Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Trade Estate: Τρεις νέες επενδύσεις έως το τέλος του 2022

Προσύμφωνα για νέες εξαγορές δυο εμπορικών πάρκων αλλά και την απόκτηση έκτασης στην Ελευσίνα όπου θα αναπτύξει Logistics center διαθέτει η ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή. Οι κινήσεις για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο.

Trade Estate: Τρεις νέες επενδύσεις έως το τέλος του 2022

Τρεις νέες συναλλαγές εκτιμά ότι θα ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του 2022 η Trade Estate, η ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή, η οποία σταθερά αυτονομείται από την μητρική συμμετοχών, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου της.

Στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης Holding, ο πρόεδρος του ομίλου, Βασίλης Φoυρλής επανέλαβε την πρόθεση η ΑΕΕΑΠ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα να διευρύνει την αξία χαρτοφυλακίου ακινήτων της πέριξ του μισού δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις το 30% να αφορά σε ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται για τις εμπορικές και αποθηκευτικές ανάγκες των λιανικών concept του ομίλου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος διαθέτει προσύμφωνα για την εξαγορά των retail parks σε Ιωάννινα και Λάρισα, στα οποία λειτουργούν μάλιστα δύο μεσαίου μεγέθους ΙΚΕΑ, αλλά και έκτασης στην Ελευσίνα για τη δημιουργία νέου logistics center. Τα retail parks αφορούν σε αρχική επένδυση της Vita Development, η οποία δημιούργησε σε άλλο οικονομικό περιβάλλον τις συγκεκριμένες αναπτύξεις, ενώ η διοίκηση της Trade Estate βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Intrum (η οποία διαχειρίζεται δάνεια συνδεδεμένα με τις παραπάνω αναπτύξεις. Σε ότι αφορά τη νέα επένδυση σε Logistics Center αφορά σε ακίνητο άνω των 50 στρεμμάτων, που με βάση τη στρατηγική της Trade Estate θα δημιουργηθεί αποθηκευτικό κέντρο που θα εξυπηρετεί retail επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις αναφορές του κ. Φουρλή, η Trade Estate θα διατηρήσει την εξειδίκευση της επενδύοντας σε retail parks και αποθήκες, προκειμένου να αποτελέσει και βασικός πόλος έλξης ξένων αλυσίδων, οι οποίες σχεδιάζουν την εγκατάσταση τους στην ελληνική αγορά.

Η εταιρεία μετά την προσάρτηση ακινήτων όπως το Florida στη Θεσσαλονίκη, τα retail parks σε Πειραιώς, Σπάτα, Ηράκλειο και Πάτρα, αλλά και τις παραπάνω συναλλαγές έχει ως στόχο την προώθηση περαιτέρω επενδύσεων 150 εκατ. ευρώ. Προσφάτως αποκτήθηκε και πάλι σε συνεργασία με την Τen Brinke οικόπεδο στο Χαλάνδρι (Δουκ. Πλακεντίας), όπου θα αναπτυχθούν big boxes καταστήματα, μισθωμένα στην ΑΒ Βασιλόπουλος και την McDonalds.

Η Trade Estates ως γνωστόν ξεκίνησε με ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων λογιστικής αξίας 185 εκατ. ευρώ περίπου ενώ στο τέλος του 2021 αυτή είχε διαμορφωθεί στα 215 εκατ. ευρώ. Μετά τις συναλλαγές στους πρώτους μήνες του 2022 η αξία των assets της διαμορφώνεται στα 270,9 εκατ. ευρώ (300 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση, με βασικούς άξονες τα logistics centers και τα μεγάλου εμβαδού εμπορικά ακίνητα (retail parks). Επιπλέον, έχει συμφωνήσει την ανάπτυξη retail park 30.000 τ.μ. εντός της έκτασης του Ελληνικού, επένδυση που αναμένεται να αγγίξει τα 55 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Trade Estate διαθέτει χαμηλή δανειακή μόχλευση πέριξ του 25-30% γεγονός που της δίνει περιθώριο νέων χρηματοδοτήσεων για την εξυπηρέτηση του δανεισμού της, ενώ έχει «κλειδώσει ευνοϊκό επιτόκιο για την προσεχή εξαετία (από 3,13% έως 3,63%) για το μεγαλύτερο μέρος του σημερινού της δανεισμού (για τα 75 από τα 90 εκατ. ευρώ).

Παραλλήλως, όπως ήδη έχει αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας προετοιμάζει την εισαγωγή της ΑΕΕΑΠ στο ΧΑ έως το β’ εξάμηνο του 2022, ενώ νωρίτερα αναμένεται να διαθέσει ποσοστό 10%-15% της εταιρείας μέσω private placement.

Οι παραπάνω κινήσεις πέρα από την εξασφάλιση διασποράς και χρηματιστηριακής εκπροσώπησης, θα προσφέρει και νέα κεφάλαια για την εξυπηρέτηση των προγραμματισμένων επενδύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v