Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Αισιόδοξος για τα επόμενα τρίμηνα ο Α. Σιάμισιης

«Την επόμενη διετία θα δούμε τη βασική μας δραστηριότητα να επανέρχεται σε κανονικά επίπεδα, παρά το υψηλό κόστος ενέργειας και τις αυξημένες τιμές δικαιωμάτων ρύπων», τονίζει ο CEO.

ΕΛΠΕ: Αισιόδοξος για τα επόμενα τρίμηνα ο Α. Σιάμισιης

Την πεποίθησή του για την περαιτέρω ανάκαμψη των επιδόσεων του ομίλου της ΕΛ.ΠΕ. εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης. Μιλώντας χθες το απόγευμα στους αναλυτές, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου, ο κ. Σιάμισης τόνισε: «Είμαι αισιόδοξος για τα επόμενα τρίμηνα, την επόμενη διετία θα δούμε τη βασική μας δραστηριότητα να επανέρχεται σε κανονικά επίπεδα, παρά το υψηλό κόστος ενέργειας και τις αυξημένες τιμές δικαιωμάτων ρύπων CO2».

Ουσιώδης ανάπτυξη αναμένεται, επίσης, και στον δεύτερο πυλώνα της δραστηριότητας του ομίλου, τις ΑΠΕ, τον Ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο.

Όπως είπε ο ίδιος, η ανάκαμψη ξεκίνησε από το β’ τρίμηνο και στο γ’ τρίμηνο αναμένεται να κορυφωθεί τόσο σε επίπεδο ζήτησης όσο και στα margins. Ήδη η ζήτηση καυσίμων στην εσωτερική αγορά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έχει επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει θετικά τα οικονομικά αποτελέσματα του επόμενου τριμήνου.

Ο δομικός μετασχηματισμός του ομίλου της ΕΛ.ΠΕ. που είναι ήδη σε εξέλιξη αναμένεται να συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση των μεγεθών του. Στα τέλη Ιουλίου ξεκίνησε η διαδικασία διάσπασης της εταιρείας, με την απόσχιση του κλάδου διύλισης, εφοδιασμού και πωλήσεων πετρελαιοειδών και την εισφορά του σε νέα εταιρεία, που θα είναι 100% θυγατρική της ΕΛ.ΠΕ. Η τελευταία θα διατηρήσει δραστηριότητες και περιουσιακά στοιχεία που δεν αφορούν στη δραστηριότητα αυτή αλλά σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών προς εταιρείες του ομίλου και τρίτους. Οι μετοχές της θα παραμείνουν εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στο πλαίσιο της διαφοροποίησης του ενεργειακού χαρτοφυλακίου του ομίλου, έχει τεθεί ως στόχος η απόκτηση 600 MW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ ως το 2025 και 2 GW έως το 2030. Το φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης 204 MW εκτιμάται ότι θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Η συνολική επένδυση υπολογίζεται σε 130 εκατ. ευρώ.

Επίσης, υπό κατασκευή βρίσκεται φ/β ισχύος 2 MW στη Μάνδρα Αττικής, κοντά στο διυλιστήριο της Ελευσίνας. Ο όμιλος έχει αυτή τη στιγμή στο χαρτοφυλάκιό του έργα ΑΠΕ πάνω από 1,3 GW που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων του πάρκου της Κοζάνης και του φ/β της Μάνδρας.

Παράλληλα, διαθέτει pipeline έργων 1 GW, που είναι στο στάδιο της αξιολόγησης.

Τέλος, ο όμιλος συνεχίζει να εξετάζει τη δυνατότητα εγκατάστασης συστημάτων αποθήκευσης, συνολικής ισχύος 125 MW, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την αυτοπαραγωγή του με ιδιοκατανάλωση στις εγκαταστάσεις του, που είναι συνδεδεμένες στη χαμηλή και μέση τάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v