύναμα €76 εκατ. το 1ο τρίμηνο του 21, επαναφέροντας έτσι την τράπεζα στο σωστό δρόμο για τις προβλέψεις της για τις αμοιβές του FY21 (περίπου €340 εκατ.). Παρομοίως, τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν από €366 εκατ. το 1ο τρίμηνο του 2021 σε €407 εκατ. αλλά κυρίως χάρη στα €47 εκατ. του μέσου όρου των τελευταίων 12 μηνών TLTRO.

Η Wood & Company είδε καλύτερες βασικές τάσεις και ταχεία εκτέλεση του σχεδίου Sunrise. Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε σταθερή πρόοδο στο σχέδιο Sunrise και ισχυρή υποκείμενη κερδοφορία. Το 2ο τρίμηνο του 21, η τράπεζα διέγραψε τις τιτλοποιήσεις Phoenix/Vega και ταξινόμησε την Sunrise 1 ως κατεχόμενη προς πώληση. Η αγορά θα πρέπει επίσης να εκπλαγεί θετικά από την καλή υποκείμενη κερδοφορία, με καλύτερο NII (λόγω εν μέρει στα κέρδη από το TLTRO), εντυπωσιακή αύξηση των προμηθειών και χαμηλότερες επαναλαμβανόμενες προβλέψεις. Συνολικά, οι τάσεις είναι ενθαρρυντικές και η τράπεζα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, κατά την άποψή τους.

Η NBG Securities διατηρεί την ουδέτερη αξιολόγηση και την τιμή στόχο στα 1,50 ευρώ. Μετά την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς η χρηματιστηριακή πιστεύει ότι οι ενέργειες εξυγίανσης του ισολογισμού και ενίσχυσης του κεφαλαίου θα εκτελεστούν όπως έχουν προγραμματιστεί και θα οδηγήσουν την τράπεζα σε μονοψήφιο δείκτη NPE το 2022 και 10% RoTE μεσοπρόθεσμα.

Τέλος, η Pantelakis χαρακτηρίζει ισχυρότερα τα βασικά αποτελέσματα λόγω των υψηλών προμηθειών και του χαμηλότερου οργανικού κόστους κινδύνου. Το σχέδιο Sunrise εκτελέστηκε σχεδόν κατά 80% σε 6 μήνες και ο δείκτης RoTE είναι σε καλό δρόμο. Μετά την ΑΜΚ και την έκδοση του AT1 η κεφαλαιακή θέση είναι άνετη και η μετοχή της τράπεζας διαπραγματεύεται με 0,35x 2022e P/TBV, ελαφρώς χαμηλότερα από τους ανταγωνιστές της.

H Euroxx εκτιμά ότι το β' τρίμηνο της Πειραιώς ήταν βελτιωμένο με επαναλαμβανόμενα προ προβλέψεων κέρδη στα 380 εκατ. ευρώ έναντι 253 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο και ζημία στην κάτω γραμμή €2.045 εκατ. έναντι πρόβλεψης της Euroxx για Exx σε €2.180 εκατ., αντανακλώντας κυρίως τις υψηλότερες απομειώσεις λόγω ζημιών από τις πωλήσεις NPEs, τα χαμηλότερα μη βασικά έσοδα και τα υψηλότερα λειτουργικά έξοδα κυρίως λόγω του προγράμματος εθελούσιας.

Ο δείκτης συνολικών εποπτικών κεφαλαίων CAD ανέρχεται σε 16,0% (FL στο 14%) ενώ o δείκτης βασικών εποπτικών κεφαλαίων CET1 στο 11,6%. Παράλληλα, η Πειραιώς ανακοίνωσε τη διανομή σε είδος στους μετόχους της ύψους το 65% της φέτα των mezzanine tranches των τιτλοποιήσεων Phoenix και Vega με ημερομηνία αποκοπής στις 09 Αυγούστου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v