Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Ο νέος κλειδοκράτορας της ΙΟΝ

Πράσινο φως από την ΕΠΑΝΤ στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου της ΙΟΝ από την Bespoke. Ποιος ελέγχει τι στην ΙΟΝ, το σχέδιο μεταφοράς της NuCrema στη Βουλγαρία και τα πρώτα 105 εκατ. ευρώ της Bespoke.

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Ο νέος κλειδοκράτορας της ΙΟΝ

Χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου της σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ και της Αφοί Ι. Κωτσιόπουλοι ΑΕ από την Bespoke SGA Holdings, συμφερόντων του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου.

Τι σημαίνει όμως αποκλειστικός έλεγχος; Με βάση τη νομοθεσία, αποκλειστικός έλεγχος αποκτάται de jure ή/και de facto, εάν μία επιχείρηση μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά μια άλλη, είτε όταν η αποκλειστικά ελέγχουσα επιχείρηση έχει την εξουσία να καθορίζει τις στρατηγικές εμπορικές αποφάσεις της αποκτώμενης επιχείρησης, είτε όταν ένας μόνο μέτοχος είναι σε θέση να προβάλει αρνησικυρία στις στρατηγικές αποφάσεις, αλλά δεν έχει, από μόνος του, την εξουσία να επιβάλει τις εν λόγω αποφάσεις (αρνητικός αποκλειστικός έλεγχος).

Ο αποκλειστικός έλεγχος αποκτάται de jure, ήτοι σε νομική βάση, όταν η επιχείρηση αποκτά την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου μιας εταιρείας, μέσω συμβατικών διατάξεων, περιεχόμενων π.χ. στο καταστατικό της ή σε συμφωνητικό μετόχων. Το προνόμιο εξαγοράς ή μετατροπής μετοχών δεν μπορεί αφ’ εαυτού να εξασφαλίσει αποκλειστικό έλεγχο, εκτός εάν πρόκειται να ασκηθεί στο προσεχές μέλλον με βάση νομικά δεσμευτικές συμφωνίες.

Και σε αυτή την περίπτωση εμπίπτει το deal της ΙΟΝ με την Bespoke. Η χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, λοιπόν, άναψε το «πράσινο φως» στην Bespoke να ασκήσει το δικαίωμά της και να αποκτήσει, εκτός του 45% της ΙΟΝ που παίρνει με βάση την αρχική συμφωνία, το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών αυτής. Ενδεχόμενο στο οποίο είχαν αναφερθεί τα δύο μέρη σε ανακοίνωσή τους στις 29 Μαρτίου και είχε ενημερωθεί και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στον φάκελο που κατατέθηκε στην Αρχή, προβλέπεται η απόκτηση επιπλέον 25% της ΙΟΝ από την Bespoke σε δύο δόσεις. Όπως επιβεβαιώνει, μιλώντας στο euro2day.gr ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής δίνει το δικαίωμα στην Bespoke να ασκήσει αυτό το option. Οι μέτοχοι της Bespoke, όπως προκύπτει από πρακτικό του διοικητικού συμβουλίου της τις 21 Ιουνίου που αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο), κατέβαλαν εμπροθέσμως σε μετρητά δια εμβάσματος επιπλέον 70 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα ήδη να έχει καταβληθεί στην εταιρεία ως μετοχικό κεφάλαιο το συνολικό ποσό των 105 εκατ. ευρώ. Το υπολειπόμενο ποσό των 35 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί με βάση τα όσα προβλέπονται στο καταστατικό της Bespoke.

Σε ό,τι αφορά την ΙΟΝ, σήμερα, η Κωνσταντίνα Β. Κωτσιοπούλου ελέγχει 59.041 μετοχές της σοκολατοβιομηχανίας, όσες και ο αδελφός της Γεώργιος Β. Κωτσιόπουλος, ο Βασίλειος Βυτογιάννης κατέχει 44.880 μετοχές, ο Ευστάθιος Λοΐζος 40.016 μετοχές, ο Νικόλαος Λοΐζος 40.015 μετοχές και ο Νικόλαος Καρακαζής 53.355 μετοχές.

