Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tο νέο data center της Lamda Hellix εγκαινίασε ο Μητσοτάκης

Τα εγκαίνια εργασιών του τρίτου data center της Lamda Hellix πραγματοποιήθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το πρωί της Δευτέρας. Το Athens 3 θα είναι το μεγαλύτερο data center στην Ελλάδα ενώ άμεσα αναμένεται να αδειοδοτηθεί και το Athens 4.

Tο νέο data center της Lamda Hellix εγκαινίασε ο Μητσοτάκης

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους χαρακτήρισε την επένδυση του αμερικανικού κολοσσού της Digital Realty και της Lamda Hellix ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Τα εγκαίνια του τρίτου data center της Lamda Hellix στη χώρα μας στο Athens Data Center Campus, στο Κορωπί, έγιναν σήμερα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ ανακοινώθηκε ότι ήδη η εταιρεία έχει καταθέσει αίτηση αδειοδότησης για την ανέγερση και τέταρτου data center στην Ελλάδα, καθιστώντας την ως κέντρο δεδομένων στην Ευρώπη.

Η εταιρεία μετά την εξαγορά της από την αμερικανική Digital Realty, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στον χώρο των data centers και των «ουδέτερων» υποδομών, συνεχίζει την πολιτική των επενδύσεων στη χώρα μας, δίνοντας τεράστια ώθηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό μας.
«Η Ελλάδα αποτελεί βασικό κόμβο στο growth story της Digital Reality. H Αθήνα αποτελεί πλέον βασικό επενδυτικό hub για ψηφιακές επενδύσεις», σημείωσε σε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό του ο CEO της Digital Realty, William Stein.

Το επενδυτικό πλάνο

Το επενδυτικό πλάνο της Lamda Hellix, με συνολικό αποτύπωμα σε βάθος δεκαετίας που θα ξεπεράσει το 1,1 δισ. ευρώ, καλωσόρισε ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα είναι ανοικτή σε ξένους επενδυτές. «Εχουμε δημιουργήσει ένα επενδυτικό περιβάλλον που προσελκύει ξένες επενδύσεις».

Το “Athens 3”, το νέο data center, θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2022, ενώ η εταιρεία ήδη έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για αδειοδότηση του τέταρτου data center, του “Athens 4”, το οποίο θα είναι έτοιμο το 2023.

«Η Ελλάδα εξελίσσεται σε υπερσύγχρονο κόμβο δεδομένων. Είμαστε μόνο στην αρχή της όλης προσπάθειας», τόνισε σε χαιρετισμό του κατά τη σημερινή τελετή ο κ. Μητσοτάκης, περιγράφοντας την πρόθεση της χώρας να εξελιχθεί σε φυσική πύλη εισόδου υποβρύχιων καλωδίων από Μέση Ανατολή, Αφρική και Ασία στα πρότυπα της Μασσαλίας, που σήμερα αποτελεί τον 7ο μεγαλύτερο κόμβο για data centers στον κόσμο.

Όπως είπε, το Athens Data Center ξεκίνησε ουσιαστικά τη λειτουργία του το 2015, λίγο πριν την επιβολή των capital controls και σήμερα εγκαινιάζεται το τρίτο data center και σύντομα το τέταρτο. «Η Ελλάδα έχει αλλάξει στα χρόνια που μεσολάβησαν. Είναι ανοιχτή στους ξένους επενδυτές με ένα φιλικό φορολογικό σύστημα και έχει επιταχύνει τον ψηφιακό της μετασχηματισμό. Έχουμε γίνει μια χώρα που μπορεί να υποδέχεται μεγάλες τεχνολογικές επενδύσεις. Μια χώρα όπου μπορεί μια ξένη εταιρεία, όπως η Digital Realty, να εξαγοράσει μια ελληνική επιχείρηση όπως η Lamda Hellix», τόνισε κατά την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης.

Ψηφιακές υποδομές

«Αλλάζουμε πίστα στις ψηφιακές υποδομές της Ελλάδας» τόνισε, κατά την τελετή των εγκαινίων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lamda Helix, κ. Απόστολος Κάκκος. Όπως είπε ο κ. Κάκκος, το τρίτο data center της εταιρείας βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσης, ενώ έχει ήδη υποβληθεί ο φάκελος για την αδειοδότηση και του τέταρτου, του “Athens 4”, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας να ζητά τη συνδρομή της κυβέρνησης για την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών.

«Επενδύσεις όπως αυτή των Digital Reality και Lamda Helix προσδίδουν ‘ψηφιακή βαρύτητα’ στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Κάκκος αναφερόμενος στο “Athens 3”, το μεγαλύτερο data center στην Ελλάδα, μέλος ενός από τα μεγαλύτερα στη ΝΑ Ευρώπη.

«Το 90% της διαδικτυακής κίνησης παγκοσμίως περνάει από υποβρύχια καλώδια. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα είναι μια χώρα αποφυγής για τη διέλευση υποβρύχιων καλωδίων. Και αυτό φιλοδοξούμε να το αλλάξουμε», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Helix, υπογραμμίζοντας ότι το οικονομικό αποτύπωμα θα ξεπεράσει το 1,1 δισ. ευρώ, ενώ το data center, που εγκαινιάστηκε σήμερα, δημιούργησε 200 νέες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του και θα προσθέσει 100 θέσεις με τη λειτουργία του.

Κ. Μητσοτάκης

«Μία χώρα η οποία έχει δρομολογήσει για τα καλά, χάρη στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, τον μεγάλο ψηφιακό μετασχηματισμό μας, έτσι ώστε να μπορούμε πια να είμαστε σε θέση να προσελκύουμε τέτοιες επενδύσεις και να γινόμαστε μία χώρα η οποία να μπορεί να υποδέχεται επενδύσεις υποδομής», είπε ο πρωθυπουργός.

