Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστρέφει η ελληνική κλωστοϋφαντουργία

Μετά τη φετινή άνοδο, η εγχώρια δραστηριότητα δείχνει ικανή, υπό προϋποθέσεις, να ανακτήσει σημαντικό μέρος της παλαιότερης δυναμικής της. Η πρόκληση του ενεργειακού κόστους και τα αιτήματα των παραγόντων του κλάδου.

Επιστρέφει η ελληνική κλωστοϋφαντουργία

Υπάρχει σειρά θετικών εξελίξεων που ενισχύει την άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει εκ νέου την οικονομική της δραστηριότητα στον ευρύτερο κλωστοϋφαντουργικό κλάδο και να ανακτήσει μικρό έστω τμήμα της παλιάς του δυναμικής στον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Αυτό υποστηρίζουν παράγοντες του κλάδου, μεταφέροντας τις εμπειρίες τους κατά τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

  • Ο γενικότερος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην επικεντρωθεί μόνο στον κλάδο των υπηρεσιών, αλλά να ενισχύσει δραστικά τη συμμετοχή της μεταποίησης στο ΑΕΠ. Η άποψη αυτή ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο με την εκδήλωση της πανδημίας, όταν έγινε κατανοητό σε όλους πως η Ευρώπη δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στην παραγωγική μηχανή της Ασίας.
  • Η εκτίναξη του μεταφορικού κόστους κατέστησε τα ελληνικά προϊόντα περισσότερο ανταγωνιστικά σε σχέση με τα ασιατικά, καθώς η απόσταση που έπρεπε να διανυθεί ήταν πολύ μικρότερη. «Αλήθεια είναι ότι οι ελληνικές νηματουργίες κέρδισαν κάποιους νέους πελάτες λόγω του αυξημένου μεταφορικού κόστους και πιστεύω ότι αρκετούς από αυτούς θα τους διατηρήσουμε και στη συνέχεια, όταν ενδεχομένως αποκλιμακωθούν οι τιμές των ναύλων. Δεν αλλάζει κάποιος εύκολα έναν προμηθευτή με τον οποίο έχει συνηθίσει να συνεργάζεται και εξυπηρετείται σωστά και έγκαιρα» υποστηρίζει διευθύνων σύμβουλος γνωστής εταιρείας.
  • Τέλος, η Ευρώπη έχει θέσει επιτακτικά και το ζήτημα της βιώσιμης-πράσινης ανάπτυξης, με τις ελληνικές εταιρείες να μπορούν να κερδίσουν σημαντικά πράγματα έναντι του ανταγωνισμού, στο βαθμό που ενισχύσουν τις σχετικές δράσεις τους.

Η πορεία του κλάδου μέσα στο 2021 επιβεβαιώνει τις ελπίδες των Ελλήνων κλωστοϋφαντουργιών (βλέπε δημοσίευμα του Euro2day της 20ης Απριλίου 2020 με τίτλο «Επιστρέφει η ελληνική κλωστοϋφαντουργία»), καθώς με βάση τα στοιχεία του εννεαμήνου, ο δείκτης παραγωγής αυξήθηκε κατά 18%, οι εξαγωγές των μεταποιητικών προϊόντων κατά 11,9% οι εξαγωγές βαμβακερών νημάτων κατά 35% και οι εξαγωγές βάμβακος κατά 51,9%.

«Θεωρούμε ότι ξεκινάει μια νέα αρχή αναπτυξιακής πορείας και αναγέννησης του σημαντικού αυτού βιομηχανικού κλάδου της χώρας, επ’ ωφελεία και της οικονομίας» ανέφερε χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Κλωστοϋφαντουργίας, Ελευθέριος Κούρταλης.

Κύκλοι πάντως της αγοράς υποστηρίζουν πως η φετινή ανάκαμψη του κλάδου θα μπορούσε να είναι σαφώς υψηλότερη, αν οι ελληνικές εταιρείες διέθεταν την απαιτούμενη χρηματοδότηση.

«Λόγω των μακρόχρονων προβλημάτων του κλάδου και των ζητημάτων ρευστότητας που έχουν δημιουργηθεί, υπήρξαν εταιρείες που δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Δεν είναι ώρα να θυμηθούμε τις εγκληματικές παραλείψεις της Πολιτείας το 2005 όταν δεχόταν το άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς στην Ασία χωρίς όρους στήριξης των ελληνικών εταιρειών, ωστόσο πρέπει αυτή την περίοδο να ληφθούν μέτρα προκειμένου να στηριχτεί και να αναπτυχθεί ένας κλάδος που αποδεικνύεται από τη φετινή πορεία ότι μπορεί να έχει μέλλον. Δεν χρειάζονται κίνητρα, αλλά ουσιαστικά άρση των υπαρχόντων αντικινήτρων», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ των αιτημάτων που έχουν τεθεί από την πλευρά του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανικών Κλωστοϋφαντουργίας είναι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη μέση τάση να εξισωθεί με αυτή της υψηλής τάσης και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η τρέχουσα ενεργειακή κρίση να παγώσουν οι χρεώσεις σε δίκτυα, ΥΚΩ & ΕΤΜΕΑΡ, και να μην πληρωθεί για το 2021 ο ΕΦΚ σε ρεύμα και φυσικό αέριο.

Αυτή την περίοδο πάντως στο χώρο της νηματουργίας επικρατεί κλίμα έντονης αβεβαιότητας, με πρόεδρο εισηγμένης εταιρείας στο Χρηματιστήριο να δηλώνει:

«Σήμερα που μιλάμε, η ζήτηση από το εξωτερικό παραμένει ισχυρή και τα περιθώρια μικτού κέρδους φαίνεται πως διατηρούνται σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, πλην όμως ο παράγοντας του ενεργειακού κόστους τρομάζει. Πέρα από τη γενικότερη αβεβαιότητα στο υγειονομικό μέτωπο, πουλάμε προϊόντα που παράγουμε σήμερα και δεν γνωρίζουμε το πού τελικά θα διαμορφωθούν οι δαπάνες μας. Με την άρση των αντικινήτρων, ο κλάδος θα μπορούσε να αναπτυχθεί σημαντικά και μιλάμε για μια κατά βάση εξαγωγική δραστηριότητα που ξεκινά από τον αγροτικό τομέα και την περιφέρεια της χώρας φτάνει μέχρι τα καταστήματα λιανικής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v