Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Trade Estates: Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση έως το IPO και το placement

Αύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου ακινήτων της άνω του 50% πέτυχε το τελευταίο δωδεκάμηνο η θυγατρική του ομίλου Φουρλή. Ο προγραμματισμός για νέες επενδύσεις 100 εκατ.ευρώ.

Trade Estates: Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση έως το IPO και το placement

«Μαξιλάρι» δανεισμού, έως ότου προβεί σε δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή της στο ΧΑ αλλά και τη διενέργεια private placement διαθέτει η ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή, η οποία απέκτησε «σώμα και μορφή» μέσα στο 2021, προσαρτώντας επιπλέον ακίνητα πέραν της «μαγιάς» των ιδιοχρησιμοποιούμενων του ομίλου

Η Trade Estates ως γνωστόν ξεκίνησε με ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων λογιστικής αξίας 185 εκατ.ευρώ περίπου ενώ στο τέλος του 2021 αυτή είχε διαμορφωθεί στα 215 εκατ.ευρώ. Μετά τις συναλλαγές στους πρώτους μήνες του 2022 η αξία των assets της διαμορφώνεται στα 270,9 εκατ.ευρώ, ενώ η διοίκηση της εταιρείας έχει δρομολογήσει επιπλέον επενδύσεις της τάξης των 100 εκατ.ευρώ με βασικούς άξονες τα logistics centers και τα μεγάλου εμβαδού εμπορικά ακίνητα (retail parks).

Κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα μεγέθη του ομίλου Φουρλή κατά το 2021, έγινε ειδική αναφορά για τις προοπτικές της θυγατρικής ΑΕΕΑΠ του ομίλου, με τον Βασίλη Φουρλή να επαναλαμβάνει πως άμεσος στόχος είναι η εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο αλλά και η διενέργεια private placement, σε απροσδιόριστο προς το παρόν χρόνο, και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Σύμφωνα με τον ίδιο ωστόσο, η δυνατότητα δανεισμού της εταιρείας, η οποία διέθετε πολύ μικρή μόχλευση κεφαλαίων έως πρότινος, της επιτρέπει να εξυπηρετήσει με άνεση τα σχέδια ανάπτυξης της προσεχούς διετίας.

Ειδικότερα, ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας ανέρχεται στην παρούσα φάση στα 84,9 εκατ. ευρώ (31,3% επί της συνολικής αξίας των assets), έναντι 8,1 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2021, οπότε έλαβε την άδεια ως ΑΕΕΑΠ (4,4% επί του συνόλου των assets). Μέσα στο Φεβρουάριο του 2022 η Trade Estates προχώρησε στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου - άνευ εμπράγματων εξασφαλίσεων - ποσού 80 εκατ.ευρώ διάρκειας έως το Φεβρουάριο του 2024, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις κινήσεις της.

Σύμφωνα με την ενημέρωση των αναλυτών σε φάση ανάπτυξης, ο δανεισμός αναμένεται να κινηθεί στο 55% των assets (η νομοθεσία επιτρέπει έως το 75% της αξίας του χαρτοφυλακίου των ακινήτων), ο οποίος θα υποχωρήσει στο 40%, όταν ωριμάσουν οι σχεδιαζόμενες κινήσεις.

Σκοπός της διοίκησης του ομίλου είναι το ποσοστό συμμετοχής των μετόχων να υποχωρήσει κάτω του 50% μετά τη διενέργεια placement (κατά πληροφορίες αφορά στο 15%-20% του μετοχικού κεφαλαίου) και τη δημόσια εγγραφή για εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο. Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, Α.Πεταλά, η μη ολική ενοποίηση της Trade Estates – εφόσον πραγματοποιηθούν οι παραπάνω κινήσεις - δεν θα έχει επίπτωση στα αποτελέσματα του ομίλου, καθώς θα αντικατασταθούν από την ωρίμανση των επενδύσεων της ΑΕΕΑΠ.

Σημειώνεται δε ότι τα έσοδα της εταιρείας από μισθώματα κυμαίνονται στα 11-12 εκατ.ευρώ ήδη, ενώ με την προσάρτηση του εμπορικού κέντρου Florida στη Θεσσαλονίκη, τα μισθώματα το 2022 θα ανέλθουν στα 18 εκατ.ευρώ.

Τέλος, η διοίκηση αναφέρθηκε στην προώθηση των επενδύσεων στα εμπορικά κέντρα σε Κρήτη, Πάτρα και Πειραιώς αλλά και στη συμφωνία δημιουργίας του retail park στο Ελληνικό, επένδυση που αναμένεται να αγγίξει τα 55 εκατ.ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v