Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ElvalHalcor: Η πορεία του ομίλου μετά το ισχυρό εννεάμηνο

Tο τρίτο τρίμηνο, ο εισηγμένος όμιλος κατάφερε να απορροφήσει πλήρως τα αυξημένα κόστη των καυσίμων, καθώς το ποσοστό αύξησης του προσαρμοσμένου EBITDA κινήθηκε κοντά στο 26%.

ElvalHalcor: Η πορεία του ομίλου μετά το ισχυρό εννεάμηνο

Καλύτερα των αναμενομένων ήταν τα αποτελέσματα εννεαμήνου της ElvalHalcor, καθώς μετά την ισχυρή άνοδο που σημειώθηκε στο πρώτο μισό της φετινής χρονιάς, η αύξηση του τρίτου τριμήνου ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

Ειδικότερα, ο όμιλος αύξησε στο εννεάμηνο τις πωλήσεις του από το 1,5 δισ. στα 2,08 δισ. ευρώ, το προσαρμοσμένο EBITDA από τα 103,7 στα 130,4 εκατ. ευρώ, το EBITDA από τα 90,9 στα 175,6 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη από τα 24 στα 115,4 εκατ. ευρώ, με τη συμβολή και έκτακτων αποτελεσμάτων.

Με δεδομένο ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ήταν αρκετά αδύναμο, λόγω των περιοριστικών μέτρων του πρώτου lockdown, πολλοί ανέμεναν ότι το ποσοστό αύξησης στους φετινούς όγκους των πωλήσεων θα αποκλιμακωνόταν μετά το πρώτο εξάμηνο, κάτι ωστόσο που δεν έγινε. Αντίθετα, η ElvalHalcor επιτάχυνε περαιτέρω και έτσι ανέβασε κατά το τρίτο τρίμηνο τον όγκο των πωλήσεών της κατά 18,5%, διαμορφώνοντας το αντίστοιχο ποσοστό του εννεαμήνου στο +17,2%.

Παράλληλα κατά το τρίτο τρίμηνο, ο εισηγμένος όμιλος κατάφερε να απορροφήσει πλήρως τα αυξημένα κόστη των καυσίμων, καθώς το ποσοστό αύξησης του προσαρμοσμένου EBITDA κινήθηκε κοντά στο 26%, όσο περίπου είχε κυμανθεί και στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Ως αποτέλεσμα, στο φετινό εννεάμηνο, το προσαρμοσμένο EBITDA έφτασε στα 130,4 εκατ. ευρώ, ποσό που ήταν όχι μόνο υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (103,7 εκατ. ευρώ), αλλά επιπλέον πλησίασε την επίδοση του προσαρμοσμένου EBITDA ολόκληρου του 2020 (136 εκατ.) και ολόκληρου του 2019 (προ πανδημίας, 140 εκατ. ευρώ).

Οι προοπτικές

Στη φετινή άνοδο των επιδόσεων συνεισέφερε αναμφίβολα και ο κλάδος του χαλκού, πλην όμως η δραστηριότητα του αλουμινίου ήταν αυτή που είχε τον πρώτο λόγο, καθώς άρχισε να αποδίδει η περυσινή επένδυση που αύξησε το capacity της μονάδας των Οινοφύτων στις 360.000 τόνους.

Η παραγωγή της συγκεκριμένης μονάδας από τις 85.000 τόνους του πρώτου τριμήνου, ανέβηκε στις 91.000 το δεύτερο τρίμηνο και στις 95.000 κατά το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Η εξέλιξη αυτή δείχνει πως η αυξημένη παραγωγική δυναμικότητα που προέκυψε από την επένδυση θα καλυφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και έτσι αναμένεται μέσα στο 2022 η ολοκλήρωση της τρέχουσας επένδυσης, που θα ανεβάσει ακόμη παραπάνω το capacity του εργοστασίου.

Η διοίκηση του ομίλου θεωρεί σαφώς θετικές τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές του, λόγω του ότι έχει προλάβει να υλοποιήσει κρίσιμες επενδύσεις και έχει εστιάσει σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας που προάγουν το αφήγημα της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σε βραχυπρόθεσμη βάση, παρά τις έντονες αβεβαιότητες που χαρακτηρίζουν τη διεθνή αγορά, κύκλοι προσκείμενοι στην ElvalHalcor, υποστηρίζουν ότι «μέχρι σήμερα η ζήτηση παραμένει ισχυρή και δεν έχει μεταβληθεί η εικόνα που παρουσιάστηκε στο εννεάμηνο. Αν, τώρα, έχουμε κάποιες ακραίες εξελίξεις είτε στο μέτωπο της πανδημίας με τη μετάλλαξη Όμικρον είτε σε κάποιο άλλο μέτωπο, θεωρούμε ότι οι όποιες επιπτώσεις θα έχουν παροδικό χαρακτήρα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v