Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Jumbo: «Ταβάνι» τα €13,5 στην επαναγορά ιδίων μετοχών

Κάτω από την τρέχουσα τιμή το ταβάνι στις επαναγορές τίτλων. Οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια στην τέλεια καταιγίδα, υποστηρίζει ο Απόστολος Βακάκης.

Jumbo: «Ταβάνι» τα €13,5 στην επαναγορά ιδίων μετοχών

Πριν το καλοκαίρι προβλέπεται η διανομή του υπολοίπου έκτακτου μερίσματος από την Jumbo, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας στη γενική συνέλευση, που ενέκρινε μεταξύ άλλων το εύρος τιμών στο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, από 1 ευρώ έως 13,50 ευρώ, κάτω δηλαδή από την τρέχουσα τιμή της μετοχής, προκαλώντας σχόλια από την πλευρά μερίδας μετόχων.

Πεσιμιστική χαρακτήρισαν την πρόταση για ανώτατη τιμή στα 13,50 ευρώ, με τον Απόστολο-Ευάγγελο Βακάκη, επικεφαλής του ομίλου, να επαναλαμβάνει ότι το 2022 και το 2023 θεωρούνται χαμένες χρονιές. Τόνισε ότι δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία κανενός ως αναφορά τα «μελλούμενα». «Μπορεί να είμαι και λάθος. Οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια στην τέλεια καταιγίδα, διότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται από τις κεντρικές τράπεζες είναι τελείως αντιφατικές με αυτό που βιώνουμε στην καθημερινότητα», τόνισε.

Ο κ. Βακάκης δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να αντιμετωπίσει μια περίοδο έντονης αναταραχής σαν μια περίοδο για ευκαιρίες και υπεραξίες μέσα από χρηματοοικονομικά εργαλεία. «Είμαι ενάντια σε αυτή τη λογική. Είμαι επιπλέον πεπεισμένος ότι ένας συνετός άνθρωπος θα πρέπει ήδη να δένεται στο κατάρτι. Όταν έρθουν τα γεγονότα θα είναι πολύ πιο βίαια», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών με σκοπό τη μείωση μετοχικού κεφαλαίου και την ακύρωσή τους αφορά αριθμό μετοχών που δεν θα υπερβαίνει το 10% του μετοχικού κεφαλαίου, ήτοι 13.605.975 μετοχές. Η περίοδος του προγράμματος ορίστηκε στους 24 μήνες, με έναρξη από την ημερομηνία λήψης της απόφασης της γενικής συνέλευσης.

Εν τω μεταξύ, σχετικά με το έκτακτο μέρισμα 0,3850 ευρώ ανά μετοχή, που αποφάσισε η γενική συνέλευση τον Ιανουάριο, προβλέπεται διανομή πριν το καλοκαίρι, εν είδει «διακοποδανείου», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βακάκης.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Mε αυξημένη συμμετοχή και εκπροσώπηση του 80% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου πραγματοποιήθηκε σήμερα, 5 Μάϊου 2022, η Ετήσια Γενική Συνέλευση μετόχων του Ομίλου JUMBO.

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, η διοίκηση του Ομίλου ενημέρωσε τους μετόχους – συνεταίρους, για την πορεία των πωλήσεων κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους.

Για τον μήνα Απρίλιο οι πωλήσεις του Ομίλου JUMBO αυξήθηκαν κατά +32% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσυνό μήνα. Στο πρώτο 4μηνο του 2022 οι πωλήσεις του Ομίλου, καταγράφουν αύξηση κατά +25%.
Αναλυτικά η πορεία των πωλήσεων:

 Ελλάδα: Τον Απρίλιο του 2022, το σύνολο των καταστημάτων στην Ελλάδα παρέμεινε ανοιχτό, χωρίς την επιβολή νέων περιορισμών πλην φυσικά αυτών που αφορούν τους μη εμβολιασμένους.

Για τον Απρίλιο 2022, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας και χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές, αυξήθηκαν κατά +47% περίπου σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021 όπου λειτουργούσε το 75% των καταστημάτων του Ομίλου στην Ελλάδα, με αυστηρούς και δυσανάλογους για το μέγεθος των καταστημάτων περιορισμούς, ως προς τον αριθμό των επιτρεπόμενων πελατών εντός των καταστημάτων και μόνο με την μέθοδο click inside ή click away.

Συνολικά για το τετράμηνο του 2022, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας -χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές- παρουσίασαν αύξηση κατά +48% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο.

 Κύπρος: Όλα τα καταστήματα συνέχισαν να λειτουργούν ενώ από 18 Απριλίου καταργήθηκε ο έλεγχος πιστοποιητικών για τους εισερχόμενους πελάτες. Οι πωλήσεις κατά τον Απρίλιο του 2022 αυξήθηκαν κατά +30% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα όπου το σύνολο του δικτύου παρέμεινε κλειστό κατά την Μεγάλη Εβδομάδα και παρέμεινε κλειστό και την εβδομάδα μετά το Πάσχα (ολικό lock down). Συνολικά οι πωλήσεις στην Κύπρο για το τετράμηνο του 2022 είναι αυξημένες κατά +28% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο.

 Βουλγαρία: Οι πωλήσεις του δικτύου κατέγραψαν αύξηση κατά +41% περίπου τον Απρίλιο του 2022, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα όπου τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά κατά το πρώτο περίπου δεκαήμερο του μήνα. Συνολικά οι πωλήσεις στη Βουλγαρία για το τετράμηνο του 2022 είναι αυξημένες κατά 0,9% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο.

 Ρουμανία: Οι πωλήσεις του δικτύου ήταν μειωμένες κατά -2% περίπου τον Απρίλιο του 2022, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Συνολικά οι πωλήσεις στη Ρουμανία για το τετράμηνο του 2022 είναι μειωμένες κατά -9% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Τρέχουσες συνθήκες

Η διοίκηση ενημέρωσε τους μετόχους ότι παρά το θετικό πρόσημο του τετραμήνου οι προκλήσεις για την νέα χρονιά καθώς και το κλίμα αβεβαιότητας παραμένουν.

 Η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα δεν λειτουργεί ομαλά με τα συχνά lockdown λιμανιών στην Κίνα λόγω του Covid-19, ενώ και στο εσωτερικό οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι επιδεινώνουν την κατάσταση. Το αυξημένο κόστος μεταφοράς των προϊόντων δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης.

 Πάραυτα, στα ράφια των καταστημάτων JUMBO, θέση έχουν μόνον προϊόντα στα οποία η τελική σχέση τιμής-ποιότητας κρίνεται ότι παρά τις αναπόφευκτες κοστολογικές επιβαρύνσεις, ότι σέβεται τον καταναλωτή.

Η διοίκηση του Ομίλου διαβεβαίωσε τους μετόχους-συνεταίρους ότι όπως έχουν σήμερα τα δεδομένα, πρόθεσή της είναι να διατηρηθεί στο ακέραιο η μερισματική πολιτική του 2021 και κατά το 2022, διανέμοντας συνολικά ποσό 0,77 EUR/ μετοχή. Κατά συνέπεια, πέραν του μικτού ποσού 0,3850 ευρώ ανά μετοχή που αποφασίστηκε να διανεμηθεί τον Ιανουάριο του 2022, πρόθεση της διοίκησης είναι να διανείμει και το υπόλοιπο 0,3850 ευρώ ανά μετοχή και πάλι με τη μορφή έκτακτης χρηματικής διανομής εντός του επόμενου διμήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v