Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλαστικά Θράκης: Κάνει επενδύσεις τα κέρδη της πανδημίας

Πώς τα κέρδη-μαμούθ χρηματοδοτούν τη νέα φάση ανάπτυξης. Το έκτακτο επενδυτικό πρόγραμμα των 25,5 εκατ. ευρώ. Εμφανή τα πρώτα σημάδια μείωσης της ζήτησης για πρώτη ύλη μασκών. Τα σχόλια της διοίκησης για κόστος μεταφορών και ενέργειας.

Πλαστικά Θράκης: Κάνει επενδύσεις τα κέρδη της πανδημίας

Επενδύσεις σε νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις αλλά και σε ενέργειες που μειώνουν το κόστος, βελτιώνοντας ανταγωνιστικότητα και περιθώρια κερδοφορίας, κάνει τα κέρδη-μαμούθ της πανδημίας ο όμιλος Πλαστικά Θράκης, επιδιώκοντας να εισέλθει σε νέα εποχή ανάπτυξης.

Ο όμιλος είχε την τύχη να διενεργήσει κατά την 4ετία 2015-2018 εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα. Το ξέσπασμα της πανδημίας της Covid-19 τον βρήκε παραγωγικά έτοιμο να αντιμετωπίσει την έκρηξη της ζήτησης για τεχνικά υφάσματα, που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές προσωπικής προστασίας και υγείας (Personal Protective Equipment), ενώ ταυτόχρονα οι τιμές των πρώτων υλών για μέρος του 2020 βρίσκονταν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Διοχετεύοντας μεγάλο μέρος των παραγόμενων ποσοτήτων σε εφαρμογές του συγκεκριμένου κλάδου και προχωρώντας σε στοχευμένες επενδύσεις, όπως οι γραμμές παραγωγής χειρουργικών μασκών και η γραμμή παραγωγής τεχνικών μη υφαντών υφασμάτων Meltblown, είδε τις πωλήσεις, την κερδοφορία και την παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών, το 2020, να εκτοξεύονται.

Τάση που διατηρήθηκε και κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, παρά τις αρχικές ενδείξεις σταδιακής κάμψης της ζήτησης για τεχνικά υφάσματα, που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές προσωπικής προστασίας και υγείας.

Ο όμιλος παρήγαγε, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, χρηματικά διαθέσιμα από λειτουργικές δραστηριότητες 74,8 εκατ. ευρώ (σ.σ. μετά την πληρωμή τόκων/λοιπών χρηματοοικονομικών εξόδων και φόρων έμειναν 67,5 εκατ. ευρώ). Τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν κατά 25,37 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν, την 30ή Ιουνίου, σε 67 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά 11,4 εκατ. ευρώ τον δανεισμό του ομίλου.

Η ενδυνάμωση της χρηματοοικονομικής του θέσης αποτέλεσε τη βάση, ώστε η διοίκηση να αποφασίσει έκτακτο επενδυτικό πρόγραμμα, συνολικού ύψους 25,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα έχει και συνέχεια τα επόμενα χρόνια.

Το πρόγραμμα, το οποίο εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, εστιάζεται στην περαιτέρω μείωση του κόστους παραγωγής, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, τη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους και την καθετοποίηση επιμέρους παραγωγικών διαδικασιών. Η χρηματοδότησή του θα πραγματοποιηθεί κυρίως με ίδια κεφάλαια.

Η υλοποίηση του έκτακτου πλάνου αλλά και των προγραμματισμένων φετινών επενδύσεων διαμορφώνει, σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκηση των Πλαστικών Θράκης, συνθήκες ώστε ο όμιλος να εισέλθει σταδιακά σε νέα εποχή ανάπτυξης, βελτίωσης των υποδομών, περαιτέρω επέκτασης των δραστηριοτήτων και βελτίωσης των περιθωρίων κέρδους, σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Επενδύσεις 21,4 εκατ. ευρώ στο Μαγικό Ξάνθης

Το πρόγραμμα προβλέπει επενδύσεις αθροιστικού ύψους 21,4 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις του ομίλου στην Ξάνθη καθώς και επενδύσεις 4,1 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις της Σκωτίας. Στις παραγωγικές εγκαταστάσεις του ομίλου στην Ξάνθη δρομολογούνται οι εξής επενδύσεις:

