Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Δεν ευθύνονται οι εταιρείες για τις αυξήσεις στα καύσιμα

«Το 90% της τιμής αφορά στο κόστος του προϊόντος και τους φόρους», τόνισε ο επικεφαλής του ομίλου. Πώς σχολιάζει τις εξελίξεις στο χώρο του ηλεκτρικού ρεύματος. Ερχονται επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ στις ΑΠΕ.

Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Δεν ευθύνονται οι εταιρείες για τις αυξήσεις στα καύσιμα

Για «συνεχή δίωξη των εταιριών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια» μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕ. Ανδρέας Σιάμισιης.

Δίωξη που αποτυπώνεται, όπως είπε, είτε στο δημόσιο λόγο, είτε με υπερβολική φορολόγηση. Ο ίδιος απέδωσε στις διεθνείς αγορές τις διακυμάνσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ απέρριψε την ευθύνη των εταιριών για την αύξηση των τιμών των καυσίμων. «Το 90% της τιμής αφορά στο κόστος του προϊόντος και τους φόρους», είπε.

Μιλώντας πριν από λίγο στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΛ.ΠΕ. ο CEO έκανε γνωστό ότι στα τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση για τη νέα ομιλική ταυτότητα και ανέφερε ότι στα επόμενα 3-5 χρόνια προβλέπονται επενδύσεις πλέον των 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% θα κατευθυνθεί στην πράσινη ενέργεια.

Αναλυτικότερα, ο κ. Σιάμισιης, με αφορμή τη σχεδιαζόμενη κυβερνητική πρόθεση να φορολογηθούν τα υπερβάλλοντα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, παρέθεσε την πορεία της Elpedison από το 2003, λέγοντας ότι «ήταν μια δύσκολη 20ετία, που ξεκίνησε με θετικές προδιαγραφές ως μία νέα κερδοφόρα αγορά και φθάσαμε στο 2022 και δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ ως μέρισμα. Δεν ήταν λάθος απόφαση, ήταν απόφαση στρατηγική». Αναγνωρίζοντας την πίεση που υπάρχει στο θέμα των τιμών του ρεύματος, ανέδειξε παράλληλα και ζήτημα επάρκειας της ηλεκτρικής ενέργειας. «Η ενέργεια, στο βαθμό που είναι εισαγόμενη, θα έχει πάντα τις επιπτώσεις των διεθνών αγορών», είπε, απορρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς τυχόν αθέμιτες πρακτικές από τους ηλεκτροπαραγωγούς.

Για να στείλει μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης: «Η συνεχής δίωξη των εταιριών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, είτε είναι στο δημόσιο λόγο, είτε είναι με υπερβολική φορολόγηση, είναι κάτι το οποίο πρέπει να το σκεφτόμαστε δύο φορές». Για να προσθέσει: «Πρέπει να δεχθούμε το κόστος αυτό, να το κατανοήσουμε, αφού η επιλογή μας είναι να πάμε σε πράσινη οικονομία. Είναι πιθανώς ένα από τα κόστη που πρέπει να λάβουμε υπόψη». Για το λόγο αυτό συνέστησε «αντοχή και υπομονή αυτήν την περίοδο», ζήτησε κατάλληλη διαχείριση από όλους τους εμπλεκομένους «για να κρατήσουμε το Σύστημα ζωντανό, τους καταναλωτές και την κοινωνία ζωντανούς, για να μπορέσουμε μαζί να περάσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο».

Για τα καύσιμα

Σε ό,τι αφορά τις αυξημένες τιμές καυσίμων, που πιέζουν ασφυκτικά επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ο κ. Σιάμισιης υποστήριξε ότι είναι περιορισμένη η δυνατότητα παρέμβασης από την πλευρά των εταιριών, καθώς το 90% της τιμής τους αφορά στο κόστος του προϊόντος και τους φόρους. Το περιθώριο εμπορίας για τις ελληνικές εταιρίες, πρόσθεσε, είναι κάτω του 5%.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τόσο τις τελικές τιμές των καυσίμων όσο και τα αποτελέσματα του ομίλου είναι τα περιθώρια διύλισης, η τιμή του αργού και η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου. Τα margins στη διύλιση, είπε, παραμένουν χαμηλά για την ΕΛ.ΠΕ., πρέπει να είναι κοντά στα 4-5 δολάρια το βαρέλι «για να έχει λογική κερδοφορία». Από την άλλη πλευρά, η ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του ευρώ μπορεί να οδηγεί στη βελτίωση των αποτελεσμάτων, αλλά επιβαρύνει τις τιμές για την κατανάλωση.

