Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέλος εποχής για την Chipita όπως τη γνωρίζαμε

«Έσπασε» σε δύο εταιρείες η Chipita. Τι παίρνει η Mondelez και τι μένει στους παλαιούς μετόχους της Chipita.

Τέλος εποχής για την Chipita όπως τη γνωρίζαμε

Έξι μήνες μετά την ανακοίνωση του big deal των 2 δισ. δολ. μεταξύ της Chipita και της Mondelez και λίγες ημέρες μετά το «πράσινο φως» που άναψε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτό, ολοκληρώθηκε στις 15 Νοεμβρίου η διάσπαση της Chipita, με τη δημιουργία δύο νέων εταιρειών όπως προέβλεπε το σχέδιο διάσπασης. Οι νέες εταιρείες που δημιουργήθηκαν είναι η Chipita Foods, που ελέγχεται από τους πρώην μετόχους της ελληνικής πολυεθνικής εταιρείας και η Chipita Global, που ελέγχεται από τον πολυεθνικό Mondelez.

Η πρώτη, η Chipita Foods, έχει έδρα στη Μεταμόρφωση, διάρκεια 150 χρόνια και το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται στα 85,397 εκατ. ευρώ. Η νέα εταιρεία αποκτά 8.000 μετοχές της Black Cherry και όλες τις μετοχές της Chipita Holdings Limited. Επίσης όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που αφορούν ή σχετίζονται με:

  • τη σύμβαση κοινής επιχείρησης της διασπώμενης (Chipita) και της Britannia Industries Limited. Πρόκειται για τη σύμβαση κοινής επιχείρησης στην Ινδία.
  • τη σύμβαση άδειας τεχνολογίας και παροχής τεχνολογικών υπηρεσιών στην Ινδία. Αφορά τη σύμβαση μεταξύ της Britchip Foods Limited και της Britannia Industries Limited.
  • Όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με το εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης στην Ινδία.
  • Όλα τα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, εξαιρουμένων των σημάτων, στην εδαφική περιοχή των χωρών: Ινδία, Σρι Λάνκα, Μπαγκλαντές, Νεπάλ, Μπουτάν, Μαλβίδες και Μυανμάρ, που υπάρχουν τώρα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας ή θα υπάρχουν στο μέλλον.

Στον όμιλο της Chipita Foods συμπεριλαμβάνονται οι θυγατρικές της και οι εταιρείες υπό τον έλεγχό της, δηλαδή η Givenrise, η Π.Γ. Nίκας, η Latin American Snackfoods APS, Dolgia Investments Limited, κ.ά.

Η ύπαρξη του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας στο σύνολό του, ήτοι 85.397.691 ευρώ, πιστοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου της εταιρείας που απαρτίζεται από τους κ.κ. Γεώργιο Παπάζογλου, Σπύρο Θεοδωρόπουλο, Μαρία Γεώργαλου, Nadim Βahige Tabbara και Σωτήρη Φώλια.

Τι μεταβιβάστηκε στην Chipita Global και περνά στη Mondelez

Η Chipita Global, με έδρα στη Μεταμόρφωση, διάρκεια αορίστου χρόνου και μετοχικό κεφάλαιο 940,558 εκατ. ευρώ, αποκτά το σύνολο των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων της διασπώμενης Chipita.

Επίσης παίρνει όλα τα δικαιώματα σημάτων, όλα τα δικαιώματα για την εδαφική περιοχή χωρών εκτός της Νοτιοανατολικής Ασίας που υπάρχουν και θα υπάρχουν στο μέλλον σχετικά με την παραγωγή, τη διανομή, την εμπορία και τις πωλήσεις των προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων, συνταγών, συστατικών, προδιαγραφών, κ.ά.

H Chipita Global αποκτά όλες τις μετοχές που ανήκουν στην Chipita, εκτός από αυτές που κατανεμήθηκαν στην Chipita Foods, τον βιομηχανικό εξοπλισμό, όλο το απόθεμα και όλους τους εισπρακτέους λογαριασμούς, προκαταβολές, προπληρωμές και λοιπές απαιτήσεις, εκτός από τα δικαιώματα που απορρέουν από τη Σύμβαση Άδειας Τεχνολογίας και Παροχής Τεχνολογικών Υπηρεσιών στην Ινδία.

Παράλληλα αποκτά όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις από συμβάσεις μίσθωσης που έχουν συναφθεί από την Chipita, εκτός από αυτά που κατανεμήθηκαν στην Chipita Foods, τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Chipita, εκτός από τους τραπεζικούς λογαριασμούς που κατανεμήθηκαν στην Chipita Foods, όλα τα φορολογικά αποθεματικά, οι φορολογικές προβλέψεις, οι φορολογικές ζημίες και το υπερβαίνον κόστος δανεισμού καθώς και όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις της Chipita.

Εν τω μεταξύ στις 30 Νοεμβρίου το διοικητικό συμβούλιο της Chipita Global, το οποίο απαρτίζεται από τους κ.κ. Γεώργιο Παπάζογλου, Σπύρο Θεοδωρόπουλο, Μαρία Γεώργαλου, Ιωάννη Παπαχρήστου, Nadim Βahige Tabbara, Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, Σπύρο Λιούκα, Σωτήρη Φώλια, Per Steen Breimyr, James Jasper Hill και David Martin Radvan, πιστοποίησε την κάλυψη του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας στο σύνολό του, ήτοι ποσού 940.558.993 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v