Lamda Development: Ο «πράσινος» σχεδιασμός για πάρκο και… ομόλογο

Στα 250 εκατ. ευρώ το κόστος δημιουργίας του Πάρκου στο Ελληνικό, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της διοίκησης του ομίλου. Οι παράλληλες ενέργειες για την υλοποίηση της επένδυσης και η προετοιμασία για την έκδοση νέου ομολόγου.

Lamda Development: Ο «πράσινος» σχεδιασμός για πάρκο και… ομόλογο

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι μελέτες για τη δημιουργία του Πάρκου, έκτασης 2.000.000 τ.μ. εντός της έκτασης του Ελληνικού, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του 2022. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Lamda Development, η οποία αναλαμβάνει πλήρως τόσο τη δημιουργία όσο και τη συντήρηση του Πάρκου, το εκτιμώμενο κόστος επένδυσης ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ, ωστόσο ο ακριβής προϋπολογισμός αναμένεται να οριστικοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση του μελετητικού έργου και κατά την κατάρτιση του σχετικού διαγωνισμού.

Σύμφωνα με την προχθεσινή παρουσίαση των σχεδίων της Lamda Develοpment για τη διαμόρφωση 7 διαφορετικών χώρων αναψυχής, που ως σύνολο θα απαρτίζουν το Πάρκο, αλλά και τη σχετική αναφορά του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Οδ. Αθανασίου, έως σήμερα το κόστος των μελετών έχει ξεπεράσει τα 7 εκατ. ευρώ. Βασικοί συνεργάτες υπήρξαν τόσο το ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο Δοξιάδη όσο και η αμερικανική φίρμα Sasaki με εξειδίκευση στην αρχιτεκτονική τοπίου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, συνάγεται ότι ο σχετικός διαγωνισμός θα προκηρυχθεί το 2023, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της Lamda Development, το μεγαλύτερο μέρος του Πάρκου θα είναι έτοιμο το 2025. Ήδη ένα κομμάτι του, το Experience Park, συνολικής έκτασης 75.000 τ.μ., άνοιξε για το κοινό από τον Δεκέμβριο του 2021, πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο. Σύμφωνα με τοn σχεδιασμό, με αφετηρία το Experience Park, το Πάρκο του Ελληνικού θα μεγαλώνει, μέχρι να γίνει το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στην Ευρώπη, το οποίο θα καλύπτει μία έκταση 2.000.000 τ.μ.

Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά του Πάρκου, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η εταιρεία, βασικό κομμάτι του σχεδιασμού είναι η δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου διαδρομών, μεγαλύτερου των 50 χιλιομέτρων, με πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Σε αυτό θα περιλαμβάνεται και ένας μοναδικός πεζόδρομος πλάτους 56 μέτρων και μήκους πάνω από 2,5 χλμ., που θα συνδέει τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης με το Παράκτιο Μέτωπο μέσω του Πάρκου του Ελληνικού. Έτσι, το πάρκο θα ξεκινά από τις παρυφές του Υμηττού και θα εκτείνεται ως τη θάλασσα, συνδέοντας τους γύρω dήμους και ενώνοντας τις νέες γειτονιές που θα δημιουργηθούν.

Παράλληλα, η όλη παρέμβαση στηρίζεται στην αρχή της βιωσιμότητας -πρώτιστα η περιβαλλοντική και κοινωνική της συνιστώσα. H ρύθμιση του μικροκλίματος, η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και ο περιορισμός των πλημμυρικών φαινομένων βρίσκονται στον πυρήνα του σχεδιασμού του, με στόχο την προστασία του οικοσυστήματος. Το Πάρκο θα μπορεί να καλύπτει με απόλυτη αυτάρκεια τις ανάγκες του για άρδευση και ηλεκτροδότηση, ενώ θα αντισταθμίσει πλήρως το ανθρακικό του αποτύπωμα στον κύκλο ζωής του. Οι ανάγκες του σε νερό θα καλύπτονται πλήρως μέσω της πρότυπης Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων που θα δημιουργηθεί, ενώ οι έξυπνες υποδομές φωτισμού και διαχείρισης ενέργειας θα εξασφαλίζουν την πλέον αποδοτική κατανάλωση.

Πώς προχωρά το mega project

Πέραν της παραπάνω επένδυσης για τη δημιουργία ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, παραλλήλως προχωρούν οι σχεδιασμοί για τις επενδύσεις της πρώτης πενταετίας, με τη Lamda Develοpment να έχει ήδη δημοπρατήσει το πρώτο πακέτο έργων υποδομής με ανάδοχο την Άβαξ, αλλά και να έχει αναθέσει ρόλο συμβούλου (Early Contractor Involvement για την ανέγερση του Πύργου Κατοικιών στη Μαρίνα Ελληνικού (Marina Residential Tower) στην κοινοπραξία Bouygues-INTRAKAT.

Στο επίπεδο των στρατηγικών συνεργασιών, η Lamda Develοpment προσφάτως προχώρησε στη σύναψη MOU με την Orilina ΑΕΕΑΠ για τη δημιουργία ενός μικτής χρήσης συγκροτήματος στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικουύ, ανάμεσα στον MRT και το εμπορικό κέντρο της Μαρίνας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη χρηματοοικονομική υποστήριξη του όλου επενδυτικού πλάνου, παρά την εξασφάλιση της τραπεζικής χρηματοδότησης, τα αντληθέντα κεφάλαια από την ΑΜΚ του 2019 και το ομόλογο ύψους 320 εκατ. ευρώ που εξέδωσε το 2020, η εταιρεία προωθεί την έκδοση νέου ομολόγου (κατά πληροφορίες άνω των 230 εκατ. ευρώ που αρχικώς μελετούσε) μέσα στο καλοκαίρι, έχοντας ήδη καταθέσει πληροφοριακό δελτίο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στα μέσα Μαΐου, όπως είχε αναφέρει το Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v