Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

SYN.KA.: Η εξαγορά στην Κέρκυρα αντιστάθμισε τις πιέσεις της πανδημίας

Πτώση 1,6% των συγκρίσιμων πωλήσεων το 2020. Απώλειες λόγω τουρισμού για τη χανιώτικη αλυσίδα.

SYN.KA.: Η εξαγορά στην Κέρκυρα αντιστάθμισε τις πιέσεις της πανδημίας

Σημαντική ώθηση στα μεγέθη της χανιώτικης αλυσίδας super market ΣΥΝ.ΚΑ. εν μέσω πανδημίας έδωσε η εξαγορά τοπικής αλυσίδας στην Κέρκυρα, καθώς αντιστάθμισε τις πιέσεις από την έλλειψη τουριστικής κίνησης στο νησί, προσθέτοντας 43 εκατ. ευρώ στον ετήσιο τζίρο της.

Συνυπολογίζοντας το όφελος, οι πωλήσεις του 2020 εμφανίζουν αύξηση που αγγίζει το 20%, ωστόσο ο ισολογισμός της συγκεκριμένης οικονομικής χρήσης, που δεν περιλαμβάνει την αποκτηθείσα δραστηριότητα, δείχνει πτώση πωλήσεων περίπου 1,6%.

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της αλυσίδας “SYN.KA Super market”, που αναπτύσσει ο Προμηθευτικός και Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης Καταναλωτών Κρήτης, ανήλθε σε 186,2 εκατ. ευρώ το 2020 από 189,2 εκατ. ευρώ το 2019. Σημειώνεται ότι πέρυσι το καλοκαίρι η Κρήτη αντιμετώπισε προκλήσεις από την έλλειψη τουριστικής κίνησης, λόγω της απαγόρευσης των ταξιδιών. Είναι ενδεικτικό ότι στην καρδιά του καλοκαιριού, όταν το σύνολο της αγοράς εμφάνιζε σταθεροποιητικές τάσεις, οι πωλήσεις των super market στην Κρήτη παρουσίαζαν διψήφια πτώση. Η ΣΥΝ.ΚΑ. εμφάνισε επίσης μείωση κερδοφορίας.

Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 0,7 εκατ. ευρώ από κέρδη 1 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση και τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 0,5 εκατ. ευρώ από 0,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Επίσης, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις διαμορφώθηκαν σε 71,9 εκατ. ευρώ από 69,4 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση και τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα ενισχύθηκαν σε 4,48 εκατ. ευρώ από 3,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι η εξαγορά στην Κέρκυρα πραγματοποιήθηκε σχεδόν με την εμφάνιση της πανδημίας το 2020 και αφορούσε δίκτυο με 18 καταστήματα της αλυσίδας Δήμητρα Μαρκάτο στο νησί του Ιονίου.

Σημειώνεται ότι η αλυσίδα SYN.KA Super market αποτελεί έναν ισχυρό περιφερειακό παίκτη της αγοράς του οργανωμένου λιανεμπορίου, με δραστηριότητα από το 1979 και σημαντική παρουσία στην Κρήτη. Υπενθυμίζεται ότι το 2014 με την εξαγορά της αλυσίδας super market Βιδάλης, επεκτάθηκε για πρώτη φορά εκτός Κρήτης. Με δίκτυο super market και cash & carry έχει παρουσία πλέον σε Τήνο, Πάρο, Κάλυμνο, Χίο, Σαντορίνη, Σύρο, Μήλο και Νάξο ενώ από το 2020 έχει παρουσία και στην Κέρκυρα. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, τα καταστήματα του SYN.KA. έχουν φτάσει τα 74 και οι εργαζόμενοι ξεπερνούν τους 1.600 ενώ ο συνολικός ετήσιος τζίρος του συνεταιρισμού αγγίζει τα 225 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v