Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΧΑΕ: Μεγαλώνουν τα περιθώρια για «γερές» χρηματικές διανομές

Τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι μπορεί να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια η διανομή υψηλών μερισμάτων. Η αύξηση εσόδων και η εικόνα στα καθαρά κέρδη.

ΕΧΑΕ: Μεγαλώνουν τα περιθώρια για «γερές» χρηματικές διανομές

Η ευχέρεια διανομής υψηλών χρηματικών διανομών προς τους μετόχους για αρκετά ακόμη χρόνια ήταν ένα από τα σημαντικά στοιχεία που προέκυψαν από τις λογιστικές καταστάσεις της ΕΧΑE της χρήσης 2021 που δημοσιεύθηκαν χθες το απόγευμα.

Ειδικότερα, παρά το γεγονός ότι κατά τα τελευταία χρόνια η εισηγμένη εταιρεία προχωρεί σε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους (συνδυασμός μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου) πολύ υψηλότερες από τα καθαρά κέρδη της προηγούμενης χρήσης (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα), φαίνεται πως εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια για συνέχιση της συγκεκριμένης πολιτικής για μεγάλο χρονικό διάστημα, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.

Το 2021 η ΕΧAΕ εμφάνισε αύξηση εσόδων κατά 17,5% (από τα 30,74 στα 36,13 εκατ. ευρώ), καθαρά κέρδη μετά από φόρους 8,21 εκατ. (σε σύγκριση με τα 3,87 εκατ. του 2020) και θα προτείνει τη διανομή 0,15 ευρώ ανά μετοχή (όλα με τη μορφή μερίσματος, σε σχέση με πέρυσι που είχε μοιράσει 0,07 ευρώ μέρισμα και 0,07 επιστροφή κεφαλαίου). Συνολικά προτείνεται να μοιραστούν 9,05 εκατ. ευρώ (με βάση το χθεσινό κλείσιμο του τίτλου στα 3,66 ευρώ προκύπτει μερισματική απόδοση 4,1%), δηλαδή το 110% των καθαρών κερδών του 2021.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι στις 31/12/2021 η ΕΧΑE διέθετε θετικό καθαρό ταμείο ύψους 71,86 εκατ. (έναντι 68 εκατ. το προηγούμενο έτος), όταν σύμφωνα με εκτιμήσεις η εισηγμένη θα πρέπει να διατηρεί ρευστότητα της τάξεως των 30 έως 40 εκατ. ευρώ για εποπτικούς λόγους. Άρα, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, υπάρχουν ακόμη μεγάλα χρονικά περιθώρια για συνέχιση της πολιτικής υψηλών διανομών, ακόμη και στο σενάριο που η κερδοφορία της εισηγμένης δεν ανακάμψει κατά τα επόμενα χρόνια.

Στα θετικά νέα της ΕΧAΕ συγκαταλέγεται επίσης και η ανοδική πορεία που σημειώνει κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Ειδικότερα, από την αρχή του έτους έως και την 24η Μαρτίου, ο μέσος ημερήσιος όγκος των χρηματιστηριακών συναλλαγών κυμάνθηκε στα 93,06 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 15% τόσο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα, όσο και σε σύγκριση με το μέσο ημερήσιο όρο του 2021 (71,4 εκατ. ευρώ). Χαρακτηριστικό είναι το ότι η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ σε έξι συνεδριάσεις τον Ιανουάριο, σε οκτώ συνεδριάσεις το Φεβρουάριο και σε δέκα το Μάρτιο (στη φετινή επίδοση σε μικρό βαθμό επηρέασε και η πώληση του ποσοστού της Trastor που κατείχε η Varde στην Τράπεζα Πειραιώς).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v