  • Αγορά και εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού παραγωγής τεχνικής ίνας, η οποία αποτελεί βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή των μη υφαντών βελονωτών υφασμάτων (Needle Punch). Τα υφάσματα Needle Punch απευθύνονται σε πληθώρα εφαρμογών στους κλάδους υποδομών και κατασκευών, γεωργίας, αυτοκινητοβιομηχανίας κ.λπ.
  • Αγορά και εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού ανακύκλωσης, για αύξηση της δυναμικότητας ανακύκλωσης τελικών προϊόντων ή πλαστικών απορριμμάτων, τόσο από τις εσωτερικές παραγωγικές διαδικασίες, όσο και τρίτων πηγών.
  • Επένδυση σε εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών του εργοστασιακού συγκροτήματος του ομίλου στην περιοχή της Ξάνθης (net metering), ισχύος 1.5 MW, στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων για εξοικονόμηση ενέργειας και περαιτέρω μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
  • Επένδυση σε υποδομές (γη και κτίρια), η οποία θα δημιουργήσει τις ικανές συνθήκες για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των παραγωγικών μονάδων, αλλά και θα διαμορφώσει συνθήκες μελλοντικής ανάπτυξης της δραστηριότητας και της κερδοφορίας των εταιρειών του ομίλου.

… και άλλα 4,1 εκατ. ευρώ στη Σκωτία

Περαιτέρω, στο πλαίσιο του έκτακτου επενδυτικού προγράμματος, στις εγκαταστάσεις της Don & Low στο Forfar της Σκωτίας θα πραγματοποιηθούν:

  • Επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό λαμιναρίσματος, για αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας στην περαιτέρω μεταποίηση μη υφαντών υφασμάτων Spunbond, με σκοπό την αύξηση των περιθωρίων κέρδους,
  • Επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό ανακύκλωσης, για αύξηση της δυναμικότητας ανακύκλωσης τελικών προϊόντων ή πλαστικών απορριμμάτων, τόσο από τις εσωτερικές παραγωγικές διαδικασίες όσο και τρίτων πηγών.
  • Επένδυση σε υποδομές (γη και κτίριο), η οποία θα δημιουργήσει τις ικανές συνθήκες για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των παραγωγικών μονάδων, αλλά και θα διαμορφώσει συνθήκες μελλοντικής ανάπτυξης της δραστηριότητας και της κερδοφορίας της εταιρείας.

Αισιοδοξία για ικανοποιητική πορεία και στο Γ' τρίμηνο

Αναφορικά με τις προοπτικές για την τρέχουσα χρήση, η διοίκηση εκτιμά ότι τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου θα εξακολουθήσουν να παρουσιάζουν ικανοποιητική πορεία και κατά το τρίτο τρίμηνο της χρήσης 2021.

Εδράζει δε την παραπάνω εκτίμηση στους εξής παράγοντες:

  • διατήρηση ικανοποιητικής ζήτησης για το μεγαλύτερο μέρος του προϊοντικού χαρτοφυλακίου
  • σταδιακή αύξηση της ζήτησης σε κλάδους που λόγω πανδημίας παρουσίαζαν υστέρηση (π.χ. εστίαση)
  • σταδιακή επαναφορά στο παραδοσιακό μίγμα πωλήσεων
  • διευρυμένη πελατειακή βάση
  • διατήρηση του συναλλακτικού κύκλου και της ενισχυμένης ρευστότητας,

Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι οι τιμές των πρώτων υλών θα παραμείνουν τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα, όπως και τα κόστη μεταφορών, ενώ σημαντικά αυξητικές τάσεις παρατηρούνται ήδη στα κόστη ενέργειας.

Η διοίκηση σημειώνει ότι είναι εμφανής η μεταστροφή /αύξηση της ζήτησης, σε προϊόντα του παραδοσιακού χαρτοφυλακίου του ομίλου, ενώ παράλληλα εμφανής είναι η μείωση της ζήτησης για προϊόντα που σχετίζονται με τη προσωπική προστασία και υγεία. Η διοίκηση του ομίλου έχει σε προγενέστερο χρόνο πραγματοποιήσει μια σειρά ενεργειών και εξακολουθεί να υλοποιεί ενέργειες για να διασφαλίσει τα υψηλά επίπεδα κερδοφορίας στα προϊόντα του χαρτοφυλακίου της.

O όμιλος είναι εκτεθειμένος στη διακύμανση των τιμών του πολυπροπυλενίου (αντιπροσωπεύει περίπου το 53% του κόστους πωληθέντων), την οποία αντιμετωπίζει με ανάλογη μεταβολή στην τιμή πώλησης του τελικού προϊόντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v