Η εποχή που το σούπερ μάρκετ ήταν ένας πιο εξελιγμένος μπακάλης έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Οι μεγάλοι του χώρου δεν επενδύνουν μόνο στο ράφι και μόνο στην ταχύτητα στο ταμείο ή στο e-shop. Η προσοχή τους στρέφεται όλο και περισσότερο σε υποδομές όπως αποθήκες, κέντρα εκτέλεσης παραγγελιών και μονάδες παραγωγής.
Στην περίπτωση της Σκλαβενίτης, η στρατηγική αυτή στροφή μεταφράζεται σε εργοστάσιο έτοιμου φαγητού, logistics hubs μεγάλης κλίμακας και εμπορικό συγκρότημα πολλαπλών χρήσεων. Το νέο τριετές επενδυτικό πλάνο ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ και εστιάζει στον τομέα των υποδομών, από νέα εργοστάσια μέχρι σύγχρονες αποθήκες logistics, αναφέρουν πηγές με γνώση στο Euro2day.gr.
Στη Μάνδρα, ο όμιλος επενδύει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ στο νέο εργοστάσιο έτοιμων γευμάτων που κατασκευάζει. Η δυναμικότητα της νέας μονάδας θα φθάσει τις 250.000 μερίδες ημερησίως, δηλαδή πενταπλάσια της σημερινής.
Παράλληλα, ο όμιλος προχωρά στην αξιοποίηση των πρώην εγκαταστάσεων της Πίτσος στου Ρέντη. Το έργο, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τη δημιουργία υπεραγοράς, καταστημάτων εστίασης, αιθουσών πολλαπλών χρήσεων και παιδότοπων.
Το τριετές επενδυτικό πλάνο περιλαμβάνει επίσης την ενίσχυση των logistics υποδομών, ενώ υπάρχει σκέψη για τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου ζυμών Baker Master από το Άνω Καλαμάκι που βρίσκεται σήμερα (σ.σ. είναι στις εγκαταστάσεις της Γρηγόρης) σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις.
Σε ό,τι αφορά το σκέλος της εφοδιαστικής αλυσίδας, ο λιανεμπορικός όμιλος προωθεί τη δημιουργία logistic κέντρου 74.766 τ.μ. με 83.000 παλετοθέσεις στο Θριάσιο Πεδίο, logistic hub 42.000 τ.μ. στη Μαγούλα, που θα εξυπηρετεί τη χαρτοβιομηχανία Γλάρος και logistic center 125.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο.
Η προσέγγιση του Σκλαβενίτη ακολουθεί μια διεθνή τάση. Στο εξωτερικό, μεγάλοι λιανεμπορικοί όμιλοι ενισχύουν τις logistics εγκαταστάσεις τους με στόχο την αυτονομία, τον έλεγχο του κόστους και την πιο αποδοτική εξυπηρέτηση στο online κανάλι και το δίκτυο λιανικής. Μάλιστα, μέρος των προς επένδυση κεφαλαίων θα κατευθυνθεί σε ανακαινίσεις καταστημάτων και δημιουργία νέων.
Σήμερα η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης διαθέτει 459 καταστήματα, 4 Κέντρα Διανομής Παραγγελιών eMarket και 10 Κέντρα Διανομής στην Ελλάδα. Εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 638.000 πελάτες καθημερινά, απασχολεί 34.389 εργαζομένους και συνεργάζεται με περισσότερους από 3.000 προμηθευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σε επίπεδο ομίλου διαθέτει 541 καταστήματα, απασχολεί 40.418 εργαζομένους και εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 712.000 πελάτες.
Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις το 2023 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός), ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε στα 5,16 δισ. ευρώ.