Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα νέα καταστήματα ανεβάζουν τον τζίρο της Κρητικός

Οφέλη από την ενσωμάτωση της CRM και το μοντέλο franchise. Στα 390 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών του ομίλου το 2020. Εφτασαν το 1,9 εκατ. ευρώ τα κέρδη.

Τα νέα καταστήματα ανεβάζουν τον τζίρο της Κρητικός

Κοντά στον στόχο για κύκλο εργασιών 400 εκατ. ευρώ το 2021 βρίσκεται η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, που πρόσθεσε ήδη 40 εκατ. ευρώ στον τζίρο της εν μέσω πανδημίας, το 2020, ξεπερνώντας τα 390 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου και τα 355 εκατ. ευρώ σε επίπεδο εταιρείας.

Σε επίπεδο ομίλου, η ανάπτυξη διαμορφώθηκε σε 11,43% και σε επίπεδο εταιρείας σε 12,17%, πάνω δηλαδή από τον ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς του οργανωμένου λιανεμπορίου (περίπου 9,7%, στοιχεία Nielsen). Επίσης τα αποτελέσματα μετά φόρων παραμένουν θετικά, με κέρδη για τον όμιλο 1,9 εκατ. ευρώ το 2020, ενισχυμένα κατά 4,71% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση και σε 1,6 εκατ. ευρώ για την εταιρεία μειωμένα κατά 11,42%. Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ήταν κερδοφόρα και ανήλθαν σε 18,6 εκατ. ευρώ, με αύξηση 15,6% για τον όμιλο και σε 17,9 εκατ. ευρώ για την εταιρεία, με βελτίωση 14,3%.

Η στρατηγική που υλοποιεί η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, σε συνέχεια της ενσωμάτωσης του δικτύου καταστημάτων της CRM Αριάδνη στην Κρήτη και της αποχώρησης από τον ΕΛΟΜΑΣ, προβλέπει όφελος 50 εκατ. ευρώ επιπλέον τζίρο σε μια διετία.

Με τον έλεγχο του 100% των μετοχών της κρητικής αλυσίδας CRM, που εξυπηρετεί πάνω από 140 καταστήματα, απέκτησε ισχυρό μερίδιο στην Περιφέρεια της Κρήτης ενώ ενισχύει την παρουσία της και σε άλλα σημεία της επικράτειας. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, με την απορρόφηση της CRM, τοποθετήθηκε σε 27 νομούς της χώρας, με πάνω από 370 καταστήματα, 6 κέντρα διανομής και περισσότερους από 2.500 εργαζόμενους.

Το 2020 η αλυσίδα Κρητικός πρόσθεσε στο δίκτυό της 13 καταστήματα, προβαίνοντας σε συνολικές επενδύσεις παγίου εξοπλισμού ύψους 6 εκατ. ευρώ και κλείνοντας τη χρονιά με σύνολο καταστημάτων (εταιρικά, αντιπρόσωποι, franchise) 231. Σε αυτά θα πρέπει να προσμετρηθούν και 140 καταστήματα τα οποία συνδέονται με τη μέθοδο franchise με τη θυγατρική CRM A.E., στην Κρήτη.

Η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει στην επέκταση του δικτύου της το 2021, κυρίως σε περιοχές όπου έχει μικρή ή και καθόλου παρουσία (π.χ. νησιά Αιγαίου), καθώς και στον εκσυγχρονισμό των ήδη υφιστάμενων καταστημάτων. Ήδη στο α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους προστέθηκαν στο δίκτυο 10 νέα καταστήματα, όλα εταιρικά. Επίσης πριν από λίγες ημέρες, στις 7 Οκτωβρίου, άνοιξε νέο κατάστημα στο Αιγάλεω, ενώ από τον Ιούλιο πρόσθεσε νέα σημεία στο δίκτυό της στο Αγρίνιο, στη Μυτιλήνη, στο Πόρτο Χέλι, στο Παλαιό Φάληρο, στη Δραπετσώνα και στα Μέθανα.

Οι προοπτικές για το 2021 διαφαίνονται πολύ θετικές, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, που ξεκίνησε τη δραστηριότητα της το 1945 από τον Ανδρέα Κρητικό, με ένα παντοπωλείο στην Αίγινα και από το 1983 έχει περάσει στην επόμενη γενιά, τους Άγγελο, Νεκτάριο και Δημήτρη Κρητικό (γι’ αυτό και η επωνυμία ΑΝΕΔΗΚ, από τα αρχικά των ονομάτων τους). Αξιοποιώντας το μοντέλο ανάπτυξης franchise έχει επεκταθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αποσπώντας μερίδιο από μια αγορά που μεγαλώνει. Σημειώνεται ότι πάνω από 40% των καταστημάτων αφορούν συνεργασίες franchise και αντιπροσώπους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v