Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σιάμισιης ΕΛ.ΠΕ.: Νέες προκλήσεις σε οικονομικό και γεωπολιτικό τομέα

Ορόσημο χαρακτήρισε το 2021 ο επικεφαλής του ομίλου. Ποιες είναι οι θέσεις για την πράσινη μετάβαση. Σχεδόν ώριμο project η κατασκευή της νέας μονάδας φυσικού αερίου της Elpedison. Εγκαινιάζει μεγάλη μονάδα ΑΠΕ.

Σιάμισιης ΕΛ.ΠΕ.: Νέες προκλήσεις σε οικονομικό και γεωπολιτικό τομέα

Με μία σιβυλλική φράση, που υποδηλώνει ενδεχόμενες ανατροπές υπό τη σκιά των χθεσινών εξελίξεων στο μέτωπο Ρωσίας-Ουκρανίας, έκλεισε τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕ. Ανδρέας Σιάμισιης. «Θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε στους επόμενους λίγους μήνες πολλές προκλήσεις όχι μόνον από τον οικονομικό τομέα αλλά και από τον γεωπολιτικό».

Ταυτόχρονα, ο κ. Σιάμισιης εμφανίσθηκε να υποστηρίζει πιο προσγειωμένες απόψεις για την πράσινη μετάβαση. «Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να είμαστε ρεαλιστές γι’ αυτήν», τόνισε. Υπογραμμίζοντας ότι ο όμιλος της ΕΛ.ΠΕ. διαθέτει ξεκάθαρη ατζέντα για τον πράσινο μετασχηματισμό του, με στόχους που θα προσπαθήσει να πετύχει, ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη «να αποφύγουμε να χτίζουμε προσδοκίες που δεν θα γίνουν πραγματικότητα, είτε λόγω τεχνολογίας είτε λόγω των απαιτούμενων κεφαλαίων, αλλά και του κόστους της ενέργειας που θα προκύψει».

Ο μάνατζερ της ΕΛ.ΠΕ. εξέφρασε την ικανοποίηση της διοίκησης της εταιρείας για τα αποτελέσματα του 2021, χαρακτηρίζοντας το «έτος ορόσημο». Υπογράμμισε τη θετική ανταπόκριση που δέχθηκε από τις αγορές το πλάνο ανάπτυξης Vision 2025 και ανακοίνωσε ότι στις επόμενες εβδομάδες θα δημοσιοποιηθεί το νέο όνομα του ομίλου, ως «διαβατήριο» του δομικού μετασχηματισμού του.

Από τη συζήτηση με τους αναλυτές, που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων, προέκυψαν τα εξής:

  • To capex του ομίλου για το 2022 θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά του 2021, χωρίς, όμως, άλλες λεπτομέρειες.
  • Συνεχίζεται η αξιολόγηση των επιλογών της ΕΛ.ΠΕ. για την τύχη της συμμετοχής της στη ΔΕΠΑ Εμπορίας (35%), με δεδομένη την αναστολή του διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ.
  • Η κατασκευή της νέας μονάδας φυσικού αερίου της Elpedison είναι ένα σχεδόν ώριμο project. Η τελική επενδυτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στους επόμενους λίγους μήνες, επιβεβαιώνοντας, έτσι, το σχετικό ρεπορτάζ του Euro2day.gr, που έγραψε ότι τοποθετείται πριν από το καλοκαίρι.
  • Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για εξαγορά εταιρείας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. «Παρακολουθούμε στενά την αγορά. Η αξία των μικρών εταιριών είναι συζητήσιμη», ειπώθηκε χαρακτηριστικά και τονίστηκε ότι «δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα σε αυτή τη φάση. Η Elpedison έχει δυνατή παρουσία στην αγορά».
  • Δεν υφίσταται άμεση έκθεση του ομίλου σε ό,τι αφορά τις προμήθειες προϊόντων από τη Ρωσία. Η αγορά αργού γίνεται μέσω traders. Οι όποιες επιπτώσεις και αβεβαιότητες θα αξιολογηθούν, αφού προηγηθούν οι κυρώσεις από την Ε.Ε.

Στον τομέα των ΑΠΕ, εξάλλου, έγινε γνωστό ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία το φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, με εγκατεστημένη ισχύ 204 MW. Ο όμιλος θα έχει συνολικά 300 MW σε λειτουργία μέσα στο πρώτο τρίμηνο, μετά την εξαγορά, πέρυσι,  έτοιμων έργων ΑΠΕ 54 MW, από τα οποία δύο είναι αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 38 MW, στην Εύβοια, και δύο φωτοβολταϊκά στη Βοιωτία, 16 MW.

Ο όμιλος της ΕΛ.ΠΕ. φιλοδοξεί να έχει εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ 2 GW ως το 2030 και προσδοκά οι νέες επενδύσεις στον τομέα αυτό να συνεισφέρουν στο EBITDA του 2022 με 15 εκατ. ευρώ. Διαθέτει, επίσης, pipeline για έργα αποθήκευσης ενέργειας, με άδειες για συνολική ισχύ 175 MW.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v