Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανέβασε πωλήσεις και κέρδη η Γαλαξίας χωρίς e-shop

Επενδύει σε επέκταση δικτύου και logistics. Πάνω από 0,5 δισ. ευρώ ο τζίρος το 2020, αύξηση κερδών 123% και 8,5 εκατ. ευρώ μέρισμα.

Ανέβασε πωλήσεις και κέρδη η Γαλαξίας χωρίς e-shop

Δικαίωμα προτίμησης στην ΑΜΚ της Πέντε Α.Ε. ύψους 4,7 εκατ. ευρώ, με κεφαλαιοποίηση μέρους των κερδών της χρήσης 2020, καλούνται να ασκήσουν αυτό το διάστημα και μέχρι 5.10.2021, οι μέτοχοι της εταιρείας που αναπτύσσει την αλυσίδα supermarket Γαλαξίας, ενώ το μέρισμα που προτίθεται να διανείμει η εταιρεία ξεπερνά τα 8,5 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα του υπερδιπλασιασμού της καθαρής κερδοφορίας το 2020, στα 21,4 εκατ. ευρώ έναντι 9,6 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση (+123,16%). Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 28,4 εκατ. ευρώ από 13 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, με αύξηση 117,6%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 28,3 εκατ. ευρώ από 12,5 εκατ. ευρώ, με αύξηση 125,86%.

Η καθαρή θέση της Πέντε ενισχύθηκε κατά 10,19% και το λειτουργικό αποτέλεσμα μετά φόρων κατά 123,16%. Στο θετικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, συνεισέφερε η στενότερη παρακολούθηση των επιμέρους λειτουργιών της σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της μηχανογράφησης αλλά και την αύξηση του αριθμού των καταστημάτων εν μέσω πανδημίας.

Νέα καταστήματα στο δίκτυο

Μάλιστα η ανάπτυξη συνεχίζεται αφού εντός του 2021 ήδη λειτούργησε δύο καταστήματα στο Λαύριο και στο Μενίδι ενώ προβλέπεται να λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του έτους άλλα δύο στην Κόρινθο.

Στα τέλη του 2020, η αλυσίδα Γαλαξίας άνοιξε νέα καταστήματα σε Ξυλόκαστρο και Πάτρα ενώ είχαν προηγηθεί άλλα 3 μέσα στη χρονιά σε Μενίδι, Νέα Πέραμο και Ιωάννινα, όλα ιδιόκτητα. Επίσης άνοιξε και 4 μισθωμένα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, στο σύνολο 9. Ανέπτυξε επίσης υπηρεσίες delivery και επιπλέον προανήγγειλε την ανάπτυξη e-shop. Επίσης εξαγόρασε την αλυσίδα supermarket OLLA, με 6 καταστήματα σε Γιάννενα και Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για ενίσχυση της παρουσίας της στην περιφέρεια, συνεχίζει να επιδιώκει εξαγορές μικρότερων τοπικών αλυσίδων ενώ επενδύει και στην αγορά ακινήτων για την ανάπτυξη νέων καταστημάτων.

Οι επενδύσεις που έγιναν το 2020 για την ίδρυση και λειτουργία νέων καταστημάτων ξεπέρασαν τα 10 εκατ. ευρώ ενώ σήμερα η εταιρεία διαθέτει δίκτυο 167 supermarket, από τα οποία τα 86 είναι ιδιόκτητα και τα 81 μισθωμένα.

Οι τάσεις στις πωλήσεις

Εν μέσω πανδημίας, η Πέντε έμεινε πιστή στη στρατηγική της να μην έχει χρέη στις τράπεζες από λήψη δανείων, καλύπτοντας με συνέπεια τις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές της ενώ βρέθηκε ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών, εδραιώνοντας το μερίδιό της σε μια αγορά που πρόσθεσε στον τζίρο της πάνω από 1 δισ. ευρώ συνολικά. Είναι ενδεικτικό ότι ο κύκλος εργασιών της Πέντε Α.Ε. έσπασε το φράγμα των 500 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 511,5 εκατ. ευρώ από 450,13 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, με αύξηση 13,64%. Μάλιστα στοιχεία της Nielsen έδειξαν ότι η Γαλαξίας ήταν μία από τις δύο αλυσίδες (η άλλη ήταν η Σκλαβενίτης) που εμφάνισαν διψήφια ανάπτυξη πωλήσεων το 2020, πάνω από τον ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς, που ήταν 9,7%.

Η επίδοση κρίνεται σημαντική, αν ληφθεί υπόψη ότι επιτεύχθηκε χωρίς την ενεργοποίηση e-shop, όταν οι περισσότερες αλυσίδες στον κλάδο είχαν δυνατότητα ηλεκτρονικών πωλήσεων. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει λανσάρει τα τελευταία χρόνια κάρτα πιστότητας με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, που αποδίδει εξαιρετικά αποτελέσματα χρήσης και συλλογής δεδομένων αγοραστικών συνηθειών καθημερινά, με εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες.

Φέτος, το 2021, η αλυσίδα Γαλαξίας έκλεισε αισίως 50 χρόνια λειτουργίας, από το 1971, όταν τα πέντε ιδρυτικά μέλη -εξού και η επωνυμία Πέντε ΑΕ- αποφάσισαν να βάλουν τις οικονομίες τους, 300 χιλ. δραχμές τότε, για την έναρξη της δραστηριότητας. Έκτοτε η εταιρεία έκανε μετόχους και υπαλλήλους της, με αποτέλεσμα οι μέτοχοι να φτάνουν τους 197. Οι εργαζόμενοι ανέρχονται σε 4.895 (από 5.051 στο τέλος του 2019).

Στο εξής στοχεύει σε περαιτέρω αύξηση τζίρου, βελτίωση του περιθωρίου μικτού και καθαρού κέρδους και αναδιάρθρωση για αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής. Μέσα στην επόμενη τριετία στοχεύει σε διαρκή επέκταση των καταστημάτων της ανά την Ελλάδα, ανάπτυξη logistics και περαιτέρω ανάπτυξη της μηχανογράφησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v