Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκή Πίστη: Βελτίωση επιδόσεων στο 2ο εξάμηνο

Πού οφείλεται η πτώση των εξαμηνιαίων κερδών κόντρα στην ανοδική τάση της ασφαλιστικής παραγωγής. Οι δύο καταλύτες που ευνοούν τα αποτελέσματα της εισηγμένης στο δεύτερο μισό της φετινής χρονιάς.

Ευρωπαϊκή Πίστη: Βελτίωση επιδόσεων στο 2ο εξάμηνο

Η υποχώρηση των καθαρών κερδών από τα 10,3 στα 5,1 εκατ. ευρώ, παρά την αύξηση της μικτής ασφαλιστικής παραγωγής από τα 106,4 στα 112 εκατ. ευρώ, ήταν το βασικότερο χαρακτηριστικό των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων της Ευρωπαϊκής Πίστης.

Η εταιρεία αποδίδει την υστέρηση των κερδών στα αυξημένο κόστος ασφαλιστικών εργασιών κατά 17,45 εκατ. ευρώ, ή κατά 33,5%. Η διοίκηση της εισηγμένης, στα πλαίσια του χθεσινού conference call προς τους αναλυτές, απέδωσε τη συγκεκριμένη εξέλιξη στις πολύ υψηλότερες αποζημιώσεις που δόθηκαν στα συμβόλαια οχημάτων και στις καλύψεις υγείας.

Ειδικότερα, παρατηρήθηκε όχι μόνο αύξηση της οδικής κυκλοφορίας σε σχέση με το πρώτο μισό του 2020 (κάτι αναμενόμενο, λόγω των αυστηρών περιοριστικών περυσινών μέτρων), αλλά επιπλέον και εκτόξευση της συχνότητας των ατυχημάτων (άρα και των αποζημιώσεων) σε επίπεδα που ξεπέρασαν σαφώς ακόμη και τα επίπεδα του 2019.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στα συμβόλαια υγείας, όπου εξ’ αιτίας των περυσινών περιοριστικών μέτρων στις ιδιωτικές κλινικές, πολλοί πελάτες μετέφεραν στο πρώτο φετινό εξάμηνο ιατρικές εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις που είχαν αναβάλει το 2020.

«Το ευχάριστο είναι ότι η κατάσταση έχει αρχίσει να ομαλοποιείται στο δεύτερο εξάμηνο», ανέφερε ο διευθυντής Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών της εταιρείας Στέφανος Βερζοβίτης, σημειώνοντας πως η συχνότητα των ζημιών έχει επανέλθει κοντά στα επίπεδα του 2019.

Ο κ. Βερζοβίτης επίσης, αναφέρθηκε σε έναν ακόμη παράγοντα, ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει θετικά στα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Πίστης κατά το δεύτερο φετινό εξάμηνο. Πρόκειται για ένα ετήσιο όφελος που για την εισηγμένη εταιρεία κυμαίνεται μεταξύ δύο και τεσσάρων εκατ. ευρώ και αφορά την εκκαθάριση αιτημάτων αποζημίωσης που παραγράφονται λόγω πενταετούς παρέλευσης. Συγκεκριμένα, ενώ αυτή η διαγραφή γίνεται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, φέτος θα υλοποιηθεί στο δεύτερο μισό της χρονιάς. Από την άλλη πλευρά, οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες θα επιβαρυνθούν ως ένα βαθμό από τις φυσικές καταστροφές που έλαβαν χώρα το φετινό καλοκαίρι.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Βερζοβίτης μίλησε για φετινό στόχο αύξησης της παραγωγής κατά 5,3% (ρυθμός ανόδου στο Η2, περίπου ίσος με αυτόν του πρώτου εξαμήνου), σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η Ευρωπαϊκή Πίστη κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο:

  • Αύξησε την παραγωγή της και στις τρεις βασικές κατηγορίες ασφαλίστρων (ζωής +12%, αυτοκινήτου +2,4%, λοιπών γενικών κλάδων +5,8%), σημειώνοντας κερδοφόρο αποτέλεσμα και στις τρεις αυτές κατηγορίες.
  • Παρά την υποχώρηση των κερδών, η αποδοτικότητα των ιδίων και των συνολικών κεφαλαίων διατηρήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα.
  • Τους πολύ υψηλούς εποπτικούς δείκτες της εισηγμένης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v