Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει φέτος τον πήχη η Βιοκαρπέτ

Ικανοποιητικές οι επιδόσεις του τελευταίου τριμήνου του 2021, ενώ θετικά εξελίσσεται έως τώρα η φετινή χρονιά για τον όμιλο, με μοχλό την Exalco. Οι αβεβαιότητες, το ενεργειακό κόστος και το bonus από την τιμή του αλουμινίου.

Ανεβάζει φέτος τον πήχη η Βιοκαρπέτ

Μετά την πολύ καλή περυσινή χρονιά, με άνοδο ξεκίνησε το 2022 για τον όμιλο Βιοκαρπέτ, ο οποίος με αιχμή τη θυγατρική του εταιρεία Exalco στοχεύει φέτος σε νέα σημαντική αύξηση των πωλήσεων του.

Ειδικότερα, στο εννεάμηνο του 2021 ο όμιλος είχε καταφέρει να ανεβάσει τις πωλήσεις του κατά 54% (στα 139,1 εκατ.), το EBITDA κατά 118% (στα 10,55 εκατ.) και τα καθαρά του κέρδη στα 4,16 εκατ. έναντι ζημίας 798 χιλ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Σαφώς ικανοποιητικά κινήθηκε και το τελευταίο τρίμηνο του 2021 (εκτιμάται ετήσιος κύκλος εργασιών κοντά στα 180 εκατ. ευρώ), ενώ θετικά εξελίσσεται μέχρι τώρα η φετινή χρονιά για τον όμιλο, κόντρα στις όποιες αβεβαιότητες και προκλήσεις υπάρχουν στην οικονομία.

Ειδικότερα, οι παραγγελίες της Exalco κινούνται με ικανοποιητικό τρόπο και φτάνουν χρονικά έως και τέλος του πρώτου φετινού εξαμήνου. Στόχος είναι οι φετινές πωλήσεις του ομίλου Bιοκαρπέτ να διαμορφωθούν στα 220-230 εκατ. ευρώ (γύρω ή και πάνω από το +20% σε σχέση με πέρυσι).

Παράλληλα, η εισηγμένη υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα 20 εκατ. ευρώ (νέο σύγχρονο βαφείο και νέα πρέσα), με στόχο την αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας και την εκμετάλλευση των ανοδικών προοπτικών της ζήτησης για προφίλ αλουμινίου -εντός και εκτός Ελλάδας μέσω και των κοινοτικών κονδυλίων, όπως του «Νέο Εξοικονομώ» και του Ταμείου Ανάκαμψης- κατά τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα η Exalco, διαθέτει δύο εργοστάσια, στη Λάρισα με πέντε γραμμές παραγωγής κι έχει ετήσια δυναμικότητα παραγωγής προφίλ αλουμινίου 45.000 τόνων. Περίπου το 70% των πωλήσεων της Exalco εξάγεται σε 35 χώρες, ενώ ο όμιλος Bιοκαρπέτ δραστηριοποιείται και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά, η τρέχουσα συγκυρία χαρακτηρίζεται και από μια σειρά σημαντικών αβεβαιοτήτων.
Ειδικότερα, ο πολλαπλασιασμός που παρατηρείται στις ενεργειακές τιμές ανεβάζει σημαντικά το συνολικό κόστος με την Exalco να προσπαθεί να μεταφέρει την πρόσθετη επιβάρυνση στις τιμές πώλησης, όσο αυτό είναι δυνατόν.

Η φετινή νέα εκτίναξη της τιμής του αλουμινίου από τη μια πλευρά θα επιδράσει θετικά στα μικτά περιθώρια κέρδους των εταιρειών του κλάδου μέχρις ότου να εξαντληθούν τα προϋπάρχοντα αποθέματα, από την άλλη πλευρά ωστόσο ανεβάζουν τις απαιτήσεις για κεφάλαιο κίνησης, με ό,τι αυτό σημαίνει για την πορεία του δανεισμού και του κόστους χρηματοδότησης.

Σε ότι αφορά τους φόβους για τυχόν μελλοντικές ελλείψεις πρώτης ύλης, οι ελληνικές εταιρείες δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν επί του παρόντος τουλάχιστον, τέτοιου είδους ζητήματα.

Τέλος, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν ενδεχόμενο μελλοντικό επηρεασμό της ζήτησης λόγω των όποιων εξελίξεων ακολουθήσουν στο ρωσοουκρανικό μέτωπο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v