Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χρονοδιάγραμμα της Reds σε τρία επενδυτικά projects

Αποκαλυπτήρια για τον σχεδιασμό ανάπλασης της Μαρίνας Αλίμου τον επόμενο μήνα. To νέο business plan για το Cambas Project και η αναμονή για την ωρίμανση του «μίνι Ελληνικού» στην Κρήτη. Ισχυρή η απόδοση του Smart Park.

Το χρονοδιάγραμμα της Reds σε τρία επενδυτικά projects

Εντός Φεβρουαρίου αναμένεται η επίσημη παρουσίαση των σχεδίων ανάπτυξης της Μαρίνα Αλίμου, η οποία αποτελεί το πλέον ώριμο έργο στον επενδυτικό σχεδιασμό της Reds ΑΕ.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Γ. Κωνσταντινίδη, το όλο project αναπτύσσεται εντός χρονοδιαγράμματος, με στόχο την έναρξη εργασιών μέσα στο 2023, καθώς εκκρεμεί η έκδοση της τελευταίας υπουργικής απόφασης, που θα επιτρέψει στη συνέχεια την έκδοση των οικοδομικών αδειών. Υπενθυμίζεται πως η Reds έχει συμβληθεί για τη μελέτη και ολοκλήρωση της συγκεκριμένης ανάπλασης με την 100% θυγατρική εταιρεία της Άκτωρ Παραχωρήσεις (Ανάπτυξη Νέας Μαρίνας Αλίμου Μονοπρόσωπη).

Η όλη επένδυση, η οποία αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και αφορά στη δημιουργία ενός πολυσχιδούς πόλου αναψυχής, τον οποίο Reds και Άκτωρ Παραχωρήσεις θα εκμεταλλεύονται για 40 χρόνια. Η δε περίοδος πλήρους αποπεράτωσης της νέας Μαρίνας Αλίμου υπολογίζεται εντός του α’ εξαμήνου του 2025.

Παραλλήλως, η εταιρεία ωριμάζει τα σχέδια για την ανάπτυξη του Cambas Project, έχοντας αναθέσει στην Deloitte την επεξεργασία του επικαιροποιημένου business plan -η οποία αναμένεται να παραδοθεί έως το τέλος του μήνα- για την εν λόγω αξιοποίηση στην Παλλήνη. Υπενθυμίζεται ότι στην έκταση προβλέπεται η δημιουργία γραφείων, ξενοδοχείου, συνεδριακού κέντρου, εμπορικών χώρων και χώρων πολιτιστικού ενδιαφέροντος στα κτίρια του διατηρητέου οινοποιείου, τα οποία θα αποκατασταθούν για να στεγάσουν ψυχαγωγικές και πολιτιστικές χρήσεις. Δευτερογενώς, προσπεράστηκε η ιδέα για οικιστικές αναπτύξεις, καθώς μια τέτοια τροπή στο όλο project θα απαιτούσε νέες εγκρίσεις και θα άλλαζε ουσιωδώς το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει συγκεκριμένες χρήσεις γης.

Εφόσον επανακαθοριστεί το project, εκτίμησε ότι απαιτείται περίπου ένα έτος για την έκδοση των οικονομικών αδειών και περίπου 4 χρόνια κατασκευαστικών εργασιών. Δεδομένου ότι η επένδυση στο Cambas Project αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ, ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε πως εξετάζονται διάφορες χρηματοδοτικές λύσεις, μεταξύ των οποίων και η διαμόρφωση στρατηγικών συνεργασιών με τρίτους φορείς, πέραν των μετόχων της εταιρείας (η Eλλάκτωρ ελέγχει κατά 55% την Reds).

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη ανάδειξη της Reds ως προσωρινού αναδόχου στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για το ακίνητο στις Γούρνες Ηρακλείου, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, εντός του 2022 εκτιμάται ότι θα μπορούσε να έλθει το οικονομικό κλείσιμο της παραχώρησης και η μεταβίβαση του ακινήτου. Η Reds έχει ήδη προϋπολογίσει πως η συνολική επένδυση (τίμημα 40,2 εκατ. ευρώ και ανάπτυξη) θα αγγίξει τα 200 εκατ. ευρώ, έχοντας καταρτίσει και το πρώτο business plan της εν λόγω επένδυσης.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι πέραν των ξενοδοχειακών και οικιστικών εκμεταλλεύσεων, η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει και την εγκατάσταση καζίνο (όπως συνέβη και στο Ελληνικό), γεγονός που προϋποθέτει την έκδοση σχετικής άδειας από το ΥΠΟΙΚ, αλλά και την ανάδειξη αναδόχου σε σχετικό διαγωνισμό που θα διενεργήσει η αρμόδια αρχή ΕΕΕΤ.

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της Reds αναπτύσσει τον σχεδιασμό της γύρω από τους συγκεκριμένους επενδυτικούς άξονες, προσβλέποντας αφενός σε ισχυρές συνεργασίες με διεθνή brands και αφετέρου με δυνητικούς επενδυτές.

Τα υφιστάμενα assets

Η εταιρεία διατηρεί την πρόθεση αξιοποίησης των ακινήτων της στη Ρουμανία, με τον κ. Κωνσταντινίδη να αναφέρει πως διατηρείται επενδυτικό ενδιαφέρον που σε πρώτη φάση εστιάζεται στο οικόπεδο της εταιρείας που προοριζόταν για επαγγελματική χρήση (γραφεία, αποθήκες, μεγάλου εμβαδού καταστήματα).

Σε ό,τι αφορά την απόδοση του Smart Park στα Σπάτα -το οποίο αποτελεί εξάλλου και την κύρια πηγή εσόδων της εταιρείας-, τον Δεκέμβριο του 2021 καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ προσέλευσης επισκεπτών (30.000 τα Σαββατοκύριακα έναντι περίπου 20.000 τον αντίστοιχο μήνα του 2019), ενώ κατά μέσο όρο η επισκεψιμότητα έχει αυξηθεί με υψηλό διψήφιο ρυθμό σε σχέση τόσο με το 2020 όσο και το 2019.

Σημειώνεται ότι το εμπορικό κέντρο πλησιάζει στην πλήρη εμπορική του κάλυψη, καθώς απομένει η οριστικοποίηση των τελευταίων εμπορικών συμβάσεων για καταστήματα εντός του εμπορικού κέντρου. Σημειώνεται πως μετά από υπουργική απόφαση αλλά και νομοθετική ρύθμιση, το Smart Park δύναται να λειτουργεί και τις Κυριακές από Μάιο έως Οκτώβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v