Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επένδυση για καθαρή ενέργεια από... λιγνίτη προωθεί στην Ελλάδα η CER

Η αυστραλιανή Clean Energy Resources ενδιαφέρεται να κατασκευάσει σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας μηδενικών εκπομπών ρύπων. Προχωρημένες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Επένδυση για καθαρή ενέργεια από... λιγνίτη προωθεί στην Ελλάδα η CER

Μία πρωτοποριακή επένδυση για «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια από λιγνίτη ενδιαφέρεται να προωθήσει στην Ελλάδα η αυστραλιανή εταιρεία Clean Energy Resources.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές της εταιρείας που μίλησαν στο Euro2day.gr, πρόκειται για την κατασκευή σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας, μηδενικών εκπομπών ρύπων, που μπορεί να παράγει βασικό φορτίο και πράσινο υδρογόνο, τόσο από απόβλητα, όσο και από λιγνίτη. Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης υπολογίζεται σε 220 εκατ. ευρώ.

Η Clean Energy Resources επιβεβαίωσε στο Euro2day.gr ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα αυτό. Η εταιρεία διατείνεται ότι διαθέτει την ανάλογη τεχνογνωσία για την κατασκευή ενός τέτοιου θερμικού σταθμού, ο οποίος, όπως εξηγεί, είναι μια εγκατάσταση κλειστού βρόχου, χωρίς τα συνήθη προβλήματα που παρατηρούνται στη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, αναφέρει, εξασφαλίζονται μηδενικές εκπομπές ρύπων (CO2, CH4 ή NOx), μηδενικοί περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, δεν υφίστανται οσμές και δεν χρειάζεται αποθήκευση, ούτε και των απορριμμάτων.

Προσθέτει, μάλιστα ότι πολλά από τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο. «Η μεθοδολογία μας και το κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σύστημα κλειστού βρόχου είναι μοναδικά και η ελληνική εγκατάσταση μηδενικών εκπομπών θα είναι η πρώτη στο είδος της», υποστηρίζει η Clean Energy Resources.

Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει γίνει γνωστό προς το παρόν τι υποδοχή έχει τύχει η πρόταση αυτή από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς και από ποια «εργαλεία» μπορεί να χρηματοδοτηθεί μια τέτοια επένδυση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v