Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Trade Estate: Οι στόχοι για την αυτονόμηση της ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή

Εισαγωγή μετοχών του επενδυτικού βραχίονα στην αγορά ακινήτων μέσα στη νέα χρονιά προγραμματίζει ο όμιλος Φουρλή. Ενίσχυση χαρτοφυλακίου με logistics και εμπορικά ακίνητα.

Trade Estate: Οι στόχοι για την αυτονόμηση της ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή

Δημόσια εγγραφή για την είσοδό της στο ΧΑ μέσα στο 2022 προγραμματίζει η ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή, Trade Estate, σύμφωνα με τη διοίκηση και τις αναφορές κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης των αναλυτών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου κ. Β. Φουρλή, η εισαγωγή της εταιρείας θα οδηγήσει σε μείωση του μετοχικού ποσοστού του ομίλου κάτω από το 50% στην Trade Estate, ωστόσο δεν έχει σύμφωνα με τον ίδιο αποφασιστεί προηγούμενο carve out μετοχών στους μετόχους της Φουρλής. Υπενθυμίζεται πως η ΑΕΕΑΠ αποτελεί ξεχωριστή οντότητα, υπό την σκέπη της Φουρλής Συμμετοχών.

Ο ίδιος πάντως επισήμανε ότι επιχειρησιακά η εταιρεία πρόκειται να αυτονομηθεί τα επόμενα χρόνια, αποκτώντας ακίνητα που δεν είναι ιδιοχρησιμοποιούμενα από τον όμιλο και τα λιανικά concepts που αναπτύσσει. Σήμερα, σε ποσοστό 90%, τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου της ΑΕΕΑΠ απασχολούνται από ΙΚΕΑ, Intersport και τις αποθηκευτικές υποδομές του ομίλου. Η αξία του χαρτοφυλακίου της Trade Estate ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ έχει ήδη δρομολογήσει νέες επενδύσεις που θα ανεβάσουν το GAV στα 250 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του ομίλου κατά τις πρόσφατες παρουσιάσεις αποτελεσμάτων, ο στόχος είναι, σε βάθος διετίας, η νέα ΑΕΕΑΠ να έχει διπλασιάσει την αξία αποτίμησης των ακινήτων της.

Υπενθυμίζεται ότι η Trade Estate έχει συμφωνήσει την απόκτηση έκτασης εντός του οικοπέδου στο Ελληνικό για τη δημιουργία ενός εμπορικού πόλου 30.000 τ.μ., τον οποίο θα εκμεταλλεύεται ο όμιλος.

Πέραν της παραπάνω εξέλιξης, η εταιρεία διεκδικεί επίσης τον εμπορικό και ψυχαγωγικό πόλο Florida στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης, έχοντας πλειοδοτήσει στον σχετικό διαγωνισμό του fund Pradera, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει κατακυρωθεί το ακίνητο. Ο εν λόγω εμπορικός πόλος είναι περίπου 30.000 τ.μ. με εκμεταλλεύσιμους χώρους περίπου 20.000 τ.μ. ενώ διαθέτει ως μισθωτές αλυσίδες όπως η Κωτσόβολος, Jumbo, AB Βασιλόπουλος.

Σημειώνεται πως η ΑΕΕΑΠ έχει σχεδόν μηδενικό δανεισμό κι επομένως διαθέτει την άνεση να υποστηρίξει την ανάπτυξή της μέσω δανεισμού, κάτι που επιβάλλεται άλλωστε για τη βελτίωση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων.

Πέννυ Κούτρα [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v