Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BriQ Properties: Οι επενδύσεις του 2022 και ο στόχος για χαρτοφυλάκιο €200 εκατ.

Προβληματισμός για τις ανατιμήσεις στο κόστος κατασκευής, κτήσης γης και επιτοκίων από τη διοίκηση της ΑΕΕΑΠ. Οι άμυνες της εταιρείας και οι στόχοι αύξησης του χαρτοφυλακίου της.

BriQ Properties: Οι επενδύσεις του 2022 και ο στόχος για χαρτοφυλάκιο €200 εκατ.

Μεσοπρόθεσμο στόχο για την απόκτηση χαρτοφυλακίου ακινήτων της τάξης των 200 εκατ. ευρώ θέτει η διοίκηση της BriQ Properties, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις της στο περιθώριο της χθεσινής τακτικής γ.σ. των μετόχων της.

Κατά τη διευθύνουσα σύμβουλο της ΑΕΕΑΠ, Α. Αποστολίδου, μετά τις προγραμματισμένες επενδύσεις το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της εταιρείας (το οποίο αποτιμάται σήμερα στα 122 εκατ. ευρώ, έχοντας σχεδόν τετραπλασιαστεί από το 2018) αναμένεται να διαμορφωθεί στα 130 εκατ. ευρώ μέσα στο 2022. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος της ΑΕΕΑΠ είναι αυτό να ανέλθει στα 150 εκατ. ευρώ ή και 200 εκατ. ευρώ, ενσωματώνοντας ακίνητα και επενδύσεις στους τομείς των logistics, των τουριστικών ακινήτων αλλά και των γραφειακών χώρων.

Η δανειακή μόχλευση δε της εταιρείας διατηρείται σήμερα στο 23% της εύλογης αξίας των ακινήτων της, δίνοντάς της το περιθώριο περαιτέρω δανεισμού έως και 30 εκατ. ευρώ επιπλέον. Σύμφωνα με την κ. Αποστολίδου, η εταιρεία εξετάζει νέες επενδύσεις σε τουριστικό ακίνητο στα ελληνικά νησιά, πέραν της πιθανής αξιοποίησης γραφειακών χώρων και logistics centers.

Η εταιρεία διενεργεί άμεσες επενδύσεις στην επέκταση του νέου Logistics Center στον Ασπρόπυργο με την προσθήκη ακόμη 4.400 τ.μ. (πέραν των 20.000 τ.μ. που ήδη λειτουργεί και μισθώνει στον όμιλο Quest), ενώ διατηρεί σχέδιο για δημιουργία ακόμη 15.000 τ.μ. σε βάθος χρόνου, «όταν οι συνθήκες όσον αφορά το κόστος κατασκευής και χρήματος είναι σαφέστερες», όπως ανάφερε η κ. Αποστολίδου. Επίσης ανακατασκευάζει κτίριο γραφείων στη Λεωφ. Ποσειδώνος ενώ προωθεί συμπληρωματική επένδυση επέκτασης του ξενοδοχείου που ελέγχει στην Πάρο, μετά την απόκτηση όμορου οικοπέδου.

Το μέσο yield της ΑΕΕΑΠ το 2021 διαμορφώθηκε στο 7% και σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, οι επόμενες κινήσεις της σχεδιάζονται προσεκτικά, προκειμένου να προστατευθεί η παραπάνω απόδοση για τους μετόχους της. Υπογράμμισε δε πως το κόστος κτήσης γης -ιδίως σε τομείς με εκρηκτική ζήτηση όπως τα logistics- έχει αυξηθεί κατά 40% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα, γεγονός που απαιτεί υπολογισμένες κινήσεις από τις εταιρείες αξιοποίησης ακινήτων.

Με βάση πάντως τις υφιστάμενες υπογεγραμμένες συμβάσεις μίσθωσης ακινήτων του χαρτοφυλακίου της, η Briq Properties εκτιμά ότι θα έχει σταθερά έσοδα από μισθώματα της τάξης των 7-8 εκατ. ευρώ ετησίως έως το 2026. Πέρυσι, τα μισθώματα διαμορφώθηκαν στα 6,06 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 65%), παρά την επίπτωση από την πανδημία, εξαιτίας της ενσωμάτωσης του νέου logistics center στον Ασπρόπυργο. Σημειώνεται δε ότι η εταιρεία προστατεύεται από τον πληθωρισμό μέσω των τιμαριθμικών αυξήσεων ενοικίων, έχοντας μάλιστα ήδη εφαρμόσει αύξηση της τάξης του 5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v