Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλίμα αισιοδοξίας για Quest Holdings

Συνέχιση των ανοδικών επιδόσεων στο τέταρτο τρίμηνο και κλίμα αισιοδοξίας για το 2022. Τι απαντά η διοίκηση του ομίλου για τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τις πιθανές εξαγορές και το ενδεχόμενο νέας διανομής μετρητών στους μετόχους.

Κλίμα αισιοδοξίας για Quest Holdings

Μετά την εκτόξευση των οικονομικών επιδόσεων εννεαμήνου, η διοίκηση της Quest Holdings αναμένει συνέχιση της ανοδικής πορείας κατά το τελευταίο τέταρτο της χρονιάς (αλλά με σχετικά χαμηλότερους ρυθμούς) και εκφράζει την αισιοδοξία της για το επόμενο έτος, παρά τις υπάρχουσες προκλήσεις.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες του ομίλου αυξήθηκε στο εννεάμηνο κατά 40% (από τα 455 στα 637,6 εκατ. ευρώ) και η αντίστοιχη κερδοφορία από τα 7,5 στα 29,7 εκατ. ευρώ. Ακόμη και αν συνεκτιμηθεί ότι φέτος προέκυψαν έκτακτα κέρδη 2 εκατ. ευρώ (από την πώληση της Teka Systems) και πέρυσι έκτακτη φορολογική επιβάρυνση ύψους 11,7 εκατ. ευρώ, η οργανική αύξηση των καθαρών κερδών διαμορφώνεται στο 52%, πέρα από τα κέρδη των 75 εκατ. ευρώ, που προέκυψαν από την πώληση της Cardlink.

Με βάση τα όσα δήλωσε η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου στο χθεσινό conference call προς τους αναλυτές, περιμένει συνέχιση της ανοδικής πορείας των επιδόσεων κατά το τελευταίο τέταρτο της χρονιάς, με χαμηλότερους ωστόσο ρυθμούς, κυρίως εξαιτίας των προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί στο μέτωπο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Τα στελέχη του ομίλου παραδέχονται ότι παρατηρούνται ελλείψεις και καθυστερήσεις εμπορευμάτων (π.χ. Apple), ενώ πιθανολογούν πως τα προβλήματα ενδέχεται να επεκταθούν και σε άλλες προϊοντικές κατηγορίες στις αρχές του επόμενου έτους. Επιπλέον, ο όμιλος από το τελευταίο φετινό τρίμηνο θα στερηθεί των οικονομικών επιδόσεων της Cardlink, η οποία πουλήθηκε αποφέροντας κέρδη 75 εκατ. ευρώ!

Ένα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός είναι πως το τελευταίο δίμηνο του 2020 και το πρώτο τετράμηνο του 2021 είχε συνοδευτεί από το κλείσιμο των φυσικών καταστημάτων (μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας), εξέλιξη που είχε τονώσει τις δραστηριότητες της ACS, πλην όμως μέχρι σήμερα δεν φαίνεται ότι θα επαναληφθεί.

Κλίμα αισιοδοξίας

Από την άλλη πλευρά, η διοίκηση της Quest Holdings δεν έκρυψε την αισιοδοξία της και για τις προοπτικές του 2022, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι:

  • H Intelli Solutions -το 60% της οποίας εξαγοράστηκε φέτος- αναμένεται να κλείσει το 2021 με κύκλο εργασιών άνω των 4 εκατ. ευρώ και περιθώριο EBITDA άνω του 30%. Ωστόσο, θα επηρεάσει τα φετινά αποτελέσματα της Quest μόνο για το τελευταίο τετράμηνο (το 2022 αναμένονται υψηλότερες επιδόσεις που θα ενισχύσουν τα αποτελέσματα της εισηγμένης σε δωδεκάμηνη βάση).
  • Η Unisystems διαθέτει υπόλοιπο ανεκτέλεστων συμβάσεων υψηλότερο των 300 εκατ. ευρώ.
  • Στις αρχές του 2022 αναμένεται η δικαστική απόφαση σχετικά με τη ρύθμιση των υποχρεώσεων της Γ.Ε. Δημητρίου (κλιματιστικά Toyotomi, κ.λπ.). Σε περίπτωση που αυτή είναι θετική, τότε η Quest θα αποκτήσει ρόλο στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία.
  • Μέρος των προγραμματισμένων επενδύσεων για φέτος καθυστέρησε για «γραφειοκρατικούς» λόγους και αυτές θα μεταφερθούν το 2022. Πέρα από την υπόθεση της Γ.Ε. Δημητρίου πρόκειται για την ολοκλήρωση του νέου αποθηκευτικού της ACS και για την εξαγορά μονάδων ΑΠΕ. Η ολοκλήρωση του αποθηκευτικού κέντρου της ACS θα της δώσει την ευκαιρία να διεκδικήσει, σταδιακά, υψηλότερα μερίδια αγοράς από τα υπάρχοντα.
  • Στο τέλος του 2021, ο Όμιλος θα βρεθεί με θετικό καθαρό ταμείο (net cash) της τάξεως των 80-90 εκατ. ευρώ. Πέραν του έκτακτου μερίσματος ύψους 1,1875 ανά μετοχή που ανακοινώθηκε, δεν υπάρχει απόφαση για επιπλέον διανομή μετρητών προς τους μετόχους, ωστόσο κάτι τέτοιο πιθανόν να εξεταστεί κατά τους πρώτους μήνες του 2022. Προς εξέταση θα τεθεί κάποια στιγμή και το θέμα του split της μετοχής.
  • Υπάρχει πρόθεση της διοίκησης για δραστηριοποίηση στο μέτωπο των εξαγορών, πλην όμως δεν έχει τεθεί έως σήμερα κάποιος συγκεκριμένος στόχος, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v