Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τζιρακιάν: Εκτόξευση κερδών στο εξάμηνο

O συνδυασμός του διψήφιου ποσοστού ανόδου του όγκου των πωλήσεων και των ανοδικών τιμών χάλυβα εκτόξευσε τα εξαμηνιαία κέρδη από τα 125 χιλ. Στο 1,84 εκατ. ευρώ. Πώς βλέπει η διοίκηση το δεύτερο μισό του 2021.

Τζιρακιάν: Εκτόξευση κερδών στο εξάμηνο

Εκτίναξη οικονομικών επιδόσεων σημείωσαν κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο τα Σωληνουργεία Τζιρακιάν, επιβεβαιώνοντας παλαιότερα δημοσιεύματα του Euro2day.gr. Ειδικότερα, με βάση τις λογιστικές καταστάσεις:

  • Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε από τα 7,88 στα 15,16 εκατ. ευρώ, λόγω ανόδου τόσο της ζήτησης (διψήφιο ποσοστό), όσο και της διεθνούς τιμής του χάλυβα.
  • Τα καθαρά κέρδη από τα 125 χιλ., έφτασαν στο 1,843 εκατ. ευρώ.
  • Τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στις 30/6/2021 στα 9,152 εκατ. ευρώ, (από 3,9 εκατ. στις 31/12/2020) επηρεασμένα από την προαναφερθείσα κερδοφορία, αλλά και από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ολοκλήρωσε η εισηγμένη μέσα στο πρώτο φετινό εξάμηνο.

Σε ότι αφορά το μέτωπο των προοπτικών, η διοίκηση των Σωληνουργείων Τζιρακιάν, σημειώνει:

«Καθώς η πανδημία του Covid–19 σταδιακά τιθασεύεται μέσω του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, η αβεβαιότητα στη διεθνή και εγχώρια οικονομία τείνει να υποχωρεί, χωρίς ωστόσο να αίρονται οι συνέπειες που προκλήθηκαν σε πολλούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές αλλά και συνολικά η εφοδιαστική αλυσίδα. Παρά τις ανωτέρω παραγραφόμενες συνθήκες τα μέχρι στιγμής στοιχεία από την πορεία της ζήτησης σε χαλυβουργικά προϊόντα δείχνουν ότι παραμένει ισχυρή, ενώ η ένταξη πολλών κατασκευαστικών έργων στο ταμείο ανάκαμψης θα επιταχύνει το ρυθμό αύξησης της ζήτησης, καθώς απαιτείται η δυναμική απορρόφηση των κονδυλίων ύψους 70 δισ. για την επόμενη πενταετία χωρίς να συνυπολογίζονται τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα κινητοποιηθούν σε κατασκευές και βιομηχανία. 

Ταυτόχρονα η επαναφορά της χρηματοδοτικής στήριξης που παρέχει ο τραπεζικός τομέας για την αγορά κατοικίας θα τονώσει περαιτέρω την οικοδομική δραστηριότητα και την κατανάλωση σε χάλυβα. 

Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία προσδοκά την επίτευξη των στόχων της μέσω της αύξησης των πωλήσεων της στο τρέχον εξάμηνο. Ήδη στα μισά του δευτέρου εξαμήνου ο ρυθμός αύξησης του όγκου παραμένει σε διψήφιο ρυθμό. Μετά από ένα ‘’ράλι’’ ανόδου των τιμών των Α’ υλών, οι τιμές δείχνουν τάσεις διόρθωσης στα τέλη του τρίτου τριμήνου, η οποία ενδέχεται να αποτυπωθεί εντονότερα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους χωρίς όπως εκτιμάται να οδηγήσει στα χαμηλά παλαιοτέρων αποπληθωριστικών περιόδων. 

Η εταιρεία και οι αρμόδιες υπηρεσίες της παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις εφαρμόζοντας τις κατάλληλες πολιτικές αποκλιμάκωσης του κόστους προκειμένου να αντισταθμιστεί ένας ενδεχόμενος κίνδυνος σημαντικής πτώσης των τιμών. Ολοκληρώνοντας την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου συνεχίζει εντατικά την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου σε μηχανολογικό εξοπλισμό, όπως αυτό αποτυπώθηκε στο εγκριθέν ενημερωτικό δελτίο της, αποσκοπώντας κατά αυτό τον τρόπο στην αποκόμιση ωφελειών που θα προκύψουν από την αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση του κόστους παραγωγής. Ήδη στο πρώτο εξάμηνο καταγράφεται σημαντική βελτίωση του όγκου παραγωγής με ταυτόχρονη μείωση του ανά μονάδα κόστους παραγωγής κατά 11%».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v