Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλυσίδες... πάνε και έρχονται στον ΕΛΟΜΑΣ

Η κινητικότητα μετά την αποχώρηση Κρητικού και Bazaar. Πτώση πωλήσεων 10,25% για την εταιρεία.

Αλυσίδες... πάνε και έρχονται στον ΕΛΟΜΑΣ

Το πλήγμα που δέχθηκαν οι μικρότερες αλυσίδες του λιανεμπορίου τροφίμων από τις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και τον ανταγωνισμό από τους μεγάλους παίκτες επιβεβαιώνουν τα οικονομικά στοιχεία της μητρικής του ομίλου αλυσίδων super market ΕΛΟΜΑΣ, της οποία οι πωλήσεις επιβραδύνθηκαν με διψήφιο ρυθμό.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο όμιλο ανοιχτών αγορών, με δραστηριότητα από το 1994, που αντιμετώπισε προκλήσεις μετά την αποχώρηση των εταιρειών ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός και Bazaar. Οι αλυσίδες αποχώρησαν πέρυσι αφήνοντας σημαντικό αποτύπωμα, ως οι μεγαλύτερες εταιρείες του ΕΛΟΜΑΣ, με τζίρο που αθροιστικά κυμαίνεται σε 570 εκατ. ευρώ.

Έκτοτε ο όμιλος ενισχύθηκε με προσθήκες νέων μελών όπως η ρεθυμνιώτικη Παυλάκης, η Σανίδας από τη Λάρισα, η Κονταράτος στη Μύκονο, η Κουτελιέρης στη Νάξο, η Τσισιμοίρης στη Ρόδο, η Πίτσιας στην Κατερίνη κ.ά. Ωστόσο αν και ο όμιλος αγορών μετρά πάνω από 30 αλυσίδες, ο συνολικός τζίρος των καταστημάτων δεν ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, από τα 2 δισ. ευρώ που προσέγγιζε πριν από μια δεκαετία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαπραγματευτική ισχύ του ΕΛΟΜΑΣ και τη δυνατότητα να εξασφαλίσει αποδοτικές για τα μέλη του συμφωνίες με τους προμηθευτές.

Έτσι η κινητικότητα είναι έντονη και συνεχής σε αυτή την κατηγορία της αγοράς, καθώς οι αλυσίδες μετακινούνται από τον έναν όμιλο αγορών στον άλλο, μεταξύ των οποίων οι Αστέρας και Σύμμετρον, με στόχο πιο συμφέρουσες συνθήκες συνεργασίας.

Εξάλλου, εν μέσω πανδημίας, πολλά μικρά super market και mini market της περιφέρειας, που τροφοδοτούνται από την τουριστική κίνηση σε ένα μεγάλο μέρος της χρονιάς, είδαν τη ζήτηση να υποχωρεί κατακόρυφα, ενώ η αδυναμία τους να αξιοποιήσουν ψηφιακά εργαλεία τούς στέρησε ανταγωνιστικότητα. Έτσι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις τροφίμων έχασαν σημαντικό μέρος των εσόδων τους, την ίδια στιγμή που η ανάπτυξη για τους μεγάλους παίκτες της αγοράς του λιανεμπορίου τροφίμων άγγιξε διψήφιο ποσοστό το 2020.

Οι επιδόσεις και οι προοπτικές

Είναι ενδεικτικό ότι ο κύκλος εργασιών της μητρικής ΕΛΟΜΑΣ ανήλθε σε 21,4 εκατ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας μείωση κατά 10,25% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Μετά την αφαίρεση του κόστους πωλήσεως αποθεμάτων 13,9 εκατ. ευρώ και όλα τα έξοδα εκμεταλλεύσεως (αμοιβές προσωπικού, αμοιβές και παροχές τρίτων, διάφορα έξοδα κ.α.) συνολικού ύψους 7,4 εκατ. ευρώ, προκύπτει αποτέλεσμα προ τόκων και φόρων 29.752,17 ευρώ, το οποίο, σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, είναι μειωμένο κατά 98.461,77 ευρώ.

Επίσης το καθαρό αποτέλεσμα μετά από φόρους είναι αρνητικό, ήτοι ζημιές 213.843 ευρώ από κέρδη 61.301 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις διαμορφώνονται σε 9,5 εκατ. ευρώ από 12,7 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας ανέρχονται σε 0,749 εκατ. ευρώ από 1,27 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ οι προκλήσεις παραμένουν στην τρέχουσα χρήση, καθώς η ΕΛΟΜΑΣ, όπως άλλωστε τονίζει η διοίκηση της εταιρείας στις οικονομικές καταστάσεις 2020, θα έχει να αντιμετωπίσει την κακή οικονομική συγκυρία, καθώς και την όξυνση του ανταγωνισμού στην αγορά τροφίμων κι όλα αυτά στο περιβάλλον της κρίσης της πανδημίας που πλήττει ιδιαίτερα τις μεσαίες επιχειρήσεις. Παρ' όλ' αυτά, τυχόν αρνητικές εξελίξεις στο οικονομικό περιβάλλον θεωρεί ότι δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την ομαλή λειτουργία της εταιρείας, λόγω της φύσης των δραστηριοτήτων και της χρηματοοικονομικής της θέσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v