Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Internet: Σε ποιους ανεβάζει δωρεάν την ταχύτητα ο ΟΤΕ

Αυξημένες ταχύτητες χωρίς επιπλέον χρέωση θα αρχίσουν να έχουν άμεσα συνδρομητές του ΟΤΕ, όπου αυτό είναι εφικτό. Οι εναλλακτικοί πάροχοι συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με τον ΟΤΕ, ώστε να προχωρήσουν και οι ίδιοι σε ανάλογες αυξήσεις.

Internet: Σε ποιους ανεβάζει δωρεάν την ταχύτητα ο ΟΤΕ

Την υλοποίηση των μέτρων για διπλάσιες ταχύτητες, που υποσχέθηκε ο ίδιος ο επικεφαλής της Deutsche Telekom Τιμ Χέτγκες  στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον περασμένο Δεκέμβριο, ξεκίνησε σταδιακά ο ΟΤΕ.

Ουσιαστικά ξεκινά η υλοποίηση των πακέτων που έχει ήδη εγκρίνει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών - Ταχυδρομείων και αφορούν περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των πακέτων που έχουν κατατεθεί από τον ΟΤE προς έγκριση.

Την ίδια στιγμή και οι εναλλακτικοί πάροχοι προσανατολίζονται στην ίδια κατεύθυνση, ωστόσο ακόμα δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία με τον ΟΤE για τις τιμές χονδρικής. ΟTΕ και εναλλακτικοί πάροχοι έχουν ξεκινήσει εδώ και πάνω από ένα μήνα διαπραγματεύσεις, με κύριο στόχο να συμφωνήσουν καλύτερες τιμές για τη μεταφορά συνδρομητών τους από αστικά κέντρα σε καμπίνες.

Όταν οι δύο πλευρές έρθουν σε συμφωνία, τότε και οι εναλλακτικοί θα  έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν και αυτοί σε διπλασιασμό των ταχυτήτων στο σταθερό Ιnternet, χωρίς αυξήσεις προς τους συνδρομητές τους. Ο διάλογος αφορά μείωση τιμών για μεταφορά των πελατών από τα αστικά κέντρα στις καμπίνες, όταν αυτό θα γίνεται μαζικά και όχι μεμονωμένα.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία των δύο πλευρών, θα πρέπει να απευθυνθούν στην ΕΕΤΤ προκειμένου να προκύψει μία τιμή κοινά αποδεκτή, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι καταναλωτές να απολαμβάνουν διπλάσιες ταχύτητες.

Για την αύξηση των ταχυτήτων, οι εναλλακτικοί πάροχοι θα πρέπει να υπολογίσουν τη μετάβαση από τα αστικά κέντρα στις υπαίθριες καμπίνες (εφάπαξ τέλος 33 ευρώ ανά σύνδεση), τις αλλαγές router στους συνδρομητές, τη διαφορά στις μισθώσεις που καταβάλλονται στον ΟΤE κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο συνδυασμός υψηλότερων ταχυτήτων και χαμηλότερων τιμών είχε προκαλέσει αντιδράσεις από τον ανταγωνισμό, με τους εναλλακτικούς παρόχους να εκφράζουν ανησυχίες για συμπίεση των περιθωρίων κέρδους τους από τον κυρίαρχο πάροχο (margin squeeze).

Οι εναλλακτικοί πάροχοι θεωρούν ως απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση των τιμολογίων χωρίς να προκληθούν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό, να συνδυαστεί η νέα πολιτική του ΟTΕ στη λιανική με αντίστοιχες μειώσεις στις τιμές χονδρικής, ώστε να μπορέσουν και οι άλλες εταιρείες να προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα χωρίς συμπίεση των περιθωρίων κέρδους τους.

Τα πακέτα του ΟΤE

Μέχρι στιγμής, η ΕΕΤΤ πριν λήξει η θητεία της είχε εγκρίνει περίπου το ένα τρίτο των πακέτων του ΟTΕ που αφορούν στον διπλασιασμό ταχυτήτων. Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν μόλις διορισθεί η νέα Ολομέλεια της ΕΕΤΤ (με δημοσίευση των σχετικών αποφάσεων στο ΦΕΚ). Όλη η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, οπότε θα μπορεί και πάλι να συνεδριάσει η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ και να εγκρίνει και τα υπόλοιπα πακέτα.

Οι συνδρομητές σταθερής COSMOTE, οικιακοί και εταιρικοί, στους οποίους είναι τεχνικά εφικτή η αναβάθμιση, θα μεταφερθούν στην αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα Internet, διατηρώντας την ίδια τιμή. Ειδικότερα, συνδρομητές με οικονομικό πρόγραμμα ταχύτητας έως 24 Mbps, έως 50 Mbps και έως 100 Mbps, θα αναβαθμιστούν σε ταχύτητα έως 50 Mbps, έως 100 Mbps και έως 200 Mbps αντίστοιχα, χωρίς να προβούν σε καμία ενέργεια και χωρίς καμία μεταβολή στη διάρκεια του συμβολαίου τους ή του μηνιαίου παγίου. Η αναβάθμιση θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με την κάθε σύνδεση είτε αυτόματα και απομακρυσμένα είτε σε ορισμένες περιπτώσεις μετά από τεχνική υλοποίηση και επικοινωνία με τους συνδρομητές. Οι  συνδρομητές στους οποίους είναι εφικτή η αναβάθμιση, θα ενημερωθούν, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της, μέσω του λογαριασμού σταθερής, της εφαρμογής My COSMOTE App και με γραπτό μήνυμα (sms).

Προϋπόθεση αποτελεί να είναι τεχνολογικά δυνατό, ενώ οι συνδρομητές του ΟTΕ δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια. Η αναβάθμιση των ταχυτήτων που ξεκίνησε ήδη αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στο έτος, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της διοίκησης του ΟΤE.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v