Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλασιάζει τις ταχύτητες στο σταθερό Internet ο ΟΤΕ

Το «πράσινο φως» έχουν ήδη πάρει, από τις αρχές Ιανουαρίου, το ένα τρίτο περίπου των νέων πακέτων με διπλάσιες ταχύτητες στην ίδια τιμή που ανακοίνωσε ο ΟΤΕ. Οι εναλλακτικοί πάροχοι προσανατολίζονται στην ίδια κατεύθυνση.

Διπλασιάζει τις ταχύτητες στο σταθερό Internet ο ΟΤΕ

Στο τραπέζι του διαλόγου με τον ΟΤΕ έχουν κάτσει ήδη οι εναλλακτικοί πάροχοι, προκειμένου να συμφωνήσουν καλύτερες τιμές για τη  μεταφορά συνδρομητών τους σε «καμπίνες», ώστε να μπορούν να προχωρήσουν και αυτοί σε διπλασιασμό των ταχυτήτων στο σταθερό Ιnternet με τα ίδια χρήματα.

Οι συζητήσεις αφορούν καλύτερες τιμές για μεταφορά των πελατών από τα αστικά κέντρα στις καμπίνες, όταν αυτό θα γίνεται μαζικά και όχι μεμονωμένα.

Στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης, θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία ο ΟΤE και οι εναλλακτικοί πάροχοι, ώστε να γίνει εφικτός ο διπλασιασμός των ταχυτήτων και από τους τελευταίους. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να απευθυνθούν στην ΕΕΤΤ προκειμένου να προκύψει μία τιμή κοινά αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι καταναλωτές να απολαμβάνουν διπλάσιες ταχύτητες.

Σημειώνεται ότι για την αύξηση των ταχυτήτων οι εναλλακτικοί πάροχοι θα πρέπει να υπολογίσουν τη μετάβαση από τα αστικά κέντρα στις υπαίθριες καμπίνες (εφάπαξ τέλος 33 ευρώ ανά σύνδεση), τις αλλαγές router στους συνδρομητές, τη διαφορά στις μισθώσεις που καταβάλλονται στον ΟΤE κ.ά.

Πάντως η ΕΕΤΤ έχει ήδη σε τρεις συνεδριάσεις της Ολομέλειας μέχρι τις 10 Ιανουαρίου -πριν λήξει η θητεία της- εγκρίνει περίπου το ένα τρίτο των νέων πακέτων του ΟTΕ ενώ τα υπόλοιπα θα συζητηθούν μόλις διορισθεί η νέα Ολομέλεια της ΕΕΤΤ (με δημοσίευση των σχετικών αποφάσεων στο ΦΕΚ). Όλη η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, οπότε θα μπορεί και πάλι να συνεδριάσει η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ και να εγκρίνει και τα υπόλοιπα πακέτα.

Απαντώντας σε ερώτηση του Euro2day.gr αν πρόκειται να εγκριθούν όλα τα πακέτα του ΟΤE, υψηλόβαθμο στέλεχος της Επιτροπής είπε χαρακτηριστικά: «Η διαδικασία έγκρισης των πακέτων του ΟΤE δεν έχει αλλάξει. Και σε αυτή την περίπτωση εφαρμόζονται όσα προβλέπονται από το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο. Ο στόχος μας είναι πάντα η διάθεση στην αγορά πακέτων με όσο το δυνατόν υψηλότερες ταχύτητες (ποιότητα υπηρεσίας) σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές προς όφελος των καταναλωτών».  

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο συνδυασμός υψηλότερων ταχυτήτων και χαμηλότερων τιμών είχε προκαλέσει αντιδράσεις από τον ανταγωνισμό, με τους εναλλακτικούς παρόχους να εκφράζουν ανησυχίες για συμπίεση των περιθωρίων κέρδους τους από τον κυρίαρχο πάροχο (margin squeeze).

Οι εναλλακτικοί πάροχοι θεωρούν ως απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση των τιμολογίων, χωρίς να προκληθούν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό, να συνδυαστεί η νέα πολιτική του ΟΤE στη λιανική με αντίστοιχες μειώσεις στις τιμές χονδρικής, ώστε να μπορέσουν και οι άλλες εταιρείες να προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα, χωρίς συμπίεση των περιθωρίων κέρδους τους.

Πάντως, εκτός από τη διοίκηση του ΟTΕ που έχει δρομολογήσει συγκεκριμένες κινήσεις, οι διοικήσεις των Vodafone, Wind και Nova αναγνωρίζουν επίσης, σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις των επικεφαλής τους, την ανάγκη να αυξηθούν οι ταχύτητες σύνδεσης στη σταθερή τηλεφωνία, καθώς η χώρα έχει πολύ χαμηλές επιδόσεις.

Η πρωτοβουλία του ΟΤE για την αναβάθμιση των ταχυτήτων δωρεάν στους συνδρομητές του (για παράδειγμα, όποιος έχει σήμερα VDSL 50, θα αναβαθμιστεί σε VDSL 100 και όποιος έχει 24άρι πρόγραμμα, θα αναβαθμιστεί σε 50άρι), ανακοινώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2021.

Προϋπόθεση αποτελεί να είναι τεχνολογικά δυνατό, ενώ οι συνδρομητές του ΟTΕ δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια. Η αναβάθμιση των ταχυτήτων θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στο έτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v