Συσχετισμοί δυνάμεων που θα αλλάξουν λίαν συντόμως. Την Παρασκευή 1 Ιουλίου, στις 12:00 στα γραφεία της εταιρείας στο Νέο Φάληρο, οι μέτοχοι της ΙΟΝ έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στην έκτακτη γενική συνέλευση της σοκολατοβιομηχανίας, για να εγκρίνουν την πώληση μετοχών κυριότητας της εταιρείας σε συνδεδεμένα μέρη. Εν τω μεταξύ αύριο 30 Ιουνίου στις 16:00 έχει ορισθεί να πραγματοποιηθεί η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της για τα πεπραγμένα της απελθούσας οικονομικής χρήσης.

Εκτός από τις μετοχικές αλλαγές, αλλαγές έχουν αποφασιστεί εδώ και αρκετούς μήνες, πριν την επίσημη ανακοίνωση του deal με τον κ. Θεοδωρόπουλο και την έγκριση αυτού -σ.σ. του deal- από την Ανεξάρτητη Αρχή, στην παραγωγική λειτουργία της σοκολατοβιομηχανίας.

Πηγές με γνώση αναφέρουν στο euro2day.gr ότι η σημερινή διοίκηση της ΙΟΝ αποφάσισε τους τελευταίους μήνες το σχέδιο μεταφοράς της παραγωγής των κρεμών επάλειψης NuCrema -σ.σ. αποτελεί σημαντικό κομμάτι της παραγωγής του εργοστασίου της εταιρείας στο Νέο Φάληρο- στη θυγατρική της στη Βουλγαρία, την Interion. Η πληροφορία δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθεί από την εταιρεία.

Η παραγωγή της NuCrema στο εργοστάσιο της ΙΟΝ στο Νέο Φάληρο σταματά μέσα στις επόμενες ώρες, αναφέρουν άλλες πηγές ενώ ο σχεδιασμός είναι η παραγωγή στη Βουλγαρία να ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2023. Στο μεσοδιάστημα, η ΙΟΝ θα καλύψει τις ανάγκες της αγοράς από το στοκ που έχει «κτίσει» στο εργοστάσιο του Φαλήρου, οι μηχανές του οποίου δούλευαν τους τελευταίους μήνες στο φουλ -διπλοβάρδιες- και τις 7 ημέρες την εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ πριν από λίγες ημέρες ιδρύθηκε στην Ελλάδα η ΙΝΤΕΡΙΟΝ Ελλάς, με μοναδικό μέτοχο τον γενικό διευθυντή της Interion SA στη Βουλγαρία Εμμανουήλ Σκαραμαγκά, πρώην στέλεχος της ΔΕΛΤΑ. Η ΙΝΤΕΡΙΟΝ Ελλάς, αντικείμενο της οποίας, σύμφωνα με το καταστατικό της, είναι το χονδρικό εμπόριο ζάχαρης, σοκολάτας, ζαχαρωδών κ.ά., θα αναλάβει από τις αρχές του 2023 τη διανομή της NuCrema, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην ΙΟΝ.

Σήμερα τη διανομή της NuCrema -σ.σ. επί εποχής του κ. Θεοδωρόπουλου, η Chipita δημιούργησε το προϊόν επάλειψης σοκολάτας Finetti- έχει η Αφοί Ι. Κωτσιόπουλοι, που περνά στον έλεγχο της Bespoke του Σπύρου Θεοδωρόπουλου.

Η διανομή αποτελεί άλλωστε το επόμενο μεγάλο big think. Ο κ. Θεοδωρόπουλος «έκτισε» στην Chipita ένα από τα πιο πετυχημένα μοντέλα της αγοράς, το οποίο συνέβαλε στην εξάπλωση των προϊόντων της Chipita παγκοσμίως και αποτέλεσε και ένα ισχυρό χαρτί στο deal με τη Mondelez.

Για το τι θα κάνει σε αυτό το πεδίο ο κ. Θεοδωρόπουλος κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Σε σχετική ερώτηση του euro2day.gr περιορίσθηκε να δηλώσει: «Τώρα θα αρχίσουμε μια σειρά επαφών (σ.σ. αναφέρεται στην ΙΟΝ) για να μάθω πράγματα που δεν ξέρω. Θα μελετηθούν διάφορα επιμέρους θέματα του δικτύου». Ήδη ο κ. Θεοδωρόπουλος έχει δημιουργήσει ένα μικρότερο δίκτυο σε σχέση με αυτό που είχε «κτίσει» στην Chipita, στην αλλαντοβιομηχανία Nίκας, επίσης συμφερόντων του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v