Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Ξεκινά την συζήτηση για διανομή μερίσματος

Εντός εβδομάδων η πώληση του συστήματος εκκαθάρισης ηλεκτρονικών συναλλαγών (POS). Το σχόλιο του Φ. Καραβία για τον μονοψήφιο δείκτη NPEs και την συμπεριφορά των δανειοληπτών. Στόχος για απόδοση κεφαλαίων 10% το 2022.

Eurobank: Ξεκινά την συζήτηση για διανομή μερίσματος

Έτοιμη να ξεκινήσει την διαβούλευση με τις εποπτικές αρχές για τη διανομή μερίσματος δήλωσε η διοίκηση της Eurobank κατά την ενημέρωση των επενδυτών για τα αποτελέσματα 9μηνου, ενώ ανέφερε ότι ο στόχος για διψήφια (10%) απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) το 2022 κρίνεται εφικτός με βάση τις ενδείξεις.

Όσον αφορά την πώληση του συστήματος εκκαθάρισης συναλλαγών (POS) η συμφωνία αναμένεται «να ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες», όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας.

Στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) η τράπεζα κατάφερε να περιορίσει τον δείκτη σε μονοψήφιο ποσοστό, γεγονός που αποτελεί προπομπό για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος. «Στο ίδιο επίπεδο αναμένεται να οδηγηθεί το σύνολο του τραπεζικού κλάδου εντός του 2022, γεγονός που θα οδηγήσει σε αναβάθμιση στηρίζοντας την προσπάθεια απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας», δήλωσε ο CEO της τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά την επίδραση από τα moratorium πληρωμών όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου δεν υπήρξε καμία αρνητική επίδραση, ενώ για το σύνολο του έτους οι νέες επισφάλειες δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ, καθώς όσα έχουν απομείνει σε αυτό το καθεστώς αφορούν δάνεια προς τον τουρισμό και τον κλάδο αναψυχής και δεν δείχνουν να έχουν πρόβλημα.

Για τα δάνεια που έχουν μπει στο Γεφυρα Ι και ΙΙ και για τα οποία τα προγράμματα κρατικής επιδότησης λήγουν στα τέλη του έτους, η διοίκηση της Eurobank ανέφερε ότι ανέρχονται συνολικά (retail και corporate) στα 2,4 δισ. ευρώ και εκτίμησε ότι η πορεία τους – μετά την λήξη των προγραμμάτων – αναμένεται ότι θα είναι θετική.

Οι καταθέσεις

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να υπάρξουν χρεώσεις προς τους πελάτες για την υπηρεσία των καταθετικών λογαριασμών μια τάση που παρατηρείται στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα η διοίκηση της τράπεζας απάντησε σε σχετική ερώτηση πως εξετάζει διάφορες εναλλακτικές ωστόσο δεν υπάρχει καμία απόφαση ακόμα.

Η Βουλγαρία

Ερωτηθείς ο κ. Καραβίας για την στόχευση της Eurobank στην Βουλγαρία αλλά και κληθείς να σχολιάσει την δυναμική τάση συγχωνεύσεων και εξαγωγών που σημειώνονται στο τοπικό τραπεζικό σύστημα απάντησε: «Η συγκέντρωση που πραγματοποιείται είναι θετική για το σύνολο του τοπικού τραπεζικού κλάδου και για την Eurobank που διαθέτει ισχυρή παρουσία στην αγορά. Δείχνει την δυναμική και τις προοπτικές ανάπτυξης της βουλγαρικής οικονομίας. Το είχαμε διαβλέψει αυτό εξ ου και παραμείναμε στην αγορά με ισχυρή παρουσία. Πρόκειται για σημαντική για εμάς επένδυση και στόχος μας είναι να αυξήσουμε το μέγεθος της θυγατρικής μας είτε οργανικά είτε αξιοποιώντας ευκαιρίες εφόσον είναι συμφέρουσες».

Ισχυρό ΑΕΠ

Για τα μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank ανέφερε πως το ΑΕΠ φέτος θα κλείσει με αύξηση 7%, 5% το 2022 και 3,5%-4% από το 2023 έως και το 2026. Ωστόσο, ανέφερε ότι τόσο για το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και για το σύνολο της οικονομίας σημαντική πρόκληση αποτελεί η ενεργειακή κρίση, ενώ εκτίμησε ότι το effect από την έξαρση της πανδημικής κρίσης θα είναι μικρό.

Για τις ξένες επενδύσεις τόνισε ότι καθ' όλη τη διάρκεια του 2021 θα διαμορφωθούν στα 12 δισ. ευρώ, καταδεικνύοντας την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v