Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Κέρδη πάνω από 260 εκατ. φέτος, μέρισμα €0,42

Εκτίναξη της φετινής κερδοφορίας της εισηγμένης προέβλεψε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. «Τηρήσαμε ακριβώς τις επιταγές του target model», υπογράμμισε, απορρίπτοντας τις κατηγορίες για αθέμιτες πρακτικές. «Αλλο να σου λένε να συνεισφέρεις λόγω ενεργειακής κρίσης και άλλο "φέρε αυτά που έκλεψες"».

Μυτιληναίος: Κέρδη πάνω από 260 εκατ. φέτος, μέρισμα €0,42

Θα ξεπεράσει τα 260 εκατ. ευρώ η κερδοφορία της Mytilineos στην οικονομική χρήση 2022. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίoς, μιλώντας πριν από λίγο στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, επισήμανε ότι όχι μόνον επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη που είχε διατυπωθεί πέρσι για τον διπλασιασμό των κερδών το 2022, σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2020, αλλά υπερακοντίζεται. Κι αυτό παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι στα δύο τελευταία χρόνια συνέβησαν τα πάντα, από την ενεργειακή κρίση, την αύξηση του πληθωρισμού, μέχρι τον ουκρανικό πόλεμο. «Παρ' όλα αυτά, η εταιρεία επέδειξε ανθεκτικότητα και η κερδοφορία της δεν θα είναι 260 εκατ. ευρώ αλλά παραπάνω».

Ο κ. Μυτιληναίoς τοποθετήθηκε και για τη σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση φορολόγηση των υπερβάλλοντων κερδών των ηλεκτροπαραγωγών, όπως και για το νέο μοντέλο στη χονδρεμπορική αγορά από τον Ιούλιο.

Σε ό,τι αφορά τα κέρδη, ο μάνατζερ της Mytilineos απέρριψε τα όσα αναγράφονται, με κοινό παρονομαστή ότι συνιστούν «ληστεία» τα κέρδη των παραγωγών. «Η εταιρεία τήρησε επακριβώς τις επιταγές του target model, δεν το χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει πρακτικές για αθέμιτα κέρδη. Έχουμε ελεγχθεί δέκα φορές ως τώρα και τις δέκα επιβεβαιώθηκε αυτό που λέω. Δεν παραδέχομαι τον χαρακτηρισμό "υπερκέρδη" ή "ουρανοκατέβατα" κέρδη».

Ο κ. Μυτιληναίoς εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός για την κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται στο ζήτημα αυτό. Κατ' αρχάς, εξέφρασε την άποψη ότι αν το θέμα είχε τεθεί διαφορετικά, δηλαδή, να συνεισφέρουν όσοι μπορούν λόγω της ενεργειακής κρίσης για την ανακούφιση των καταναλωτών, είναι μία άλλη συζήτηση. «Αλλά να σου λένε, φέρε πίσω αυτά που έκλεψες, αυτό δεν θα το παραδεχτώ ποτέ».

Για τον νέο μηχανισμό αποζημίωσης των παραγωγών στη χονδρεμπορική αγορά από τον Ιούλιο, επισήμανε ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, συνεπώς, δεν μπορεί να διατυπωθεί εκτίμηση για τις συνέπειές του.

«Ελπίζουμε ότι το νέο σχέδιο δεν θα επιφέρει διαφοροποίηση στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας. Δεν χρειάζεται ανησυχία από τους μετόχους».

Η γενική συνέλευση των μετόχων αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,40 ευρώ ανά μετοχή για την κλειόμενη χρήση 2021 (0,42 ευρώ αν συνυπολογιστούν ίδιες μετοχές). Η αποκοπή του μερίσματος θα γίνει στις 24 Ιουνίου και η έναρξη διάθεσης από την 1η Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v