«Πρόκειται για μία ψήφο εμπιστοσύνης στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας αλλά είναι και μία ψήφος εμπιστοσύνης στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας», τόνισε αναφερόμενος στις επενδύσεις της Lamda Hellix, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά, «πλέον παίζει Champions League».

Αναφερόμενος στις υπηρεσίες που παρέχονται εξ αποστάσεως από το κράτος, το οποίο σχολιάστηκε με ιδιαίτερα θετικό τρόπο και από τα στελέχη της Lamda Hellix, επεσήμανε: «Πράγματι έχουμε κάνει πάρα πολύ σημαντικά πράγματα στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και χαίρομαι ιδιαίτερα κάθε φορά που ένας Έλληνας πολίτης επιχειρηματίας αναγνωρίζει πόσες εργατοώρες έχει γλιτώσει επειδή μπορεί να διεκπεραιώνει βασικές υπηρεσίες από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή από το κινητό του τηλέφωνο, αντί να επισκεφτεί μία δημόσια υπηρεσία. Όλη αυτή η προσπάθεια η οποία γίνεται μέσω του gov.gr βρίσκεται μόνο στην αρχή της. Θα συνεχιστεί, θα επιταχυνθεί και θα μπορέσουμε πάντα να παρέχουμε στους πολίτες τις υπηρεσίες που τους αξίζουν με απόλυτη ασφάλεια αλλά χωρίς να τους ταλαιπωρούμε, απαιτώντας τη φυσική τους παρουσία εκεί που είναι ξεκάθαρο ότι δεν απαιτείται».

Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη επένδυση αλλά και όσες αναμένεται να έρθουν το επόμενο διάστημα, υποστήριξε ότι «είμαστε λοιπόν μόνο στην αρχή. Μεγάλοι ωφελημένοι από αυτή την επένδυση είναι μεγάλοι οργανισμοί αλλά και το κράτος, το οποίο πια έχει μία πολιτική να μεταφέρει το ίδιο τα πολλά δεδομένα του στο iCloud. «Όλοι είναι ωφελημένοι όταν δρομολογούνται τέτοιες υπηρεσίες, πιστεύω όμως ότι κέρδος έχει με τη σειρά του κάθε πολίτης, κάθε επιχείρηση ξεχωριστά, είτε αυτές είναι μεγάλες επιχειρήσεις είτε είναι μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες και αυτές θα αναζητήσουν οικονομίες κλίμακος».

Αναφερόμενος στις νέες θέσεις εργασίας που τέτοιες επενδύσεις μπορούν να δημιουργήσουν, ο πρωθυπουργός ανέφερε τους μηχανικούς, ηλεκτρολόγους μηχανολόγους, μηχανολόγους μηχανικούς, μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών. «Μιλάμε για πολλές καλοπληρωμένες δουλειές στο οικοσύστημα της ψηφιακής οικονομίας. Με περισσότερες τέτοιες επενδύσεις βελτιώνονται και οι προοπτικές απασχόλησης των νέων Ελλήνων, ανοίγονται νέοι δρόμοι επιστροφής για παιδιά τα οποία έφυγαν από την Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι και εσείς με τον τρόπο σας θα βάλετε το δικό σας λιθαράκι έτσι ώστε να επιστρέψουν στη χώρα μας από το εξωτερικό, προσφέροντας πολλές καλοπληρωμένες και με καλές προοπτικές θέσεις εργασίας».

Τέλος, ανέφερε ότι τέτοιες επενδύσεις θα βοηθήσουν τη χώρα να εξελιχθεί σε έναν υπερσύγχρονο κόμβο δεδομένων. Με την επένδυσή σας την οποία θεμελιώνουμε σήμερα έρχεστε να προσθέσετε τη δική σας δυναμική σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια. Σας εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία και με το καλό να βρεθούμε πάλι εδώ, όταν κάνετε τα εγκαίνια του Athens 3, κατέληξε.

Άδωνις Γεωργιάδης

Ημέρα χαράς για την πολιτική χαρακτήρισε την ημέρα που αποφάσισε η Lamda Hellix να επενδύσει στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν τα δύο επόμενα μεγάλα Data Center, το Athens 3 και το Athens 4, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδης.

Παράλληλα δεσμεύτηκε για την παροχή στήριξης στις διαδικασίες αδειοδότησης και για τις νέες επενδύσεις της εταιρείας, σημειώνοντας: «Η δική σας επιτυχία θα είναι δική μας και της χώρας. Σας διαβεβαιώνω ότι θα είμαστε κοντά σας».

«Το πνεύμα που έχει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή προς όλους, και τους επενδυτές, είναι να σεβόμαστε και τον χρόνο και τα χρήματα των άλλων ανθρώπων. Και θέλω να βοηθήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους εύκολα, γρήγορα, αποτελεσματικά» είπε καταλήγοντας.

Κ. Πιερρακάκης

Σπουδαία στιγμή για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας χαρακτήρισε την επένδυση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τον χαιρετισμό του. Όπως είπε, πρόκειται για το αποτέλεσμα μίας μεγάλης αλλαγής που έχει κάνει η Ελλάδα, η οποία πλέον διαθέτει καινοτόμα στρατηγική στον τομέα του cloud.

«Οι επενδύσεις αυτές είναι το αποτέλεσμα μιας μεγάλης αλλαγής, η οποία συντελείται στη χώρα το τελευταίο διάστημα. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλές καινοτομίες όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στον χώρο της ψηφιακής διακυβέρνησης και θεσμικές και αμιγώς τεχνολογικές», είπε και αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο «θα δράσει ως επιταχυντής και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας».


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v