Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Το «συμμάζεμα» του 2021 και η «επιστροφή» της Άκτωρ

Υψηλές προσδοκίες για το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, σιγουριά για την εξυπηρέτηση του CAPEX σε όλους του τομείς. Το leadership στο νέο διαγωνισμό για την Αττική Οδό και το «no comment» για την έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Το «συμμάζεμα» του 2021 και η «επιστροφή» της Άκτωρ

Την ανάκαμψη του κλάδου κατασκευής μέσω της θυγατρικής Άκτωρ αναμένει από το 2022 και μετά η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ, η οποία ανακοίνωσε χθες σημαντικά βελτιωμένα μεγέθη, υποστηριζόμενα ωστόσο από τον κλάδο των Παραχωρήσεων και τον κλάδο των ΑΠΕ

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα οικονομικά δεδομένα για τη χρήση του 2021, η Άκτωρ παρέμεινε ζημιογόνος σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, μειώνοντας ωστόσο δραστικά τις ζημιές της στα 75,4 εκατ. ευρώ έναντι 156,3 εκατ. ευρώ το 2020. Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Θ. Μπουλούτα, ο κλάδος κατασκευής θα εξαλείψει ζημιές μέσα στο 2022 και θα εμφανίσει θετικές ταμειακές ροές επίσης έως το τέλος της χρήσης. 

Στην εκτίμηση αυτή συντείνουν, αφενός, η αύξηση του ανεκτέλεστου υπόλοιπου του ομίλου, που ανέρχεται πλέον σε 2,5 δισ. ευρώ από 1,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020, αλλά και η αναμονή προσθήκης επιπλέον 657 εκατ. ευρώ νέων συμβάσεων έργων. Σημειώνεται δε ότι η επίδραση των ανατιμήσεων κόστους υλικών και ενέργειας υπολογίζεται πέριξ των 12 εκατ. ευρώ για την παρελθούσα χρήση, με τις προβλέψεις για το 2022 να παραμένουν άγνωστες, εφόσον ο υπολογισμός αποτελεί πολυπαραγοντική εξίσωση των κρατικών πρωτοβουλιών, του χρονισμού εκτέλεσης έργων, αλλά και της επιχειρησιακής ευελιξίας της Άκτωρ.

Σε ενοποιημένο επίπεδο το 2021, ο όμιλος μετά από μια δραστική προσπάθεια περικοπής κόστους αλλά και το μπόνους του τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και εν μέρει των Παραχωρήσεων που ανέκαμψαν, αλλά και της εντυπωσιακής αύξησης λειτουργικής κερδοφορίας κατά 45% του τομέα real estate (τομείς που ωστόσο υπολείπονται του κλάδου κατασκευών, που αποτελεί σχεδόν το 50% των λειτουργικών τομέων του ομίλου), εμφάνισε περιθώριο EBITDA της τάξης του 18%. Η συγκεκριμένη επίδοση αποτελεί ιστορικό ρεκόρ 10ετίας και συγκρίνεται με περιθώριο EBITDA της τάξης του 4% για το 2020. 

Σύμφωνα δε με τον κ. Μπουλούτα, το συγκεκριμένο margin θεωρείται διατηρήσιμο και για το 2022, αν όχι βελτιωμένο. 

Η Αττική Οδός και οι προοπτικές  για ΣΔΙΤ, παραχωρήσεις, ΑΠΕ

Ενόψει της κατάθεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το νέο διαγωνισμό παραχώρησης της Αττικής Οδού από το ΤΑΙΠΕΔ, η διοίκηση του ομίλου εξέφρασε δημοσίως το παρόν, αναφέροντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση του euro2day.gr πως θα είναι leader στην κοινοπραξία διεκδίκησης. Πέραν του ότι το νέο σχήμα διεκδίκησης περιλαμβάνει και την Άβαξ (σ.σ. αποτελούν το κυρίαρχο δίδυμο της υφιστάμενης παραχώρησης), η διοίκηση του ομίλου αρνήθηκε να σχολιάσει την προσθήκη άλλων φορέων επένδυσης, αν και συγκλίνουσες πληροφορίες φέρουν στο σχήμα τόσο την Αρχιρόδον όσο και το private infrastructure fund Ardian

