Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H ITALGAS SpA προτιμητέος επενδυτής για τη ΔΕΠΑ Υποδομών

Η βελτιωμένη δεσμευτική προσφορά του ιταλικού ομίλου ανέρχεται σε 733 εκατ. ευρώ. ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ την αποδέχτηκαν. Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στη συνέχεια στο Ελεγκτικό Συνέδριο. "ιδιωτικοποίηση με σημαντικά οφέλη", είπε ο ΥΠΕΝ, Κ. Σκρέκας.

H ITALGAS SpA προτιμητέος επενδυτής για τη ΔΕΠΑ Υποδομών

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), προχώρησε στην αποσφράγιση της βελτιωμένης οικονομικής προσφοράς που κατέθεσε η ITALGAS SpA για την από κοινού πώληση με την «Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ» (ΕΛΠΕ) του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ».

Η βελτιωμένη δεσμευτική προσφορά ανέρχεται σε 733 εκατ. ευρώ. Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου την απεδέχθη και ανακήρυξε την ITALGAS SpA ως Προτιμητέο Επενδυτή. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΠΕ επίσης αποδέχθηκε την ανωτέρω προσφορά.

Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% και η ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών και λειτουργούν από κοινού ως πωλητές.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στη συνέχεια στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, τα δε συμβατικά κείμενα της συναλλαγής θα υπογραφούν μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ

Στο πλαίσιο της διαδικασίας πώλησης του 100% (65% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή της ΕΛΠΕ) του κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε., τα Διοικητικά Συμβούλια των πωλητών, ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ, συνεδρίασαν σήμερα, 09/9/2021 και έκαναν αποδεκτή την οικονομική προσφορά που κατέθεσε η ITALGAS SpA.

Η δεσμευτική προσφορά ανέρχεται σε €733 εκατ., που αντιστοιχεί σε €256,6 εκατ. για τη συμμετοχή της ΕΛΠΕ. Κατά συνέπεια η ITALGAS SpA ανακηρύχθηκε ως ο Προτιμητέος Επενδυτής.

Τα συμβατικά κείμενα της συναλλαγής θα υπογραφούν μετά τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ η ολοκλήρωση της υπόκειται στις συνήθεις εγκρίσεις από τις αρμόδιες Ελληνικές και Ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.

Σκρέκας: Ιδιωτικοποίηση με σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη

Με αφορμή την ανακήρυξη της ITALGAS SpA ως προτιμητέου επενδυτή για την πώληση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε:

«Η βελτιωμένη οικονομική δεσμευτική προσφορά ύψους 733 εκατομμυρίων ευρώ του ομίλου ITALGAS SpA για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και αντανακλά τις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μας. Πρόκειται για ιδιωτικοποίηση με σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη, τόσο για την εθνική οικονομία όσο και για τους πολίτες. Η Ελλάδα προσελκύει έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους στην Ευρώπη και η ΔΕΠΑ Υποδομών αποκτά έναν εξαιρετικά ισχυρό μέτοχο.

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, αποτελεί εξασφάλιση ότι η εταιρεία θα έχει απρόσκοπτη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, προκειμένου να προχωρήσει στις μεγάλες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν τα επόμενα έτη για την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου. Πρόκειται για επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πολλές νέες θέσεις εργασίας, θα μειώσουν το κόστος ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα συμβάλλουν καθοριστικά στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της χώρας για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v