Τα διυλιστήρια, ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας, υποφέρουν από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων, ανέφερε ο μάνατζερ της ΕΛ.ΠΕ. Το 2021 η επιπλέον επιβάρυνση για τον όμιλο από αυτή του 2020 υπολογίζεται σε 150 εκατ. ευρώ. «Επιλέξαμε να μην μετακυλίσουμε στην αγορά τα αυξημένα κόστη», είπε ο κ. Σιάμισιης.

Για τις ΑΠΕ

Συνδυασμός τριών κινήσεων θα χαρακτηρίσει τη στρατηγική της ΕΛ.ΠΕ. για την περαιτέρω ανάπτυξη της στον τομέα των ΑΠΕ κατά την επόμενη 3ετία: ωρίμανση νέων έργων μέσα από το υφιστάμενο pipeline, ενίσχυση του αριθμού των αδειών με εξαγορές και εξαγορά έτοιμων έργων ΑΠΕ, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Ο κ. Σιάμισιης προανήγγειλε ότι στους επόμενους 1-2 μήνες θα γίνουν ανακοινώσεις για την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ του ομίλου. «Είμαστε σε συζητήσεις για να αυξήσουμε την παραγωγική βάση μας», γνωστοποίησε.

Στους τελευταίους 18 μήνες ο όμιλος 10πλασίασε την εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ και σήμερα διαθέτει εν λειτουργία έργα συνολικής ισχύος 285 MW, ενώ έχει αναβαθμίσει το μεσοπρόθεσμο στόχο του για εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ από 600 MW σε 1 GW. Ως την επόμενη 5ετία προγραμματίζεται να διατεθούν πάνω από 1 δισ. ευρώ για την πράσινη ενέργεια του ομίλου, ενώ έως τώρα υπάρχει δέσμευση εκταμίευσης 500 εκατ. ευρώ για έργα που ήδη έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν.

Φυσικό αέριο

Ο κ. Σιάμισιης εξέφρασε την προσδοκία στις επόμενες εβδομάδες να κλείσει οριστικά η συναλλαγή του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, με τη μεταβίβαση στην Italgas των μετοχών της και την καταβολή του συμφωνημένου τιμήματος. Ο ίδιος επανέλαβε τη δέσμευση της διοίκησης, το 50% των εσόδων να διατεθεί ως έκτακτο μέρισμα στους μετόχους, όπως έγινε και με τον ΔΕΣΦΑ.

Για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας φαίνεται να αλλάζει ο προσανατολισμός της ΕΛ.ΠΕ. Όπως προκύπτει από την αναφορά του κ. Σιάμισιη, εγκαταλείπονται οι σκέψεις απεμπλοκής του ομίλου από την εταιρία, αντίθετα, προσβλέπει στη συνέχιση της διαδικασίας της πώλησης της, αλλά με άλλον τρόπο. «Θα δούμε, σε συνεργασία με τον άλλο εταίρο (σ.σ. ΤΑΙΠΕΔ) ποια είναι η καλύτερη εξέλιξη για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Να δούμε πώς θα προχωρήσει η διαδικασία», είπε.

Για υδρογονάνθρακες Κρήτης

Ο κ. Σιάμισιης υπήρξε φειδωλός σε ό,τι αφορά την τύχη της κοινοπραξίας για έρευνες και παραγωγή υδρογονανθράκων Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Περιορίστηκε να πει ότι «είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή μία συζήτηση με τους συμμετέχοντες μέσα στο μπλοκ», αφήνοντας έτσι ανοιχτό και το ενδεχόμενο αποχώρησης, εκτός από την TotalEnergies, που είναι δεδομένη κι αυτή της ExxonMobil. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ότι στους επόμενους 1-2 μήνες «θα έχουμε εξέλιξη για τις σεισμικές έρευνες στην Κρήτη», οι οποίες, ως γνωστό, εκκρεμούν δεδομένης της προσφυγής τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ΣτΕ.

Έχει σημασία, πάντως, η τελευταία αποστροφή του λόγου του CEO της ΕΛ.ΠΕ.: «είμαστε δεσμευμένοι να κάνουμε αυτό που απαιτείται για να δούμε αν υπάρχει εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα στην Κρήτη».

Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,40 ευρώ ανά μετοχή. Τα 0,30 ευρώ αφορούν σε κέρδη προηγούμενων χρήσεων και έχουν ήδη διατεθεί το Μάιο ως προμέρισμα, ενώ τα 0,10 ευρώ είναι για τα κέρδη του 2021. Ως ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος ορίστηκε η 27η Ιουνίου, με έναρξη καταβολής στις 4 Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v