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου project, η διοίκηση της Eλλάκτωρ εμφανίστηκε ασφαλής, αφενός, λόγω των ταμειακών ροών που θα εισπράττει έως το 2024 από την υφιστάμενη παραχώρηση, και η οποία εκτιμάται ότι δύναται να χρηματοδοτήσει το ποσό ίδιας συμμετοχής στον επικείμενο διαγωνισμό, αφετέρου, της δυνατότητας μόχλευσης κεφαλαίων, προσφεύγοντας σε χρηματοδότηση.

Πέραν της Αττικής Οδού, ο όμιλος έχει εκτιμήσει πως έως το 2026 δύναται να συμμετάσχει με 130 εκατ. ευρώ ιδίων κεφαλαίων σε έργα παραχωρήσεων (ήδη διεκδικεί λιμάνια και μαρίνες), αλλά και με 100 εκατ. ευρώ ιδίων κεφαλαίων σε έργα ΣΔΙΤ.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των ΑΠΕ, όπου σήμερα διατηρεί εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο 493 MW, εκτιμά πως έως το 2025 θα έχει προσθέσει εν λειτουργία περισσότερα από 750 MW, αποκτώντας έτσι διακριτή θέση στην αγορά καθαρής ενέργειας. Ερωτηθείς δε για το ενδεχόμενο πώλησης του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, o διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Θ. Μπουλούτας δήλωσε κάθετα αρνητικός, προσθέτοντας πως ο όμιλος αναμένει σημαντικές υπεραξίες στο μέλλον από τον συγκεκριμένο τομέα.

CAPEX και χρηματοδότηση

Αν και η διοίκηση του ομίλου δεν αναφέρθηκε σε εκτιμήσεις για το ύψος επενδύσεων το 2022 στους επιμέρους τομείς δραστηριότητας, εντούτοις εμφανίστηκε ασφαλής σε ό,τι αφορά την εξεύρεση πόρων. Μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω της ΑΜΚ 120 εκατ. ευρώ το 2021 στην Άκτωρ, την αποκατάσταση των σχέσεων με το πιστωτικό σύστημα αλλά και τους πόρους του ΤΑΑ, η διοίκηση της εισηγμένης ανέφερε πως δεν βιάζεται για την αναχρηματοδότηση του «ακριβού» ομολόγου της Άκτωρ, αλλά και πως δεν αναμένεται να αυξήσει τη μόχλευση δανειακών κεφαλαίων. Την ίδια ώρα ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει αν θεωρεί απαραίτητη ή αν σχεδιάζεται μια νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. 

Ουδέν σχόλιο για Reggeborgh - ΕΠΙΚ

Η διοίκηση της εταιρείας απέφυγε να σχολιάσει την έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το ενδεχόμενο σοβαρών παραβάσεων από τους μετόχους της Eλλάκτωρ και ειδικότερα της Reggeborgh, που εν προκειμένω πλειοψηφικά ασκεί τη διοίκηση στον όμιλο Eλλάκτωρ. 

Κατά τον κ. Μπουλούτα, οι προηγούμενες αποφάσεις διοίκησης και η λειτουργία του ομίλου δεν διακυβεύονται από την εξελισσόμενη έρευνα, καθώς όλες οι κινήσεις διοίκησης του ομίλου διασφαλίζονται από αποφάσεις γενικών συνελεύσεων και νομικών διαβεβαιώσεων. Ο ίδιος δε προσέθεσε πως παρά τη μετοχική αναταραχή στον όμιλο (σ.σ. η κόντρα Reggeborgh-Greenhill αλλά και η έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς), δεν αναιρείται πως «μια εταιρεία μπορεί να λειτουργεί και να αναπτύσσεται».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v