Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε πλήρη εξέλιξη οι επαφές της Μπήτρος με DoValue

Για διαδικαστικούς λόγους η καθυστέρηση στην πλήρη εξυγίανση του ομίλου, υποστήριξε ο πρόεδρος Π. Μπήτρος μιλώντας στη ΓΣ. Πώς βλέπει τη φετινή χρονιά.

Σε πλήρη εξέλιξη οι επαφές της Μπήτρος με DoValue

Μετά τη συμφωνία που υλοποιήσαμε με τη ΣΙΔΜΑ, έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει τη διαδικασία προσαρμογής μας στα νέα μεγέθη και βρισκόμαστε σε επίπεδο λειτουργικής βιωσιμότητας και διαχειριστικής αυτάρκειας.

Αυτό που απομένει τώρα είναι η ολοκλήρωση της χρηματοδοτικής αναδιάρθρωσης στις θυγατρικές μας Μπήτρος Μεταλλουργική και Μπήτρος Οπλισμός Σκυροδέματος, έτσι ώστε να μιλήσουμε για πλήρη εξυγίανση και για αλλαγή σελίδας του ομίλου, όπου πέρα από την οπτική της διαχείρισης θα πρέπει να δούμε και τη λογική της ανάπτυξης.

Αυτό δήλωσε η διοίκηση της Μπήτρος Συμμετοχών στα πλαίσια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της συμπληρώνοντας ότι: α) Οι διαπραγματεύσεις για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια, αλλά η υπόθεση καθυστέρησε λόγω της μεταφοράς των δανείων σε επενδυτικό fund β) Σήμερα, η DoValue διαχειρίζεται τα δάνεια τόσο της Μπήτρος Μεταλλουργική, όσο και της Μπήτρος Οπλισμού Σκυροδέματος και οι διαδικασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

«Μετά από τόσες καθυστερήσεις, θα ήταν παρακινδυνευμένο να προβλέψουμε το πότε οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν, αλλά τα αίτια των καθυστερήσουν έχουν ήδη αντιμετωπιστεί και ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν νέα» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, με τον πρόεδρο του ομίλου Παναγιώτη Μπήτρο να σημειώνει:

«Η χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση της Μπήτρος Μεταλλουργική είναι ήδη συμβατικά συμφωνημένη με τις πιστώτριες τράπεζες και, βάσει της συμφωνίας, θα ακολουθούσε χρονικά τη συναλλαγή με τη ΣΙΔΜA. Καθυστέρησε για διαδικαστικούς λόγους, που αφορούσαν στην τιτλοποίηση και μεταβίβαση δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, στα οποία περιλαμβάνονταν και τα δάνειά τους προς τη Μπήτρος Μεταλλουργική, αλλά βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη. Ταυτόχρονα, εξελίσσονται και οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση των δανείων της Μπήτρος Οπλισμός Σκυροδέματος.

Είναι προφανές ότι η ολοκλήρωση της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης των δύο βασικών εταιρειών του ομίλου συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για την απαγκίστρωση του από τη σημερινή φάση της διαχείρισης της στασιμότητας και τη θέση σε εφαρμογή οιουδήποτε σχεδίου ουσιαστικής ανάκαμψης».

Η φετινή πορεία-Προοπτικές

Η πορεία των πωλήσεων κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο παρουσιάζει ανοδική πορεία, με το 2022 να αναμένεται μια καλή χρονιά τόσο για τη ΣΙΔΜΑ (συμμετοχή της Μπήτρος Συμμετοχών με 25%, όσο και για την Μπήτρος Οπλισμός Σκυροδέματος.

Ειδικότερα, ο Παναγιώτης Μπήτρος αφού επισήμανε το υπάρχον περιβάλλον αβεβαιότητας και τους ενδεχόμενους κινδύνους που ελλοχεύουν, αναφερόμενος στην εγχώρια αγορά του χάλυβα σημείωσε:

«Η εγχώρια ζήτηση παραμένει ισχυρή, χάρις κυρίως, στις εν εξελίξει ιδιωτικές επενδύσεις σε πολλούς τομείς της μεταποίησης, στην ενέργεια, στο εμπόριο και στην εφοδιαστική, αλλά και χάρις στην αυξημένη δραστηριότητα στις κατασκευές κατοικιών καθώς και κτιριακών εγκαταστάσεων της τουριστικής βιομηχανίας.

Παρατηρείται, βέβαια, μια ανάσχεση στο ρυθμό εκτέλεσης δημοσίων έργων αλλά και στην εκκίνηση νέων ιδιωτικών επενδύσεων, η οποία οφείλεται στην απότομη αύξηση του κόστους κατασκευής που δεν μπορεί να απορροφηθεί από τους εργολήπτες και ανατρέπει τους προϋπολογισμούς των επενδυτών. Λογικό είναι, πάντως, να αναμένεται σταδιακή ομαλοποίηση του κατασκευαστικού κόστους, ως αναπόφευκτη συνέπεια της μείωσης των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας παγκοσμίως, οπότε η εκτέλεση των έργων αυτών θα αποτελέσει μία ακόμη πηγή τροφοδοσίας της εγχώριας ζήτησης χαλυβουργικών. Είναι αξιοσημείωτο εν προκειμένω ότι το ύψος των ανεκτέλεστων υπογεγραμμένων συμβάσεων των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών φθάνει σήμερα σε άνευ προηγουμένου επίπεδα.

Ισχυρή συνιστώσα της ζήτησης στο άμεσο μέλλον θα αποτελέσουν και τα έργα ενεργειακής μετάβασης, η χρηματοδότηση των οποίων ενισχύεται πλέον και με το πρόγραμμα REPowerEU. Ασφαλώς όμως, ο παράγοντας που θα καθορίσει τη διαμόρφωση της ζήτησης χαλυβουργικών στη χώρα μας τα προσεχή χρόνια είναι οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το RRF και το νέο ΕΣΠΑ.

Ας ελπίσουμε μόνον ότι η αντιπληθωριστική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η δημοσιονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης δεν θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις νέας κρίσης χρέουςΜε την επιφύλαξη αυτή, δηλώνω απερίφραστα την αισιοδοξία μου για την εξέλιξη της εγχώριας αγοράς χάλυβα τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το προβλεπτό μέλλον».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v