Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Προχωρά η απόσχιση και εισφορά του κλάδου POS

Εγκρίθηκε το σχέδιο σύμβασης διάσπασης του τομέα αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών και η εισφορά του στην Alpha Υπηρεσιών και Πληρωμών. Ακολουθεί η πώληση του 51% στον όμιλο Nexi.

Alpha: Προχωρά η απόσχιση και εισφορά του κλάδου POS

Το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ της Alpha Bank και του ιταλικού ομίλου πληρωμών Nexi στον τομέα αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών δρομολογεί ο εγχώριος τραπεζικός όμιλος.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Αlpha Bank αποφάσισε στις 24 Νοεμβρίου την έναρξη της διαδικασίας απόσχισης του κλάδου αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών (merchant acquiring) και την εισφορά του στην 100% θυγατρική, Alpha Υπηρεσιών Πληρωμών, η οποία θα λάβει σχετική άδεια λειτουργίας (ίδρυμα πληρωμών) από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η απόσχιση πραγματοποιείται, στο πλαίσιο εφαρμογής του ευρύτερου σχεδίου της Alpha, που αφορά σε αναδιάρθρωση της δραστηριότητάς της στον τομέα αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών μέσω της ανάπτυξης στρατηγικής συνεργασίας με τον όμιλο Nexi.

Τα Δ.Σ των Alpha Bank και Alpha Υπηρεσιών Πληρωμών ενέκριναν στις 29 Νοεμβρίου το σχέδιο σύμβασης διάσπασης, με ισολογισμό μετασχηματισμού την 30η Σεπτεμβρίου. Η καθαρή θέση του εισφερόμενου κλάδου ανέρχεται σε 306,82 εκατ. ευρώ με βάση την αποτίμηση που διενήργησε η KPMG.

Αφού ολοκληρωθεί η εισφορά του κλάδου στην Alpha Υπηρεσιών Πληρωμών, θα πωληθεί το 51% του μετοχικού της κεφαλαίου στον όμιλο Nexi, όπως προβλέπει η δεσμευτική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται εντός του πρώτου εξαμήνου της επόμενης χρονιάς. Πιθανόν τότε να εγγραφεί και το κεφαλαιακό κέρδος.

Η συναλλαγή συμφωνήθηκε να γίνει με enterprise value 307 εκατ. ευρώ για το 100% του τομέα αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών, ενώ συμφωνήθηκε πρόσθετο τίμημα ως 60 εκατ. ευρώ ( σ.σ. για το 100% του τομέα), με τη μορφή πρόσθετων αποδόσεων, πληρωτέων ως το τέταρτο έτος λειτουργίας της Alpha Υπηρεσιών Πληρωμών και υπό την αναβλητική αίρεση επίτευξης ορισμένων οικονομικών στόχων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v