Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Επιπλέον 350-400 εκατ. στα κεφάλαια από δράσεις του capital plan

Δρομολογείται η ανάθεση σε τρίτο της διαχείρισης μη χρηματοοικονομικών συμμετοχών. Ολοκληρώνονται τα synthetic swaps. 3,2 με 3,3 δισ. ευρώ θα φέρουν οι δράσεις του capital plan. Ποιες πωλήσεις/τιτλοποιήσεις μένουν για να πέσει το NPE ratio κάτω του 10%.

Πειραιώς: Επιπλέον 350-400 εκατ. στα κεφάλαια από δράσεις του capital plan

Κατά 350 με 400 εκατ. ευρώ θα ενισχυθούν περαιτέρω τα κεφάλαια της Τράπεζας Πειραιώς, λόγω της ολοκλήρωσης των εναπομεινασών δράσεων του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης (capital plan), το οποίο συνόδευσε το σχέδιο επιθετικής εξυγίανσης του ισολογισμού της.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, κεφάλαια περίπου 400 εκατ. ευρώ αναμένεται να ενσωματωθούν, ως την ολοκλήρωση του σχεδίου εξυγίανσης ( Α΄ τρίμηνο του 2022) από δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, που βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν απομειώνουν την αξία των μετόχων.

Πρόκειται για την ανάθεση σε τρίτο της διαχείρισης μη χρηματοοικονομικών συμμετοχών της Πειραιώς, κίνηση από την οποία θα μειωθεί το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό, ενισχύοντας τους κεφαλαιακούς δείκτες κατά το ισόποσο περίπου 180 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική εκτίμηση της τράπεζας έκανε λόγο για όφελος περίπου 100 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το project Mayfair, η δομή του οποίου φέρεται να έχει λάβει το «καλώς έχειν» του επόπτη και αναμένεται η ολοκλήρωσή του ως το τέλος του έτους.

Παράλληλα, αναμένεται να ολοκληρωθεί, εντός του Α΄ τριμήνου του 2022, η τρίτη και τελευταία συνθετική τιτλοποίηση εξυπηρετούμενων δανείων SMEs ( project Ερμής ΙΙΙ), που θα οδηγήσει σε μείωση σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού, ενισχύοντας τους κεφαλαιακούς δείκτες κατά το ισόποσο των περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Συνολικά από τις δύο εναπομείνασες συναλλαγές το όφελος στους κεφαλαιακούς δείκτες της τράπεζας θα είναι κατά περίπου 150 με 200 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο απ’ αυτό που είχε προϋπολογισθεί. Η Πειραιώς έχει ήδη προχωρήσει σε ΑΜΚ 1,4 δισ. ευρώ, σε έκδοση Additional Tier I τίτλων 0,6 δισ. ευρώ, ενώ εξασφάλισε κέρδη από πωλήσεις/ανταλλαγές ομολόγων (400 εκατ. ευρώ) και των POS (300 εκατ. ευρώ).

Επιπρόσθετα, οι κεφαλαιακοί δείκτες ενισχύθηκαν ήδη από τις δύο πρώτες συνθετικές τιτλοποιήσεις ( Ερμής Ι και ΙΙ) κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ. Συνολικά από τις παραπάνω δράσεις θα επέλθει κεφαλαιακή ενίσχυση της τάξης των 3,2-3,3 δισ. ευρώ.

Η Πειραιώς, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Χρήστο Μεγάλου, έχει ήδη ολοκληρώσει πάνω από το 90% του προγράμματος εξυγίανσης ισολογισμού και κεφαλαιακής ενίσχυσης (project Sunrise) και σύντομα αναμένεται η μείωση του NPE ratio κάτω από το 10%. Ο μετασχηματισμός της τράπεζας παρήγαγε, όπως τόνισε, ορατά αποτελέσματα σε χρόνο ρεκόρ και ανοίγει το δρόμο για να πιαστούν οι στόχοι που τέθηκαν.

Η τράπεζα μείωσε κατά 16 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια στο 9μηνο, ενώ η καθαρή οργανική ροή περιορίστηκε στα 200 εκατ. ευρώ. Το NPE ratio του ομίλου, σε pro forma βάση στις 30/9, ανερχόταν σε 16,1%.

Η τράπεζα στις 30/9 έχει πάρει τη ζημιά από τη τιτλοποίηση Sunrise II ( 600 εκατ. ευρώ) καθώς και από την πώληση του χαρτοφυλακίου Leasing (100 εκατ. ευρώ). Για την πρώτη συναλλαγή έχει υπογραφεί δεσμευτική συμφωνία ενώ επίκειται αντίστοιχη υπογραφή και το Sunshine ( χαρτοφυλάκιο leasing).

Επιπρόσθετα, οι κεφαλαιακοί δείκτες της 30ης Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνουν σε pro forma βάση το όφελος από την πώληση των POS ( project Θαλής) και τη συνθετική τιτλοποίηση Ερμής ΙΙ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία, για την πώληση μη εξυπηρετούμενων ναυτιλιακών ανοιγμάτων (project Dory) από την οποία αναμένεται ζημιά 100 εκατ. ευρώ, ενώ επίκειται η τελευταία τιτλοποίηση (Sunrise III), η οποία περιλαμβάνει δάνεια της πανδημίας, ύψους 0,8 με 1 δισ. ευρώ με εκτιμώμενη ζημιά 200 εκατ. ευρώ.

Το ελληνικό ΑΕΠ επέστρεψε σε επίπεδα προ πανδημίας το δεύτερο τρίμηνο του 2021, επεσήμανε ο Χρήστος Μεγάλου στην τηλεδιάσκεψη για τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου. Επεσήμανε ότι το οικονομικό κλίμα έχει επιστρέψει επίσης σε προ πανδημίας επίπεδα, ενώ η απασχόληση ανακάμπτει.

Στη σκιά της μεγάλης αύξησης των τιμών ενέργειας επεσήμανε την εκτίμηση της τράπεζας ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός μέχρι τα μέσα του 2022 πριν αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Σημειώνει δε ότι θεωρείται «προσωρινό φαινόμενο».

Θα πιάσει το φετινό στόχο νέων χορηγήσεων

Η διοίκηση της τράπεζας δήλωσε ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της φετινής χρονιάς για χορηγήσεις νέων δανείων 5,7 δισ. ευρώ ( σ.σ. στο τρίτο τρίμηνο οι εκταμιεύσεις ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ) αλλά οι υψηλές αποπληρωμές αναμένεται να οδηγήσουν σε καθαρή αύξηση χορηγήσεων της τάξης των 300-400 εκατ. ευρώ. Για το 2022 εκτιμάται ότι οι αποπληρωμές θα μειωθούν και θα επιτευχθεί πιστωτική επέκταση της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ.

Ο CEO στάθηκε στο γεγονός πως οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκονται «άνετα» πάνω από τις υφιστάμενες αλλά και τις αναμενόμενες απαιτήσεις. Εβαλε δε στόχο η τράπεζα να παρουσιάσει απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 5% το 2022 και άνω του 10% μεσοπρόθεσμα.

Να σημειωθεί τέλος ότι τα δάνεια σε μορατόρια είναι πλέον πολύ λίγα, εκ των οποίων πολλά αφορούν τον τουριστικό κλάδο. Στον συγκεκριμένο τομέα η σεζόν κινήθηκε πολύ καλά γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία ότι θα επιστρέψουν χωρίς ουσιαστικά προβλήματα σε εξυπηρέτηση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v